TOP 7 zásadních skladeb Kiss

Vydáno 08.06.2015 | autor: redakce

Hardrockoví matadoři Kiss se v pondělí 8. června po dvou letech objeví v Praze, aby předvedli svou pompézní hudební i studiovou show. Pojďte si připomenout 7 zásadních skladeb, které jsou s historií této newyorkské čtyřky nerozlučně spojeny.

TOP 7 zásadních skladeb Kiss TOP 7 zásadních skladeb Kiss


Kiss live 2013 07Kiss na koncertě v Praze v roce 2013

 

COLD GIN (1974)

Pomalejší skladbu z debutového alba vydaného v roce 1974 napsal Ace Frehley, ale vždy ji zpíval Gene Simmons (Frehley zpíval jen background vokály). Frehley napsal text i hudbu během cesty v newyorkském metru a pojdnává o údajném vlivu vychlazeného ginu na mužský sexuální apetit. Píseň vyniká množstvím coverů - svého času ji hráli třeba i trashmetaloví klasici jako Pantera nebo Disturbed - a také vrcholnými příčkami v řadě žebříčků spojujících alkohol a hudbu: na AskMen.com se objevila na desáté příčce pijanských songů, Guitar World jí ve stejné kategorii přiznal sedmé místo a v žebříčku nejlepších barových songů uhájila dokonce stříbrnou pozici. I když nikdy nebyla vydána jako singl, těžkotonážní riff jí zajistil stálou pozici v setlistech.

 

ROCK AND ROLL ALL NIGHT (1975)

Poprvé se tato skladba, která se měla později stát klasickým hitem, objevila na albu Dressed To Kill v roce 1975. Album v době svého vydání nezaznamenalo výraznější komerční úspěch a na vážkách byla dokonce i celá kariéra skupiny. Zasloužené pozornosti se písni dostalo až o pár měsíců později, kdy se objevila na dvojalbu Alive!, které znamenalo zásadní průlom v historii kapely a odstartovala skutečnou Kissmánii. Živá verze Rock And Roll All Night s nezapomenutelným Frehleyho sólem byla prvním singlem tohoto čtyřplatinového alba a byla první skladbou kapely, která se dostala do Top 40.

 

 

DETROIT ROCK CITY (1976)

Otvírák alba Destroyer se každému z fanoušků Kiss vryje do paměti drsným motorkářským intrem a na svou dobu nesmlouvavým kytarovým riffem. Hlavní singl alba, které navázalo na úspěch živáku Alive a jež je často považováno za jedno z nejlepších v historii kapely, se stal jedním z hlavních koncertních taháků kapely, stejně jako další skladba z alba, Shout It Out Loud. O významu skladby svědčí i fakt, že v ořezané verzi otvírá i bestofku The Greatest Kiss. Název skladby se shoduje s názvem filmu popisujícím zážitky několika fanoušků, kteří se snaží dostat na koncert kapely a který byl natočen několik desítek let po jejím vydání.

 

 

BETH (1976)

Jedna z mála skutečně romantických skladeb, které Kiss nahráli, vynikla změnou rolí (nazpíval ji bubeník Peter Criss) a nezvykle upřímným textem. Kombinace Crissova chrapláku a smyčců zafungovala a ukázala odlišnou tvář kapely - během koncertů ji bubeník zpíval osamocený na podiu, zatímco hudební doprovod byl pouštěn z playbacku. Spolehlivý oplodňovák, koncertní klasika, anebo přeslazený kýč; ať už bude váš názor na Beth jakýkoliv, rozhodně ji jen tak neuniknete. Svého času dosáhla sedmého místa v žebříčku Billboard Hot 100 a umístila se na třetím místě ve výběru dvaceti pěti nejsilnějších balad VH1

 

 

I WAS MADE FOR LOVIN' YOU (1979)

Notoricky známá pecka kombinující rock s disco hudbou se stala předzvěstí nadcházející dekády, kdy klasickému hardrocku pomalu začala zvonit hrana. Díky svému spojení s discem je I Was Made For Lovin' You jednou z mála písní Kiss, které jsou známé i širšímu publiku, včetně mladších generací - do vysílání ji i dnes zařazuje řada komerčních rádií. Ve výčtu coverů, kterých se dočkala, nelze zapomenout na verzi, kterou zpívá Homer v seriálu The Simpsons a v níž je český text "Mám tě rád jak svíčkovou lásko, mám tě rád jak hovězí". V porovnání s originálem možná není ani tak banální, jak se na první poslech může zdát.

 

 

CRAZY, CRACZY NIGHTS (1987)

Singl ze stejnojmenného alba je jednou z mála skladeb z "odmaskovaného" období, které se objevují v repertoáru Kiss i na současných koncertech. Po předčasné smrti Erica Carra v listopadu 1991 byla ze setlistů stažena, ale po neutuchajících žádostech ze strany fanoušků se do nich vrátila počínaje turné v roce 2010. Dobře si vedla i v době svého vydání: v britském žebříčku dosáhla čtvrté příčky a jako první skladba Kiss se probojovala do top desítky. V domovině byly výsledky o něco slabší: v Billboard Hot 100 zůstala na 65 místě.

 

 

PSYCHO CIRCUS (1998)

První singl ze stejnojmenného alba předznamenal triumfální návrat kapely na hudební výsluní a to návratem jak k makeupové image, tak k původnímu hardrockovému zvuku, který nahradil unylý osmdesátkový sound předchozích desek. Psycho Circus v sobě obsahuje všechny ingredience, které kapelu dostaly na vrchol - silný refrén, jednoduchý, ale zapamatovatelný riff a epické vokály. Fanoušci tuto změnu náležitě odměnili a Psycho Circus se stal vůbec prvním singlem Kiss, který se umístil na první příčce v žebříčku Billboard Top 100. Skladba, doplněná klipem, byla také nominována na cenu Grammy v roce 1999 a to v kategorii "nejlepší hard rockové vystoupení'. Pikantní je, že i přes proklamovaný reunion většinu kytar nenahrál Ace Frehley, ale studioví muzikanti.

 

 

text: Jiří Kalous, foto: Petr Klapper

 


 

Kiss live 2013 08 TOP

zavřít