Parov Stelar a ti další: TOP 5 electroswingových kapel

Vydáno 13.06.2015 | autor: redakce

Kde se vlastně vzal electroswing? Producenti a DJové koketovali s jazzem už od 80. let, zpočátku se míchal s housem a hip hopem a vznikl tak acid jazz. Konkrétně se pro modernizovanou formu swingu užíval pojem neo-swing nebo swing revival. Až do doby Parov Stelar...

Parov Stelar a ti další: TOP 5 electroswingových kapel Parov Stelar a ti další: TOP 5 electroswingových kapel


Parovstelar resizeParov Stelar Band budou 5. července jednou z hvězd Rock for People Europe v Plzni

 


PAROV STELAR

Parov Stelar je umělecké jméno rakouského DJe a producenta Marcuse Füredera, duchovního otce celého žánru. Propojit jazzovou hudbu s elektronickou ho prý napadlo při poslechu desky Billie Holiday, která během přehrávání přeskakovala. A byl to také právě on, kdo na otázku francouzského novináře, jak by popsal svou hudbu, použil poprvé výraz "electro-swing". Vystupuje a nahrává hudbu ve formaci Parov Stelar Trio s živým saxofonem a trumpetou a šestičlenným uskupením Parov Stelar Band, kde figuruje zpěvačka Clea Panther. S Bandem bude u nás k vidění a slyšení 5. července na Rock For People Europe v Plzni.

 

CARAVAN PALACE

Jestliže Parov Stelar je duchovním otcem electroswingu, tak Caravan Palace jsou jeho apoštoly. Francouzská kapela vznikla na základech tria ve složení Arnaud Vial na kytaru, Charles Delaporte na kontrabas a Hugues Payen, které se věnovalo původně gypsy jazzu a jeho vliv je patrný i na prvním albu. Elektroniku přidal Toustou a do konečné sestavy ještě přibyla anglicky zpívající zpěvačka Colotis Zoé, klarinetista Chapi a vibrafonista Paul-Marie Barbier. Na konec letošního roku plánují vydat třetí desku. Podaří se jim navázat na jejich debut s více než 150 000 prodanými deskami?

 

 

 

THE ELECTRIC SWING CIRCUS

The Electric Swing Circus je šestičlenné uskupení z Birminghamu. V jejich čele stojí dokonce dvě zpěvačky: Laura Louise a Bridget Walsh, díky nimž má vokální projev dost často až divadelní ráz. Silné zastoupení v hudbě elektronická složka, která hodně čerpá z breakbeatu a dubstepu. Prvním vydaným počinem byl singl Penniless Optimist a jeho remixy, až přišlo regulérní album The Electric Swing Circus. Na letošní rok plánují vydat druhou desku.

 

 

 

 

SWINGROWERS

Proslulé italské městečko Palermo je domovem kapely Swingrowers. Tento projekt založil místní producent Roberto Costa se zpěvačkou Loredanou Grimaudo, postupně pak doplnili nástrojové obsazení o kytaru, saxofon a housle. V roce 2012 vyhráli cenu pro nejnadějnější kapelu v anketě Electro Swing People Favorite 2011 a to jim otevřelo pódia po boku hvězd jako zmíněných Parov Stelar a Caravan Palace. Loni jim vyšla deska Remote, na které míchají žánr i s hip hopem nebo balkánskou dechovkou. Letos zatím singl That's Right! se stejnojmennými remixy, mimo jiné od Swing Republic.

 

 

 

SWING REPUBLIC

Hlavním článkem Swing Republic je dánský producent Per Ebdrup, který se dal hudebně dohromady se zpěvačkou Katarinou Kappel. Na začátku spolupráce vzniklo z toho album Electro Swing Republic a dvojici vyneslo ocenění Nejlepší umělec a Nejlepší album ve zmíněné anketě Electro Swing People Favorite 2011. Swing Republic si velmi rádi pohrávají s cizí tvorbou, příkladem budiž singl Crazy in Love nebo nejčerstvější Sing It Back z posledního alba Mo' Electro Swing Republic – Let's Misbehave.

 

 

 

 

 

RFP 2015 Plzen 

 

text: Nikola Illeová

 


 

Parovstelar resize TOP

 

zavřít