Michal Thomes interview: Rock for People v Plzni i za rok? Uvidíme

Vydáno 03.07.2015 | autor: redakce

Rock for People Europe otevírá své brány letos už podruhé - tentokrát v Plzni v rámci projektu Evropské hlavní město kultury Plzeň 2015. "Průřez evropskou scénou, ať už v rovině stálic či objevů, byl hlavní cíl. Potkávají se zde legendy s kapelami, které na svou slávu ještě čekají," říká o programu Michal Thomes, spoluzakladatel a hlavní pořadatel festivalu.

Michal Thomes interview: Rock for People v Plzni i za rok? Uvidíme Michal Thomes interview: Rock for People v Plzni i za rok? Uvidíme

 

motorhead 2015Největším písmem jsou na plakátech Rock for People Europe napsaní legendární Motörhead

Zpátky na začátek. Jaký byl primární motiv a důvod udělat RFP dvakrát - jednou v Hradci, podruhé v Plzni?

Hlavním důvodem pro Rock for People Europe v Plzni je to, že zde probíhá celoroční projekt Evropské hlavní město kultury Plzeň 2015. Pro nás je to zajímavá výzva a prestižní záležitost.

Provázanost s projektem Plzeň 2015 je zřejmá. Dá se říct, že jste se chopili nabídnuté obchodní možnosti?

Spíše jsme se chopili příležitosti nabídnout něco, co zapadá do kontextu projektu, naplňuje jeho cíle a zároveň je to něco, čemu se dlouhodobě věnujeme - jsme totiž již několik let aktivním účastníkem evropského projektu CEETEP a Rock for People je též jediným českým zástupcem v asociaci evropských festivalů Yourope.

Vydělá plzeňská edice RFP díky grantům na případnou ztrátu hradecké části?

To je poněkud zavádějící otázka, vycházejicí patrně z nějakých dosti nesprávných informací či fám.

Line-up RFP Europe obsahuje vedle několika známých stálic mnoho nových, neokoukaných a alternativněji laděných jmen. Šlo o záměr uspořádat festival pro náročnější publikum, které rádo objevuje?

Snažili jsme se o kombinaci obojího. Průřez evropskou scénou, ať už v rovině stálic či objevů, byl hlavní cíl. Potkávají se zde tedy legendy s kapelami, které na svou slávu ještě čekají.

Jaká jména bys z line-upu vyzdvihl a přednostně doporučil? Na co se nejvíc těšíš ty osobně?

Motörhead jsou legenda legend, Guano Apes nostalgie (jedna z prvních větších zahraničních kapel v historii RfP), Bottled in England - dánská taneční jízda, GoMad! And Monster - kombinace rocku a dubstepu v podání španělských šílenců, Modestep a Parov Stelar - vzpomínky na skvělá vystoupení v Hradci, Gasmac Gilmore - rakouští System of a Down, Dead By April, kterým uletělo kvůli bouřce ve Švédsku letadlo ve Frankfurtu a nestihli Hradec... je toho dost

michal thomes malyMichal Thomes je pořadatel festivalu a programový ředitelCo si slibuješ od areálu DEPO2015? Jaké jsou jeho největší přednosti? Pověz o novém prostoru něco víc.

DEPO2015 má přídomek „kreativní prostor" a myslím, že je to maximálně vystihující popis. Součástí festivalu se tak stanou i rozhledny od Česmíra Sušky, designová výstava apod. Areál propojujeme s okolím řeky Radbůzy a část programu proběhne i v objektu industriálních Papírem.

Jak se podle tebe bude lišit atmosféra festivalu na letišti mezi loukami oproti
atmosféře festivalu uprostřed města?

To teprve uvidíme, věřím, že to bude fungovat dobře, areál je to opravdu unikátní!

Co nejzajímavějšího bys vypíchnul z doprovodného programu?

Určitě bych doporučil v době, než začnou hrát kapely, navštívit výstavu japonského audiovizuálního umělce Ryojiho Ikedy v divadle. Návštěvníci festivalu tam mají vstup zdarma.

Je plzeňská edice v plánu i v příštím roce?

Na to neumím zatím odpovědět, vyhodnotíme to až po proběhnutí tohoto ročníku.

Můžeš prozradit, s kým jste letos jednali bez úspěchu? Koho jste do Plzně (nebo do Hradce) poptávali, ale nepovedlo se?

Těch kapel, které poptáváme, je každý rok mnoho, u některých se ukáže, že třeba vůbec nejedou v našem termínu. Chtěli jsme Faith No More a Motörhead a obojí se podařilo.

RFP 2015 Plzen


Jak jste z komplexního pohledu spokojení s červnovým Rock for People v Hradci 
Králové, zejména pak účastí? Osvědčil se nový termín?

Já jsem osobně spokojen velmi. Nový termín se ukázal jako snazší na bookování kapel (není tak silná konkurence velkých evropských festivalů jako v prvním prázdninovém termínu), počasí vyšlo parádně a návštěvníkům se též líbilo nové uspořádání areálu. Ale hlavně jsme splnili závazek, že přivezeme Faith No More, když v roce 2012 zhatila jejich vystoupení silná bouřka!

Zkus do Plzně nalákat fanoušky, kteří zatím váhají.

Legendy, zajímavé kapely, unikátní areál, Plzeň jako hlavní město kultury, toť příležitost, která tu není každý den! Kompletní program najdou na www.rockforpeople.cz.

 

text: Petr Adámek, foto: plzen.rockforpeople.cz

zavřít