Rock DJ (4.): Hiffi & Jacob - Skyline

Vydáno 31.05.2015 | autor: redakce

Tuhle dvojku znáte z pražské kapely Skyline: Jacob je MC, Hiffi se věnuje programmingu a klávesám. Zároveň už léta fungují jako djské duo. Hiffi & Jacob jsou jako jing a jang, noc a den. Nebo jako černá a růžová.

Rock DJ (4.): Hiffi & Jacob - Skyline Rock DJ (4.): Hiffi & Jacob - Skyline


Hiffi and Jacob-7Jacoba a Hiffiho znáte z kapely Skyline


OSMNÁCT LET NA HORIZONTU

Skyline vznikli v roce 1997 v Praze a jsou stálicí českých festivalů i klubových koncertů. Sestava se několikrát proměnila, kromě odchodu MC Nu C proběhlo nejvíc personálních přesunů na postu zpěvačky: nakonec jej před sedmi lety obsadila Marka Rybin (ex Gaia Mesiah) a je v kapele dodnes.

V současné době Skyline připravují novou desku, už s pořadovým číslem sedm. "Bude opět elektronická, což se od nás dalo čekat," shrnuje budoucí směřování kapely Jacob. Bohužel je zatím nereálně upřesnit termín vydání: "Tím, že jsme elektronická kapela, nefungujeme tak, že bysme si řekli, že za 14 dní půjdeme do studia a všechno nahrajem," vysvětluje Hiffi.


Ten se ve Skyline věnuje zejména tvorbě hudby: "Skládám, programuju muziku. Dělám elektronickou část," Jacob především zpívá a skládá texty, ale jedním dechem dodává, že tím to nekončí: "Těch věcí, co všichni dělají ještě navrch je strašně moc. Nestojí za náma žádnej velkej label a to ani nechceme."


POVOLÁNÍ SNŮ

"Produkuju muziku," skromně odpovídá Hiffi na otázku, čím se živí a dodává, že se většinou věnuje komerční tvorbě. Když přijde řeč na to, kde bere nápady, odpovídá: "Nápady bere klient. A když je nemá, tak je mám já. Proto to můžu dělat - že pořád nějaký mám," dodává a potvrzuje, že se jedná o vysněné povolání. Že hudba Hiffiho baví ze všeho nejvíc, dokazuje i fakt, že se chce o svoje znalosti podělit: "Spoluzaložil jsem školu hudební produkce. Snažím se učit lidi, jak dělat elektronickou muziku. Choděj ke mně jak djs, kteří už léta hrají a chtějí začít dělat svoji muziku, tak úplný začátečníci."


Jacob si většinu života vydělával pouze jako MC, a to hraním s kapelami nebo djs. "Momentálně se už pár let živím jako osobní trenér. Baví mě buzerovat lidi, takže taky vysněný povolání," směje se.


NETRADIČNÍ ZAČÁTKY

"Než jsme začali koncertovat, vydali jsme EP. Nejsme klasický kolotočáři, co by jen vyjeli s převzatýma písničkama. To by nás nebavilo. Chtěli jsme mít za sebou něco, co je naše," shrnuje podstatu projektu Jacob a dodává, že jejich tvorba je o trochu tvrdší, než Skyline, ale jde stejným směrem. Rozjezd projektu byl ale hodně netradiční: "V začátcích jsme odjeli na měsíc na Rhodos, a tam jsme hráli," směje se Hiffi. Jacob dodává, že záměr byl nevypadnout z kolotoče hudby během koncertní pauzy: "Naše zpěvačka byla těhotná a my jsme nechtěli sedět na zadku. Vrhli jsme se na tenhle projekt, během půl roku ho dodělali a vypustili ven."

Mezi výhody djingu počítá Hiffi jeho dynamiku: "Příjemné je, že něco udělám a hned večer můžu vyzkoušet, jak to funguje na lidi, to v kapele zrovna moc nejde. A tím byla možná ovlivněna i poslední deska Skyline, kde jsme se víc věnovali taneční klubové elektronice."

CO ZNAMENÁ VIDĚT NA PLAKÁTĚ HIFFI & JACOB?

"Lidi křičej tvoje jméno," směje se Jacob a dodává, že se hlavně snaží vcítit do nálady, která v klubu zrovna je. Stylově se Hiffi & Jacob pohybují zhruba ve stejných rozmezích, jako Skyline. Na vystoupení se nijak zvlášť nepřipravují, vzhledem ke společnému fungování v kapele jsou na sebe zvyklí a kapelního modelu se drží i při přípravě na djskou show: "Když hráváme docela často a pravidelně, nemáme potřebu se scházet a trénovat to. Nové věci tvoříme většinou přes internet," vysvětluje Hiffi.

Hiffi and Jacob-1Rozhovor s Hiffim and Jacobem probíhal v pražském podniku La Loca

 

Svoje vystoupení popisují jako velkou show: "Snažíme se nebýt přísní djs s dokonalým mixem," zmiňuje Hiffi, "co se u toho tváří, jako kdyby porodili čtyřčata. My nejdeme rodit čtyřčata, jdeme dělat show!" dodává Jacob. Nechtějí vystupovat jako afterparty djs, oba se shodnou na tom, že kvalitní show znamená časově omezená show: "Čtyři hodiny už nehrajeme. To není zábava, to je smrt. Porod. Čtyřčata. To je prostě blbý. Čtyři hodiny vydávat energii a někoho bavit, to je maraton zábavy a to umí jen Petr Novotný nebo Andrea Pomeje, nikdo jinej," směje se Jacob.

HIFFI & JACOB NAŽIVO

Tahle sympatická dvojice "male djs" je už několik let rezidentním duem pražského klubu Chapeau Rouge, kde mají jednou měsíčně svoji noc: "Držíme se názvu Smash Up, ale pokud jedeme hrát někam ven, vystupujeme jako Hiffi & Jacob," objasňuje Hiffi. Logicky se nabízí otázka, jestli vystupují na stejných akcích jako Skyline: "Když si pozvou kapelu, občas se k tomu přifaří djing," souhlasí Jacob, ale hned také dodává, že kvůli dopravě a zmíněné energii se to stává jen výjimečně.


Z času stráveného s djs Hiffi & Jacob je jasné, že kapela je pro ně hudebně na prvním místě. Kdykoliv mají mluvit o sobě, automaticky se rozpovídají také o zbytku kapely. O djingu také uvažují jako o kapele, ať už se jedná o čas hraní, nebo přípravu na vystoupení. A svoji obrovskou odlišnost, že se jako jedni z mála "kapelních djs" věnují skoro výhradně vlastní tvorbě, snad ani nevnímají, což dokazuje i poslední citát Hiffiho před vypnutím diktafonu: "Bál jsem se, že nebude o čem mluvit. Co se dá říct k tomu, že přijdeme do klubu a pouštíme tam?"

Hiffi and Jacob-2NEJBLIŽŠÍ TERMÍNY JAKO DJ:

6. 6. SESSION meets RAVE AND RIOT – Chapeau Rouge, Praha
13. 6. KING'S TOWN FESTIVAL – Sunpark, Hradec Králové

více na: http://www.hiffi.tv/


NEJBLIŽŠÍ TERMÍNY S KAPELOU

4. 6. Rock for People, Hradec Králové
3. 7. Rock for People, Plzeň
18. 7. Čwachták Fest , Třemošnice
31. 7. 3ARTbeat Festival, Ostrava
1. 8. Natruc, Kolín
8. 8. Hrady.cz, Veveří
21. 8. Hrady.cz, Hradec nad Moravicí
29. 8. On The Road, Lázně Bohdaneč

více na: http://www.skylineweb.cz/

 

text: Hedvika Pajerová, foto: Čestmír Jíra


Příště: Sleeping Boy (Vypsaná fixa)

 

 


 

Hiffi and Jacob-7 TOP

zavřít