Rybičky 48 interview: Slibujeme, že už nebudeme pít

Vydáno 29.05.2015 | autor: redakce

Letí to! I tak relativně mladá parta, jakou je kutnohorská čtyřka Rybičky 48, o níž určitě nemůžeme říct, že patří mezi okoukané tváře naší scény, už funguje druhou dekádu. "V listopadu to bude už 13 let, co jsme měli první koncert," vzpomíná zpívající basák Kuba Ryba. Co dalšího nám prozradil?

Rybičky 48 interview: Slibujeme, že už nebudeme pít Rybičky 48 interview: Slibujeme, že už nebudeme pít


Rybicky 48 2015.vodaRybičky 48 předloni vydaly své páté album Tohle je rock'n'roll, vy buzny


Tehdy jste měli nějaké peripetie s vaším názvem...

Původně jsme byli Banánový rybičky a vznikli jsme vlastně jen na jednorázovku. Kamarádka slavila 18 let a udělali jsme na její počest novou kapelu... Nakonec se Banánový rybičky chytli víc než naše původní, kmenový kapely. Na Rybičky 48 jsme se museli přejmenovat kvůli stejnojmennýmu pořadu Haliny Pawlowský. A proč 48? Tohle číslo prostě ráno po jedný kalbě leželo na stole. Každej pro to máme asi čtyři vysvětlení, ale dodnes nikdo neví, jaký je to správný. (smích)

Před dvěma lety jste vydali své páté album, už plánujete další?
V březnu jsme vypustili poslední klip z týhle desky - Tohle je rock'n'roll, vy buzny - k písni My ještě nejsme starý. No a teď se budou natáčet klipy k songům Léto a Slibuju, že nebudu pít, haha. Ale to už jsou písně z připravovanýho alba. Ovšem kdy vyjde, to je ještě otázka. Zatím spíš budeme fanoušky zásobovat klipama a až jich bude dost, tak vyjde celá deska.


Ty jsi výhradní autor hudby i textů?
Vlastně jo, muziku a texty dělám z 99% procent já. Každej jsme v kapele nadanej na něco jinýho a každej tam máme svojí nepostradatelnou funkci a roli.

Rybicky 48 live14 14Rybicky 48 na koncertě v Lucerna Music Baru


Kam si chodíte pro inspiraci?

Inspiruje nás všechno okolo: příběhy lidí, rodiny... prostě všechno, co zažívá normální člověk.

Hodně koncertujete, natáčíte desky, klipy a společně trávíte i volný čas. Nelezete si někdy na nervy?
My spolu fungujeme v pohodě. Myslím, že jsme super parta, a to nejenom jako kapela, ale jako celej tým. Jezdíme spolu i na dovolený. Když je volno, tak hodně cestujeme. Já s kytaristou Péťou Lebedou a manažerem Martinem Řehořem pravidelně jezdíme do jihovýchodní Asie. Milujeme hlavně Indonésii.


Začíná festivalová sezóna, v sobotu hrajete na Okoři se šťávou. Máte rádi festivalovou atmosféru? I třeba tak, že nepospícháte domů a radši přespíte v areálu?

Baví mě ta možnost přespat v klidu v areálu. Spousta akcí má sice festivalová městečka, ale z areálu vás většinou vyhoděj a městečka se stany bývají daleko. Okoř se štávou se nám moc líbí, vždycky jsem nadšenej, jaká tam panuje atmosféra - díky pořadatelům, kapelám, a samozřejmě i zásluhou toho kouzelnýho místa.

Co vzkážeš vašim fanouškům?
Buďte dobří a užívejte života!


red, foto sunmusic, Jan Nožička


OKOR SE STAVOU program1

 

Kromě Rybiček 48 se v sobotu 30. května představí na Okoři se šťávou např. Mandrage, Wohnout, No Name, Jelen, Zrní, Nebe, České srdce a další. Více na www.okorsestavou.cz

 

 


 

Rybicky 48 2015.voda TOP

zavřít