Bažant Pohoda 2015 se blíží, přijedou Franz Ferdinand, Björk i budoucí hvězdy

Vydáno 23.06.2015 | autor: Kateřina Nováková

Letošní ročník Bažant Pohoda 2015 odstartuje už ve čtvrtek 9. července. Během třídenního programu vystoupí osvědčená světová jména jako Björk či Manu Chao či Franz Ferdinand. Kapely na vzestupu, které si nesmíte nechat ujít, představují například Fat White Family nebo Turbowolf. Line-up neopomene ani to nejzajímavější ze slovenské scény.

Bažant Pohoda 2015 se blíží, přijedou Franz Ferdinand, Björk i budoucí hvězdy Bažant Pohoda 2015 se blíží, přijedou Franz Ferdinand, Björk i budoucí hvězdy

 

franz-ferdinandJednou z hlavních hvězd Pohody budou Franz Ferdinand


Björk je součástí hudební scény už od roku 1977, kdy ve svých jedenácti letech vydala své eponymní album. Sólovou dráhu odstartovala v roce 1993 s albem Debut. Pro její hudbu je charakteristické především bourání hranic napříč žánry. Ve skladbách spojuje akustické a elektronické prvky s neúnavnou invencí. V Trenčíně představí naživo písně ze svého šestého alba Vulnicura, které letos vydala.

Franz Ferdinand vystoupí společně se skupinou Sparks, se kterými se parta kolem Alexe Kapranose zná už mnoho let, až v roce 2013 však získaly nápady na spolupráci konkrétní podobu. Ty letos korunovalo v červnu vydané eponymní společné album. Originální spojení obou kapel uvidí mezi prvními na světě právě návštěvníci Bažant Pohody.


Podle magazínu Pitchfork je nepořádek důležitou součástí Fat White Family a jsou prý tak nefalšovaně zkažení, jak naznačují jejich nahrávky a vystoupení. Na kontě mají zatím LP Champagne Holocaust a EP Wet Hot Beef. Na dost podobné notě budou pokračovat i jejich krajani Turbowolf, kteří rozpoutají pořádnou a nekontrolovatelnou divočinu. Jejich aktuální album Two Hands vyšlo 6. dubna.

Bažant Pohoda nezapomíná samozřejmě ani na slovenské zástupce, a tak se můžete v line-upu těšit například na kapely Billy Barman, Bez Ladu a Skladu, Para, Medial Banana, Chiki liki tu-a, Fallgrap, Purist a další. Tradiční "vitanie slnka" zajistí slovenská rodinná kapela Sendreiovci, kteří se mohou pochlubit spoluprací s věhlasným skladatelem filmové hudby Hansem Zimmerem.

TZ

zavřít