TOP 5 nejlepších songů veteránů Def Leppard

Vydáno 22.05.2015 | autor: redakce

Označit Def Leppard za "skupinu dvou alb" by bylo přísné a nespravedlivé. Přesto je zřejmé, že s nahrávkami Pyromania a Hysteria by si bez problémů vystačili až do dnešních dnů. Důkazem je i aktuální turné, které má dvě zastávky v České republice, a to Ostravu (22.5.) a Prahu (23.5.).

TOP 5 nejlepších songů veteránů Def Leppard TOP 5 nejlepších songů veteránů Def Leppard


DEF LEPPARD 2014

 

ANIMAL (1987)

Def Leppard na letošní rok avizovali nové album, které se však před začátkem turné nepodařilo dokončit. Jelikož se kapela drží předem daného oznámení, že novinky nebude hrát živě dříve, než bude další sbírka písní na trhu, dalo se předpokládat, že legendární desky z let 1983 a 1987 budou tvořit páteř letošních koncertů. Neboť pětice vystupuje se stabilním setlistem, i u nás by měl zaznít druhý singl z CD Hysteria, které časopis Rolling Stone zařadil do žebříčku 500 nejlepších alb všech dob. Pokud nedojde ke změně vybraných songů, fanoušci uslyší rovnou polovinu této klasiky.

 

POUR SOME SUGAR ON ME (1987)

Termín New Wave Of British Heavy Metal už je zanesený prachem, řada jeho představitelů je však stále aktivní. A někteří navíc toto označení ani nemají příliš v lásce. V případě Def Leppard by dnes pro změnu mnoho hudebních fanoušků či publicistů rozporovalo výraz metal. Ať už se shodnou na tom, že Britové plují v rockových či hard rockových vodách, je to vlastně jedno. Důležitější je smutný fakt, že Hysteria je poslední CD, na kterém můžete slyšet kytaristu Stevea Clarka. Podílel se sice i na skládání následujícího Adrenalize, vydání se již nedočkal. Zemřel v pouhých třiceti letech.

 

 

ROCK OF AGES (1983)

Pyromania, druhý nosný pilíř současného turné, dodává pravidelně do programu čtyři kusy. Takže ani při výběru adekvátního zástupce tohoto CD v podstatě není možné sáhnout vedle. Vynikající skladby jsou pochopitelně i Rock! Rock! (Till You Drop) nebo Foolin'. Raritou v případě Rock Of Ages je naprosto stejný úvod, který o patnáct let později použili Offspring na své desce Americana, konkrétně u skladby Pretty Fly (For A White Guy). Fanoušci virtuálních kytar mohou porovnat své dovednosti se skutečností díky hrám Guitar Hero III: Legends Of Rock nebo Rock Band 3. Oba tituly obsahují tento hit. Oficiální videoklip byl svým způsobem dárkem pro Phila Collena. Nahrával se v den jeho pětadvacátých narozenin.

 

PHOTOGRAPH (1983)

Pokud je některá skupina důkazem toho, že neštěstí nechodí po horách, ale po lidech, je to právě spolek, v jehož čele stojí Joe Elliott. Pyromania je proto poslední album, při jehož nahrávání mohl Rick Allen použít standardní bicí soupravu... I více než třicet let po nehodě, při které přišel o ruku, je těžko uvěřitelné, že mu tato událost neukončila kariéru. Shodou náhod rovněž klip k této písni vznikal v den narozenin některého člena skupiny. Tentokrát slavil své dvaadvacáté Rick Savage. Stejnojmenný track mají ve svém repertoáru například Nickelback, Weezer nebo Ringo Starr.

 

 

LET'S GET ROCKED (1992)

Jak bylo v úvodu tohoto textu uvedeno, Def Leppard mohou nabídnout víc než pouhá dvě kvalitní alba. Proto je nutné i v tomto stručném přehledu nějaké připomenout. Adrenalize z roku 1992 i díky hitům Have You Ever Needed Someone So Bad nebo Make Love Like A Man vyšplhalo na vrchol hitparád U.S. Billboard 200 i UK Albums Chart. Prodeje v USA, Kanadě a pochopitelně v Británii byly taktéž vynikající. Z toho, co kapela vytvořila později než v 80. letech, je právě tento kousek nejhranější. Jelikož Vivian Campbell se připojil jako náhrada za Stevea Clarka později, je toto video jediné, kde je parta z Sheffieldu jen ve čtyřech.

 

text: Tomáš Rumler

 


 

DEF LEPPARD 2014 TOP

zavřít