Rock DJ (5.): Sleeping Boy alias Mejla z Vypsané fiXy

Vydáno 07.06.2015 | autor: redakce

"A nemůžeme tomu říkat pouštění?" ptá se kytarista Vypsané fiXy Mejla, když přijde řeč na jeho djskou identitu, kterou realizuje pod přezdívkou Sleeping Boy. Toho můžeme sólově potkat na festivalech, na Flédě, nebo třeba v pražském třípatrovém klubu Chapeau Rouge.

Rock DJ (5.): Sleeping Boy alias Mejla z Vypsané fiXy Rock DJ (5.): Sleeping Boy alias Mejla z Vypsané fiXy


Mejla liveMejla aka Sleeping Boy za djským pultem podle svých slov "pouští"

 

NEROZLUČNÍ KAMARÁDI

Vypsaná fiXa je jednou z nejoblíbenějších českých kapel a v loňském roce oslavila dvacetileté výročí založení. Tím se zařadila také mezi nejdéle fungující kapely v České republice. "No my jsme vlastně začínali, když jsme se narodili," dodává s úsměvem Mejla neboli Sleeping Boy. "Vznikli jsme jako čtyři nerozlučný kamarádi, co spolu trávili veškerej volnej čas. V jeslích, samozřejmě," směje se, "přes všechny neshody jsme došli až do bodu, kdy se vzájemně tolerujeme a pořád máme co říct."

Ačkoliv kapela zatím měnila složení jen jednou, když původního basáka Dejmala nahranil Mejn, loni to mohlo být jinak. "Mejn nám oznámil, že odchází. Měli jsme šílený tempo a nedalo se to stíhat a i na základě toho jsme si řekli, že zbrzdíme. Asi za půl roku si to naštěstí rozmyslel a vrátil se."


Vypsaná fiXa je sympatická tím, jak moc je na nich vidět, že je baví, co dělají. Logicky se nabízí otázka na další CD: "Myslíme si, že klasický desky už jsou vyčerpaný a nás baví dělat věci jinak. Jako první jsme třeba dali celou desku k poslechu na YouTube." Vypsaná fiXa patří také mezi průkopníky elektronické distribuce svojí hudby za dobrovolný příspěvek.

SleepingBoy 10


Mezi další aktivity Vypsané fiXy patří také pořádání festivalů. Jedním z nich je Pítrsův Podol - Vápenný Podolfest, který se koná 26. června a kromě fiXy na něm zahraje Xavier Baumaxa, Dukla Vozovna a Herbert Einstein. Druhý je dobře známý On the Road v Lázních Bohdaneč (28.8.-29.8.), který vznikl fúzí dvou hudebních akcí Uganda a Kalkata. Letos slaví už deset let a poslední srpnový víkend na něm kromě fiXy vystoupí Sto zvířat, Lenka Dusilová, Skyline, Květy a spousta dalších. "Veškerý výdělek jde na charitu. Začalo to tím, že jsme si adoptovali holčičku v Ugandě, teď už festival přispívá na spoustu jiných věcí," vysvětluje Mejla.

"Skládáme všichni, nebo spíš ten, co má zrovna nápad," popisuje fungování kapely. "Já dělám ještě veškerý vizuály, jsem hlídač designu."

Mejlova přezdívka Sleeping Boy vychází z názvu jeho kapely: "To byl můj projekt, který nakonec usnul. Dva roky se s tím nic neděje, tak jsem začal právě pod touhle přezdívkou vystupovat jako dj."

SleepingBoy 19


MEJLA JEDE BOMBY

"Před třema rokama jsem začal dělat grafika na volné noze," zmiňuje Sleeping Boy zdroj obživy. Mezi produkty, které dělá, patří webové stránky, loga, ale třeba i booklety kapel. "Dvakrát jsem vyhrál bombu za nejlepší obal alba od Megatonu. Jedu bomby," směje se Mejla.

SLEPPING BOY A QOTA DJANES

"Chodil jsem na první parties Bounce! Bounce! do Chapeau Rouge, a hrozně se mi tam líbilo," popisuje začátky djingu resp. pouštění Mejla. Na následné narozeninové párty mu hrály QOTA DJanes, které se díky tomuhle hraní daly dohromady a dnes jsou rezidentní djs klubu Chapeau Rouge. "Chodil jsem na jejich akce a jednou jsem se s nima domluvil, že bych to chtěl zkusit. Vzhledem k tomu, že jim dělám všechny plakáty, to nebylo zase tak těžký."


Po začátcích s QOTA DJanes se začaly ozývat i jiné kluby s nabídkou hraní. "Občas jsme i dělali s QOTA Djanes afterparty po fiXe, ale už se to nedá fyzicky zvládnout," vypočítává Mejla. "Pouštění mě začalo bavit. Ta energie je úplně jiná, než s kapelou, a lidi to baví, pak tě to baví taky, mám rád energickou hudbu."

vypsana fixa 61 20141218 2037938257CO ZNAMENÁ VIDĚT NA PLAKÁTĚ SLEEPING BOY?

"Rockotékové hity v electro remixech," vysvětluje Mejla. "Stojim za mixpultem, opilej, tak hodinu, maximálně hodinu a půl. Protože pak už většinou nestojim..." Popisuje těžké řemeslo dje a hned opravuje označení na pouštěč: "Nejsem dj, nepovažuju se za dje, beru to jako zábavu. Nemá cenu večer smutnit!"

Ohledně přípravy ale nenechává nic náhodě: "Snažím se pořád zlepšovat, jsem dost sebekritickej a myslím, že oprávněně," usmívá se. V jeho setlistu přitom nejsou klasické party hity, ale rozhodně je tam několik věcí, co zná každý. "Všimnul jsem si po našich koncertech, že nejvíc frčej rockotéky, ale to jsem dělat nechtěl," vysvětluje, "takže jsem vzal ty písničky a hledal jsem jejich remixy. No a ty časem dojdou," směje se. "Ve výsledku strávím den tím, že hladám jednu písničku, která by možná šla zahrát." Mezi konkrétními jmény, jejichž remixy hraje, zmiňuje Editors, Nirvanu, nebo White Lies.

"NeYouTubuju, ale Soundclouduju," směje se Mejla a dodává, že si předem skládá i celé playlisty včetně časové rezervy, které naživo přizpůsobuje náladě v klubu.

SLEEPING BOY NAŽIVO

"Snažím se jednou měsíčně hrát na Source of Noise v Chapeau Rouge, tam je to jednoznačně nejlepší v Praze. Zkusil jsem dost pražských klubů, ale v Chapeau, to byly zatim nejlepší parties," vypočítává Mejla, "mám super vztahy s brněnskou Flédou, hrál jsem taky na jejich narozeninách a na otvíračce venkovní scény. Hrál jsem i v Roxy." Kromě některých festivalů a majálesů hraje Sleeping Boy spíš na klasických parties.

Mejla neboli Sleeping Boy je především pohodář, co nemá potřebu se nikam cpát a téměř neustále opravuje označení DJ za "pouštěč." A pohodové jsou i jeho akce, na které se rozhodně vyplatí zajít nejen lidem, kteří chtějí vidět kytaristu Vypsané fiXy v trochu jiném světle.

NEJBLIŽŠÍ TERMÍNY JAKO DJ

6. 8. Chapeau Rouge, Praha
8. 8. Fingers Up 2015, Mohelnice
31. 8. AHOY (Sleeping Night), Brno

více na: www.facebook.com/sleepingboypage

NEJBLIŽŠÍ TERMÍNY S KAPELOU

12. 6. Votvírák, Milovice
13. 6. Rychtář fest, Hlinsko
20. 6. Městské slavnosti, Benešov nad Ploučnicí
25. 6. RANDÁLFEST 2015, Vysoké Mýto
26. 6. Pítrsův Podol, Vápenný Podol
27. 6. Open Air Music Fest Přeštěnice, Přeštěnice
28. 6. Basinfirefest 2015, Spálené Poříčí
10. 7. Pekelný ostrov 2015, Holýšov
11. 7. Footfest 2015, Želeč u Tábora
11. 7. Vlčkovice fest, Vlčkovice
17. 7. Letní parket, Výrava
18. 7. Barvy léta, Poděbrady
18. 7. Rockfest Vysmáté léto, Kadaň
25. 7. Platan day, Protivín
31. 7. Štěrkovna open music 2015, Hlučín
1. 8. Natruc, Kolín
1. 8. Sázavafest, Světlá nad Sázavou
7. 8. Keltská noc, Harrachov
8. 8. Fingers Up 2015, Mohelnice
15. 8. Woodstock, Oleško
21. 8. Trnkobraní, Vizovice
22. 8. Okoř open air festival, Okoř
22. 8. Mariánské léto, Brno
28. 8. On the road festival, Lázně Bohdaneč
29. 8. Vinohraní ve Viniu Pavlovice, Velké Pavlovice

více na: http://www.vypsanafixa.cz/

 

text: Hedvika Pajerová, foto: Tomáš Vlach, archiv Mejly

 

Příště: White Mice (Black Bay)

 


 

SleepingBoy 03 TOP

zavřít