Marta Töpferová bude sekat latinu

Vydáno 18.05.2007 | autor: redakce

Marta Töpferová nezpívá na stadionech - ale natáčí hudbu, která má ve světě respekt. Žije v New Yorku, její láskou je španělština a debut jí produkoval Joe Boyd, který před 30 lety objevil Pink Floyd. Objevte její kouzlo 23. května v Paláci Akropolis.

Marta Töpferová bude sekat latinu Marta Töpferová bude sekat latinu

Zatímco zpěvačky ze španělsky mluvících zemí jsou spíš patetické a hlasité, Marta Töpferová je decentní a střídmá, její zpěv v sobě má tichý plamen brazilské bossa-novy. Většina aranžmá, textů i melodií jejího posledního alba Flor Nocturna, Noční květ, jsou jejím autorským či spoluautorským dílem. Jak se zpěvačka naučila tak dokonale ovládat muzikantské řemeslo? "Většinou poslechem nahrávek, které mě oslovily. Také jsem pracovala s několika talentovanými písničkáři a muzikanty, měli jsme skupinu Los Acustilocos.



Když jsme natáčeli, tak jsem poznávala, proč některé aranžmá funguje a jiné ne. Podílela jsem se na produkci několika alb a nakonec jsem získala pocit, že bych to uměla sama. Jde jen o to, naučit se správně poslouchat.
"
Töpferová se doprovází na malou čtyřstrunnou kytaru zvanou cuatro, která pochází z Venezuely. "Cuatro jsem si oblíbila pro jeho sladký, harfě podobný zvuk. A také protože je malé a dobře se s ním cestuje." Do Česka přijíždí každoročně na turné, letos jí budou doprovázet hudebníci z Argentiny a Spojených států a jako zvláštní host s ní vystoupí kolumbijská zpěvačka Lucia Pulido.


RESPECT FESTIVAL: Marta Töpferová - 23. května, Palác Akropolis, Praha.

www.myspace.com/martatopferova
www.respectmusic.cz/
zavřít