Herbie Hancock opět předvede v Česku svoji genialitu

Vydáno 23.05.2015 | autor: redakce

Herbie Hancock, jedna z největších ikon světového jazzu, přijede 24. července zahrát českému publiku do Fora Karlín. Do naší republiky se vrátí po osmi měsících od jeho posledního koncertu v Brně.

Herbie Hancock opět předvede v Česku svoji genialitu Herbie Hancock opět předvede v Česku svoji genialitu


Herbie Hancock live2014 09Herbie Hancock zahrál koncem loňského roku v Brně


Herbie Hancock byl k dráze profesionálního hudebníka předurčen od narození. Svůj výjimečný talent prokázal veřejnosti už v jednácti letech, kdy s Chicagským symfonickým orchestrem zahrál Mozartův klavírní koncert. Na profesionální úrovni debutoval v šedesátých letech nahrávkou Takin' Off, která nejen díky hitu Watermelon Man zaznamenala okamžitý úspěch.

Hancockův pozoruhodný talent neunikl ani Milesu Davisovi, který mu nabídl, aby se připojil k jeho kvintetu. Během pěti let, po které s ním působil, natočil Hancock s Davisem, Waynem Shorterem, Ronem Carterem a Tony Williamsem řadu dnes již jazzových klasik jako ESP, Nefertiti nebo Sorcerer.


Koncem 70. let se Hancock vrátil na sólovou dráhu a v 80. letech zahájil sbírku sošek Grammy, kterých do dnešního dne získal rovných čtrnáct a ke kterým si jako jeden z mála jazzových hudebníků mohl přiřadit i Oscara.

Ačkoliv letos oslavil 75 let a jeho hudební kariéra zasáhla již pět dekád, Herbie Hancock je dodnes jedním z nejrespektovanějších pianistů a jazzových experimentátorů.

TZ, ape

 

zavřít