15 koncertů, které v létě nesmíte propásnout

Vydáno 26.06.2015 | autor: Ondřej Bambas

Fetivalová sezóna se rozjíždí naplno. Hudební program je však bohatý i mimo festivalová pódia. V následujících měsících si tak můžete v klubu připomenout nedávný koncert Marka Lanegana, poměrně ojediněle zblízka ohodnotit Interpol, naopak pod širým nebem poskočit k hudbě houslistky Lindsey Sterling. Zde je 15 koncertních tipů letošního léta.

15 koncertů, které v létě nesmíte propásnout 15 koncertů, které v létě nesmíte propásnout

sheppard 2015SHEPPARD

kdy: 29. června – Lucerna Music Bar, Praha
cena vstupenek: od 350 Kč
proč: První výrazný pokus prosadit se vyšel skupině roku 2013, kdy Australané zaznamenali singl Let Me Down Easy. Opravdovým hitem se ale stala až v loňském roce píseň Geronimo, jež zaznamenala úspěch také ve střední Evropě. Singl jim zajistil nejen popularitu po celém světě, ale také možnost vydat album pod labelem Decca, kde začínaly hvězdy The Rolling Stones. Kapela, jejíž jádro tvoří sourozenci Sheppardovi, v současnosti objíždí v rámci turné zejména velké letní festivaly, v České republice se však premiérově představí v klubovém prostředí. Jejich hudba navíc disponuje pozitivním, vyletněným charakterem, kterým předznamenají začínající prázdniny.

 

eagles of death metal 2015EAGLES OF DEATH METAL

kdy: 30. června – Lucerna Music Bar, Praha
cena vstupenek: od 450 Kč
proč: Tři roky po poslední návštěvě se do Prahy vracejí Eagles Of Death Metal. Navíc s novým materiálem z připravované desky Zipper Down, jejíž vydání je ohlášeno na začátek října. V koncertní sestavě se nyní navíc objevuje za bicími i zakládající člen a ústřední postava Queens Of The Stone Age, Josh Homme. Jak se s první ukázkou Complexity, z níž oprášili song ze sólovky Jesseho Hughes Honkey Kong, zdá, pánové chtějí i nadále bavit své posluchače, jak činili s předešlými singly WannaBe In LA nebo Cherry Cola. V České republice mají Eagles Of Death poměrně slušnou fanouškovskou základnu, v Lucerna Music Baru by tak mohl vzniknout dobrý večírek, jehož diváky nejprve zahřeje dvojice Dolomite Minor.

 

suzanne vega 2013SUZANNE VEGA

kdy: 7. července – Měšťanská beseda, Plzeň
cena vstupenek: 590 – 890 Kč
proč: Jeden z nejznámějších hitů Suzanne Vega v současnosti oživuje Giorgio Moroder s hostující Britney Spears na své desce Déjà Vu. Někdy je ovšem lepší poslechnout si originál. Suzanne má k České republice velmi blízko a po poslední návštěvě Prahy v loňském roce se nyní vrací tentokrát do Plzně. 7. července, tedy pouhé dva dny po skončení plzeňské části Rock For People, zahraje v Měšťanské besedě. Zde ji doprovodí dlouholetý kytarista Gerry Leonard a v programu zazní jistě kromě osvědčených skladeb také novější písně z desky Tales From The Realm Of The Queen Of Pentacles, která vyšla loni. Jelikož lístků nezbývá v prodeji mnoho, Suzanne oznámila ještě jeden koncert, který proběhne o den později na zámku Sychrov.

 

lindsey stirling 2015LINDSEY STIRLING

kdy: 11. července – Žluté lázně, Praha
cena vstupenek: 840 Kč
proč: Že jsou Žluté lázně vhodné nejen pro koncerty Monkey Business dokázali před několika dny alt-J a nyní se promotéři z Fource Entertainment vracejí na stejné místo s dalším zahraničním interpretem. Lindsey Stirling si svou českou premiéru odbyla loni v říjnu, kdy dokázala vyprodat Incheba Arenu. Nyní se chystá svou show plnou tance, hry na housle a elektronické hudby představit pod širým nebem. Její kariéra přitom není nikterak dlouhá a za svou popularitu vděčí hlavně internetové komunitě, kdy se na serveru YouTube staly klipy jako Crystallize nebo Shadows obrovskými hity. Kromě svých vlastních písní ji zpopularizovaly také covery skladeb od Rihanny, Evanescence a melodie známé z počítačových her a fantazijních filmů.

 

 

deerhoof interviewmag 02DEERHOOF

kdy: 19. července – Radlická – Kulturní sportovna, Praha
cena vstupenek: 355 Kč v předprodeji / 420 Kč na místě
proč: Od posledního pražského vystoupení této americké party uběhlo dlouhých sedm let. To u nás byli poprvé a turné podporovali svou devátou desku Offend Maggie. Od té doby přidali další tři alba a poslední z názvem La Isla Bonita vyšla koncem loňského roku. Deerhoof si za svou dlouhou kariéru stihli vyzkoušet nespočet poloh a žánrů, nicméně máloco se z jejich tvorby dá označit za standardní. Jejich originalitu tak oceňují nejen posluchači alternativní hudby, ale také mnozí hudebníci zvučných jmen, mezi něž se řadí Foo Fighters, TV On The Radio či Sleigh Bells, v jejichž kytarách je inspirace Deerhoof hodně slyšet. Pokud nebudete třetí prázdninovou neděli trávit v Ostravě, Deerhoof byste si neměli nechat ujít.

 

gary clark jr 2015GARY CLARK JR.

kdy: 20. července – Španělský sál Pražského hradu, Praha
cena vstupenek: 900 Kč – 1200 Kč
proč: Před dvěma lety Regia Spektor, loni například Keb'Mo'. Na Pražském hradě se přes léto poslední tři roky konají zajímavé kulturní akce a také toto léto si přijdou fanoušci hudby na své. Kromě Dr. Johna vystoupí v polovině července na Pražském hradě ve Španělském sálu Gary Clark Jr., mladý kytarista získávající si věhlas napříč celou hudební scénou. Jeho hlavní devízou je blues s rock'n'rollem a své umění už stihl představit i americkému prezidentovi v Bílém domě, kde před třemi lety zahrál společně s Buddy Guyem, Mickem Jaggerem nebo Jeffem Beckem. Gary Clark Jr. Stihl nahrát již tři alba, přitom první studiovka mu vyšla v roce 2004, kdy mu bylo pouhých dvacet let. Skutečný úspěch ale poznává Gary až v roce 2012, kdy mu pod labelem Warner Bros. vyšla ceněná deska Blak And Blu.

 

robert plant 2014ROBERT PLANT AND THE SENSATIONAL SPACE SHIFTERS

kdy: 23. července – Rondo, Brno
cena vstupenek: 990 Kč (vstupenky k stání u pódia a na sezení jsou momentálně vyprodány)
proč: V loňsékm roce potěšil své příznivce vystoupením na Colours Of Ostrava. Jeho poslední album Lullaby And... The Ceaseless Roar mělo v té době ale teprve před vydáním. Dnes už mají všichni nové skladby nahrané se skupinou Sesational Space Shifters pořádně naposlouchané a jelikož Robert Plant nestárne a stále dělá skvělou hudbu, na brněnský koncert už příliš volných lístků nezbývá. Hlavním důvodem ale přeci jen zůstává vědomí, že Plant je hlavní postavou Led Zeppelin a do svého setlistu zařazuje songy jako Rock And Roll nebo nesmrtelnou Whole Lotta Love, při níž vám i po necelých padesáti letech, co skladba vznikla, naskočí husí kůže na těle.

 

patti smith horses 02PATTI SMITH

kdy: 5. srpna – Divadlo Archa, Praha
cena vstupenek: 1200 Kč (v současnosti vyprodáno)
proč: Ani Patti Smith neunikla trendu posledních let, kdy se oslavuje výročí významných alb koncertním turné. Vyjet a přehrát debutové album Horses je ovšem více než vhodné, protože tato čtyřicet let stará nahrávka patří k nejzásadnějším dílům hudební historie, o čemž svědčí zařazení do National Recording Registry spravovaném Knihovnou Kongresu. Album natočila Patti se svou kapelou, do níž v té době patřil i Ivan Kral, v roce 1975 ve studiích Electric Lady, kde natočil svou poslední nahrávku Jimi Hendrix a kde později kromě Horses vznikla také alba Boba Dylana, U2 nebo Kanyeho Westa. Turné oslavující osmiskladbovou nahrávku představuje Patti Smith také na festivalech Glastonbury, Werchter nebo OFF.

 

him 2015HIM

kdy: 3. srpna – Roxy, Praha
cena vstupenek: od 990 Kč
proč: "Baby, join me in death," zpívali HIM v roce 1999. A jak se zdá, spousta fanoušků je od té doby věrně následuje, a tak se dá očekávat, že i dva roky po své poslední pražské návštěvě dokážou klub zaplnit. Lucernu tentorkát vyměnili za menší Roxy, v lednu z kapely odešel bubeník Mika Karppinen, ovšem nového alba jsme se od poslední Tears On Tape ovšem stále nedočkali. Koncert bude ale stejně sestaven z převážné většiny z těch nejznámějších songů. Kromě prvně jmenovaného hitu se tak lze těšit jistě i na Right Here In My Arms, Poison Girl nebo cover evergreenu Wicked Game od Chrise Isaaka. Kdo si finskou hudební stálici ještě neposlechl živě, má příležitost. Kromě Prahy koncertují HIM o den dříve v Bratislavě.

 

interpol 2015INTERPOL

kdy: 12. srpna – Lucerna Music Bar - Praha
cena vstupenek: od 790 Kč
proč: Na tento okamžik čekali fanoušci newyorské party velmi dlouho. Po vystoupení na dnes již neexistujícím Open Air Festivalu přijíždějí Interpol do Prahy a rovnou do klubového prostředí, v němž již tak často nevystupují. S sebou navíc dovezou svou aktuální desku El Pintor, která zaznamenala nejen mezi fanoušky, ale i hudebními kritiky pozitivní ohlas. Vedle nových singlů All The Rage Back Home nebo Everything Is Wrong se ale mohou návštěvníci těšit i na osvědčené hity Say Hello To The Angels a Slow Hands, s nimiž před třinácti lety Interpol debutovali albem Turn On The Bright Lights. Ta je brána nejen jako jeden z nejlepších debutů roku 2002, ale v mnoha žebříčcích se vyskytuje na horních pozicích nejzásadnějších nahrávek první dekády nového tisíciletí.

 

halestorm 2014HALESTORM

kdy: 13. srpna – Lucerna Music Bar, Praha
cena vstupenek: od 330 Kč v předprodeji / 400 Kč na místě
proč: Přestože základy kapely byly položeny již koncem devadesátých let, kdy sourozenci Arejay a Elizabeth aka Lzzy nahráli své první EP, k regulérnímu progresu došlo až o deset let později, kdy vyšel debut Halestorm. K němu následně přibyla deska The Strange Case Of... a v květnu letošního roku třetí studiovka Into The Wild Life. V jejich kariéře jim mimo jiné hodně pomohlo zařazení skladby Here's To Us v pořadu Glee. S Love Bites (So Do I) zase dokázali zvátězit na cenách Grammy v kategorii Best Hard Rock/Metal Performance. Jejich pojetí hard rocku možná není kromě využití ženského elementu tolik originální, na druhou stranu dokážou prezentovat žánr širšímu publiku.

 

mark lanegan 2014MARK LANEGAN

kdy: 16. srpna – Fléda, Brno
cena vstupenek: od 490 Kč v předprodeji / 550 Kč na místě
proč: Po úspěšném vyprodaném koncertu v Lucerna Music Baru míří Mark Lanegan na brněnskou Flédu. Jak si můžete přečíst v našem reportu z tohoto vystoupení, Mark předvedl "soustředěnou, profesionálně podanou a poutavou show bez jakéhokoliv divadla okolo" a v setlistu vévodily desky Blues Funeral a Phantom Radio, která vyšla na podzim loňského roku. V bohaté diskografii tvoří tyto dvě nahrávky ovšem pouhý zlomek, co za svůj život stihl americký hudebník natočit. Znám je také pro svou spolupráci s Curtem Cobainem a v posledních několika letech zejména s Queens Of The Stone Age, kterým přispěl hlasovým doprovodem na několik písní. Lepší pojetí blues a rocku kromě červencového Planta letos v Brně asi neuvidíte.

 

 

the war on drugs 2013THE WAR ON DRUGS

kdy: 17. srpna – Lucerna Music Bar
cena vstupenek: od 540 Kč
proč: V loňském roce se v hudebním přehledech a žebříčcích mluvilo o málokteré kapele více. Deska Lost In The Dream umě vystavenou strukturou dokázala oživit odkaz kapely Dire Straits či písničkářství Boba Dylana a Bruce Springsteena. Nikterak rozmáchlé skladby, přesto ve své hloubce tak velké, přitom nejsou ojedinělým dílem této americké formace. Adam Granduciel, který za projektem stojí, dokázal zaujmout už albem Wagonwheel Blues a zejména pak dvanáctipísňovou kolekcí Slave Ambient. Teprve však loňská nahrávka dostala skupinu do hledáčku celosvétových hudebních médií podobně jako se to povedlo ve stejné době Future Islands. Komentáře nadšených fanoušků a záznamy živých vystoupení slibují od pražské premiéry intenzivní zážitek.

 

frankie goes to hollywood 2015HOLLY JOHNSON & FRANKIE GOES TO HOLLYWOOD

kdy: 26. srpna – Průmyslový palác, Výstaviště, Praha
cena vstupenek: od 890 Kč
proč: Kdo by neznal Relax a The Power Of Love, v našem éteru možná jedny z nejhranějších písní. Do paměti mnohých se vryla zejména prvně jmenovaná díky použití v československém snímku Bony a klid. Vůbec poprvé zazní skladba na místě činu ale až nyní, více než třicet let po vydání. Zpěvák Holly Johnson předvede Praze nejen skladby z debutu Welcome To The Pleasuredome a následující desky Liverpool, ale také jistě dojde na bohatší sólovou tvorbu, kterou prozatím uzavírá loňská nahrávka Europa. Ta je jeho pátou řadovou deskou, kromě první Blast z roku 1989 se ovšem ani jedna nepřiblížila úspěchu, který zažíval Johnson s Frankie Goes To Hollywood. Pokud ovšem máte touhu zavzpomínat na osmdesátá léta a zatančit si v jejich rytmu, konec léta bude patřit právě vám.

 

viet cong 2015VIET CONG

kdy: 27. srpna – NoD Roxy, Praha
cena vstupenek: 300 Kč v předprodeji / 350 Kč na místě
proč: Skupina, která po dlouhé době vydala na počátku letošního roku svůj debut, si již od počátku dokázala získat pozornost. Když navíc s natočeným materiálem vyrazila před fanoušky na pódia, stali se Viet Cong jedním z interpretů, které chcete vidět naživo. Když přijedou Kanaďané navíc v rámci svého prvního velkého turné rovnou k vám, není důvod více váhat. Viet Cong jsou totiž srdcaři, co se nezaleknou ani zlomené ruky, jak dokázal během festivalu SXSW bubeník Wallace, když odehrál set pouze s pravou rukou (tomu se teprve říká výzva, Dave Grohle!). Na pražskou zastávku budou snad všichni v pořádku a své post-punkové skladby z Calgary předvedou ve své plné parádě.

 

 

text: Ondřej Bambas, foto: fb profily umělců a událostí, Richard Saunier

 

 


interpol 2015 top

zavřít