RECENZE: Sex a sport? Monkey Business nedoporučují!

Vydáno 27.05.2015 | autor: redakce

K patnáctému výročí si pop-funková parta soustředěná kolem Romana Holého nadělila mimo jiné studiové album. Mezi gratulanty v podobě hostujících muzikantů se objevili třeba Marta Kubišová a Wabi Daněk, Gábor Presser a především americká jazzová star Mike Stern.

RECENZE: Sex a sport? Monkey Business nedoporučují! RECENZE: Sex a sport? Monkey Business nedoporučují!


Monkey Business  Sex And Sport NeverMONKEY BUSINESS

SEX AND SPORT? NEVER!
Warner Music
11 trax / 41:29 min

Tracklist: Sex And Sport?Never!, Guru In Subaru, Pick That Bone, Unhappy Hippie, Beat Crusher, Be A Man, Blue Light Baggie Bingo, Mr. Egg, Jolana The Exciter, The Golden Age Is Gone, Autism Of Internal Jokes

Nejsilnější zbraně často bývají zároveň i těmi největšími slabinami; v případě Monkey Business jsou těmito zbraněmi na první poslech zapamatovatelné funkové pecky. Roman Holý i ostatní dokonale znají své řemeslo a špatné písničky se na jejich albech zpravidla nevyskytují. Technická preciznost, puntičkářství hraničící s hračičkářstvím společně s muzikantskou erudicí a talentem zaručují, že se novému albu Monkey Business nedá takřka nic vytknout. Daň, kterou bylo za tento výsledek třeba zaplatit, je pak jistá předvídatelnost takřka všeho, co se na albu vyskytne. Libovolná skladba z novinky by bez problémů zapadla do některého ze starších alb, aniž by působila jako pěst na oko. Progres ve zvuku a kompozicích, jaký se objevuje třeba na albech druhých českých funkových králů J.A.R., nápadně chybí.

Našlapaná úvodní Sex and sport? Never! nazpívaná/namluvená Martou Kubišovou je skvělým a nekompromisním začátkem a připomene někdejší We Feel Better Than Jan Hus. Dále už se pokračuje podle ověřeného receptu na skladbu alba: chytlavé funkové odrhovačky podložené výrazným groovem (Pick That Bone a Blue Light Baggie Bingo se skvělým sedmdesátkovým retro soundem), rychlejší songy s disco nádechem (The Golden Age Is Gone a Mr. Egg), doplněné pomalejšími skladbami (lehce melancholická Unhappy Hippie s hostující brněnskou punkerkou Muchou a reggae inspirovaná Guru in Subaru).


Ze zvukové jednolitosti vyčuhuje Beat Crusher s náznaky zlého groovu a nápěvu v refrénu přiznávajícího inspiraci nedávnými trendy v pop music. Druhou písní se soundem ne zcela konzistentním se zbytkem albem je Be a Man, která posluchače na okamžik přenese do osmdesátých let - v kombinaci s ironicky motivačním textem se v podání Matěje Rupperta zcela jistě stane koncertní lahůdkou. Kapitola sama o sobě je předposlední Jolana the Exciter, ve které dostane Mike Stern největší prostor a kde nezaměnitelný zvuk jeho telecasteru zjemňuje tepající beat vespod skladby a skvěle doplňuje zasněnou atmosféru.

Nakonec se zdá, že tvrdit, že na novince není nic nového, je přeci jen trochu nefér. Podstatnou změnou proti minulým albům je přítomnost češtiny a slovenštiny v textech - proslov Wabiho Daňka o počátcích alkoholismu v The Golden Age Is Gone je výborný, přítomnost Muchy už byla zmíněna. Ostatní hosté (Marta Kubišová, ale zejména Mike Stern a Gábor Presser) na albu také nesmazatelně nechávají svůj rukopis.


Monkey Business si už před lety vytyčili hudební cestu, po které se chtěli vydat, a teď ji dotahují k dokonalosti. Rozhodnutí o žánrové vyhraněnosti je jistě možné kritizovat, ale nelze ho vztahovat na každé album. Dost možná tak má nakonec pravdu Matěj Ruppert, který prohlásil, že jde o (opět) nejlepší desku Monkey Business.

BEST TRAX: Jolana the Exciter, Golden Age Is Gone, Guru In Subaru
ZKUS TAKY: Monkey Business – Resistence Is Futile, Jamiroquai – Travelling Without Moving, Mike Stern – These Times


Jiří Kalous
5/7

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít