TOP 10 metalových koncertů letních festivalů

Vydáno 24.06.2015 | autor: redakce

Léto je pro většinu z nás časem vytouženého volna. Někteří si toto období nedovedou představit bez pobytu u moře, jiní zase zaslouženou dovolenou tráví na cestách za metalem. Nabídka festivalů je v tomto směru velmi rozmanitá, byť se mnohdy nejedná o akce striktně žánrově zaměřené.

TOP 10 metalových koncertů letních festivalů TOP 10 metalových koncertů letních festivalů

motorhead 2015Motörhead patří k hlavním hvězdám festivalu Rock For People Europe v Plzni

 

AGNOSTIC FRONT

KDE A KDY: BASINFIREFEST, Spálené Poříčí, 25. - 28. 6.

Mladší generace tíhne spíše k metalcoru, ale staří harcovníci chtějí dokázat, že svou kůži nedají zadarmo a dobrovolně se svých těžce vydobytých pozic nevzdají. Vyznavači tradičního hardcoru mají hned několik možností, kam letos vyrazit za zábavou. Do našich končin přijedou Sick Of It All i Biohazard. Ale pouze Agnostic Front si mohou na cestu zabalit letošní a tedy zcela čerstvé písničky vydané pod znepokojivým názvem The American Dream Died. Roger Miret se svými kumpány názorně předvádějí, jak má vypadat správný New York hardcore. Není jediný důvod pochybovat, že tito veteráni mají stále dost energie a do starého železa nepatří.

 

ARCH ENEMY

KDE A KDY: TOPFEST, Piešťany, 26. - 28. 6.

Když kapelu opouštěla blonďatá vichřice Angela Gossow, mnozí viděli budoucnost těchto death metalistů bledě. Michael Amott a spol. už v minulosti jednu změnu za mikrofonem ustáli a bravurně se s další rošádou vyrovnali i tentokrát. Navíc vyměnit mužský vokál za ženský bylo kdysi větší riziko. Alissa White-Gluz si fanoušky získala nejen díky svému atraktivnímu vzhledu, ale především perfektně zvládnutou deskou War Eternal. Jelikož je tohle železo pořád hodně žhavé, stále tvoří páteř koncertů, na kterých od konce loňského roku Arch Enemy doprovází nejnovější člen Jeff Loomis.

 

WITHIN TEMPTATION

KDE A KDY: TOPFEST, Piešťany, 26. - 28. 6. + MASTERS OF ROCK, Vizovice, 9. - 12. 7.

Holanďané Within Temptation příští rok oslaví kulaté dvacáté výročí. Ani jim se personální výměny nevyhýbají, ale hlavní tvář je celou dobu stejná - pořád šarmantní matka tří dětí Sharon den Adel. Kromě své domovské kapely se nevyhýbá ani spolupráci s jinými umělci či projekty, z těch nejznámějších jmenujme alespoň Ayreon, After Forever, Avantasia nebo Delain. Na hosty je bohaté i zatím poslední CD Hydra, na němž se podíleli např. Howard Jones, Tarja či Dave Pirner. Nahrávka byla v řadě anket nominována mezi nejlepší alba roku. Stejných poct se dostalo samotné formaci - Metal Hammer Awards ji označili za nejlepší skupinu naživo.

 

 

MOTÖRHEAD

KDE A KDY: ROCK FOR PEOPLE EUROPE, Plzeň, 3. - 5. 7.

"We Are Motörhead and We Play Rock 'N' Roll." Kolikrát už tohle fanoušci slyšeli? Veteráni s pověstí jedné z nejhlasitějších kapel světa zažehli svůj plamen v roce 1975. V poslední době spíš příznivci řešili, kolikrát ještě tímto stylem Lemmy Kilmister koncert zahájí. I když podle mnohých svérázný basák vzhledem ke své životosprávě už dávno „přesluhuje". Tenhle „dáreček" letos na Štědrý den oslaví 70. narozeniny. A co je úplně nejlepší - na konec srpna ohlásil další album svého tria. Po neradostném období, kdy se mluvilo zejména o Lemmyho zdraví, je to zpráva, která musí potěšit každého, komu se zaryly pod kůži tóny Ace Of Spades, Overkill, Bomber, Damage Case nebo Killed By Death.

 

OBITUARY

KDE A KDY: OBSCENE EXTREME, Trutnov, 8. - 12. 7.

Obscene Extreme, přehlídka skutečně extrémní muziky, je kvůli všudypřítomným předsudkům i po letech mnohými vnímána jako sraz šílenců, kde partičky zvrhlíků hrají pro dav neméně vyšinutých jedinců. Pravda je taková, že grindcore, goregrind, deathgrind, příp. crustcore skutečně není pro každého. Vrcholem letošního ročníku by mělo být vystoupení legendárních Obituary. Tato deathmetalová sebranka byla založena v roce 1984 na Floridě. John Tardy se svými spoluhráči aktuálně propagují loňský počin Inked In Blood. Vynikající klip ke skladbě Violence navíc dokazuje, death metal nemusí být jen krev a hniloba. Jinými slovy - ani v této komunitě neschází smysl pro humor.

 

NIGHTWISH

KDE A KDY: MASTERS OF ROCK, Vizovice, 9. - 12. 7.

Když dvě dělají totéž, není to totéž... Anette Olzon měla pozici po odchodu obdivované Tarji Turunen velmi těžkou a dá se říct, že její odchod byl jen otázkou času. Ať už jeho důvodem bylo cokoliv. Přístup k respektované Floor Jansen naopak od prvního dne naznačoval, že nebude muset bojovat s nedůvěrou fanouškovské základny. Tuomas Holopainen přiveze kromě nové zpěvačky také čerstvé album Endless Forms Most Beautiful. Mnoho recenzentů poukazovalo na ne zcela využitý potenciál zpívající Holanďanky, přesto je letošní kolekce přijímána lépe než dvě alba s její švédskou předchůdkyní. Koncert finské skupiny je naplánován na samotný závěr festivalu. S ničím jiným než s absolutním triumfem nikdo nepočítá.

 

HELLOWEEN

KDE A KDY: BENÁTSKÁ!, Liberec, 23. - 26. 7.

Německá powermetalová parta Helloween se v České republice stále těší značné popularitě. Nic na tom nemění ani skutečnost, že při určení nejoblíbenějšího songu se mnozí vracejí skoro třicet let zpátky do éry dvojice Kai Hansen & Michael Kiske. Ačkoliv pohled na obal letošního alba My God-Given Right by k tomu mohl svádět, Helloween nezamrzli a nikdy si nedopřáli delší pauzu. Ostatně již patnáctá studiová nahrávka je toho jasným důkazem. Od kapely podobného ražení a s třicetiletou historií nelze očekávat závratnou modernu, nicméně tyto "dýně" chutnají nadále čerstvě a rozkladu se prozatím obávat nemusejí.

 

BLOODBATH

KDE A KDY: BRUTAL ASSAULT, Jaroměř - pevnost Josefov, 5. - 8. 8.

Je to sice klišé, ale dá se v tomto případě použít jiné označení než „superskupina"? Ani náhodou! Bloodbath vždycky sdružovali zajímavá jména, vždyť v minulosti do jejich řad patřili Mikael Åkerfeldt, Peter Tägtgren i Dan Swanö. Současná sestava je neméně pozoruhodná. Posuďte sami: Nick Holmes (Paradise Lost), Per Eriksson (Katatonia), Martin Axenrot (Opeth), Jonas Renkse (Katatonia), Anders Nyström (Katatonia). Tahle pětice nahrála i loni vydaný deathmetalový majstrštyk Grand Morbid Funeral, který už svým názvem jasně říká, že tady končí veškerá legrace.

 

 

TRIPTYKON

KDE A KDY: BRUTAL ASSAULT, Jaroměř - pevnost Josefov, 5. - 8. 8.

K odkazu kultovních Celtic Frost se hrdě hlásí spousta muzikantů. Švýcarská smečka je několik let uložena u ledu. I když jeden reunion už má za sebou, na další to momentálně nevypadá. Zakládající člen Thomas Gabriel Fischer kariéru ovšem nezabalil a v roce 2008 sestavil novou kapelu, která má na svém kontě dvě velice dobře hodnocená alba Eparistera Daimones a loňské Melana Chasmata. Směsice doom, gothic, black, death a avantgardního metalu je v obou případech zabalena do obalu z dílny neméně známého H. R. Gigera. V roce 2004 časopis Guitar World uveřejnil žebříček 100 nejlepších metalových kytaristů všech dob a Tom G. Warrior obsadil 32. místo.

 

GOJIRA

TRUTNOFF OPEN AIR FESTIVAL, Trutnov, 20. - 23. 8.

Gojira příští rok oslaví už dvacet let na scéně, přesto patří mezi neokoukané a v obecném povědomí ne tolik známé skupiny. V rámci žánru se nicméně jedná o velmi respektované seskupení. Mezi svými inspiračními zdroji čtveřice uvádí např. Slayer, Sepulturu, Death, Meshuggah, Tool, Metalliku nebo Panteru. Joe Duplantier má ve svém životopisu i spolupráci s Cavalera Conspiracy, podílel se na albu Inflikted. O koncertní podobě těchto Francouzů si uděláte nejvěrnější obrázek podle loňského CD/DVD Les Enfants Sauvages, které obsahuje mix death, thrash, groove a progresivního metalu.

 

 

text: Tomáš Rumler

 


 

motorhead 2015  TOP

zavřít