LIVE: Vzkaz od The Gaslight Anthem - Kytary neumřely, ať žije Springsteen!

Vydáno 16.06.2015 | autor: redakce

The Gaslight Anthem se vrátili do České republiky s aktuální deskou Get Hurt, aby pražskému Roxy dali dvouhodinovou lekci kytarového písničkářství, rokenrolu, přirozenosti a místy i humoru. Jednu z těch lekcí, kterých není nikdy dost.

LIVE: Vzkaz od The Gaslight Anthem - Kytary neumřely, ať žije Springsteen! LIVE: Vzkaz od The Gaslight Anthem - Kytary neumřely, ať žije Springsteen!


The Gaslight Anthem 11


THE GASLIGHT ANTHEM

Roxy, Praha
15. 6. 2015

The Gaslight Anthem zcela nepokrytě čerpají ze springsteenovského odkazu. Ten oživují, uberou pompu a přilejí více přirozenosti. Tenhle koktejl skvěle funguje a i s absencí jakéhokoli náznaku pódiové show umí strhnout. Jediný akčnější moment na pódiu nastal, když se kytarový technik zničehonic objevil na pódiu v masce a s cowbellem, na který chvilku hrál, než byl basákem s úsměvem opět odpraven tam, kam patří. Tento vtip zůstal nevysvětlen, přesto se stal dost popisným pro projev kapely.

Pánové se na sebe po celou dobu koncertu usmívali, žertovali a bylo vidět, že je koncert baví. Těžko říct nakolik za to mohlo české pivo a nakolik jsou takoví vždy, nicméně vše působilo zcela adekvátně atmosféře, kterou navodili. Samotný frontman Brian Fallon se velmi často pouštěl do poměrně dlouhých proslovů směrem k obecenstvu, při nichž hýřil vtipem, narazil ovšem na publikum, jehož většina mu rozuměla každé páté slovo a tak mnoho vtipů zůstalo nevyslyšeno. Nutno říct, že věkově starší mužské publikum s povděkem tleskalo, občas i odzpívalo nějaký kus refrénu, ale jinak se chovalo velmi distingovaně. Jaká kapela, takové obecenstvo.

The Gaslight Anthem 02

The Gaslight Anthem 01

Setlist čerpal ze všech období kapely a skvěle ukázal vyváženost nahrávek. Ano, The Gaslight Anthem mají na kontě několik songů, které by se daly nazvat hity, ale zároveň se v jejich diskografii nevyskytuje takřka žádná vata. Možná i proto Brian Fallon přiznal, že setlist psal ráno, když se probudil na hotelu. Sám asi ví, že si jeho sestava může dovolit zahrát takřka cokoli, na co má zrovna chuť. Přesto by jim publikum asi jen těžko odpustilo absenci songů jako Handwritten, '59 Sound nebo 45. Ty pochopitelně patřily k vrcholům večera, ale momenty, kdy kapela zklidnila a hrála pomalejší, baladické písně jim zdárně sekundovaly. Kontrastní set, kdy pomalejší momenty střídaly punkové vypalovačky, udržel napětí až do konce. Kapela si mimochodem odpustila obligátní odchod do šatny a následný návrat na přídavek. Že by době přídavků konečně odzvonilo?


The Gaslight Anthem opět českému posluchači připomněli, že kytary rozhodně nejsou mrtvé a že úplně obyčejné písničky hrané pěti úplně obyčejnými lidmi mohou být mnohem víc strhující, než škrobené a nažehlené produkce některých současných trendy kapel. A to je potřeba si stále připomínat.


text: Martyn Starý, foto: Jaroslav Kutheil

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít