SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Chris Squire (200.)

Vydáno 11.07.2015 | autor: redakce

Baskytarista Chris Squire byl dlouhá desetiletí nenahraditelným členem legendárních Yes. Ze sestavy ho nakonec nevyštípaly personální rošády, ale až zubatá. Zemřel na konci června na leukémii. Za jeho přínosem nejen Yes, ale i celé hudební scéně se ohlížíme v jubilejním 200. díle našeho seriálu.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Chris Squire (200.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Chris Squire (200.)

 

squire 1Také v hudbě platí, že význam mnohých lidí oceníme až po jejich odchodu. Příkladem může být Chris Squire, baskytarista a vokalista britské artrockové kapely Yes, který zemřel letos 28. června v americkém Phoenixu ve věku 67 let. Squire byl jediným členem, který byl u počátků Yes a současně se podílel na všech deskách, tedy i na skvostech Fragile (1971), Close to the Edge (1972), Tales from Topographic Oceans (1973), Tormato (1978) nebo 90125 (1983). Těch skupina založená v Londýně v roce 1968 a často měnící své obsazení prodala miliony nosičů. Přesto je známý mnohem méně než například zpěvák Jon Anderson nebo klávesák Rick Wakeman. Přitom podle samotných členů Yes byl Squire jejich "pilířem a tím, kdo držel kapelu pohromadě".

MISTR HARMONIE

Úmrtí svého kolegy, který se léčil s leukémií, oznámili zbylí členové kapely Alan White, Steve Howe, Jon Davison a Geoff Downes na Facebooku. Muzikant už dlouho trpěl vzácnou formou této nemoci. V květnu vyšlo najevo, že kvůli zdravotním potížím se nebude moci zúčastnit letního turné se spřátelenou skupinou Toto. "Jeho fenomenální hra na baskytaru ovlivnila nespočet hráčů po celém světě, včetně mnoha současných známých umělců," dodali hudebníci.

"Jednoduše řečeno, Chris Squire byl jedním z největších rockových basistů všech dob. Jako baskytarista a inovátor pro mě byl obrovskou inspiraci," přidal se Geddy Lee, basák a klávesista kanadských Rush. A další ohlasy na sebe nenechaly dlouho čekat.

Bývalý zpěvák Yes Jon Anderson, se kterým Squire kapelu založil, pochválil svého přítele za "velmi poetické hraní a úžasné znalosti harmonie". Dodal, že Squire měl také velký smysl pro humor. "Vždycky říkal, že k sobě patříme jako Darth Vader a Obi-Wan Kenobi," sdělil. Jeho harmonické vokály se Squirem se okamžitě staly poznávacím znamením a obchodní značkou zvuku Yes.

 

Yes 2012 LRJeště loni hráli Yes i se Squirem v sestavě v Praze


Podle kytaristy Genesis Steva Hacketta představoval Squire "obrovský talent, který definoval žánr".

Kytarista MC5 Wayne Kramer přidal osobní vzpomínku na rok 1970, když jeho kapela nahrávala v Londýně a hledala optimální zvuk. Squire jim pomohl zapůjčením svého Rickenbackera. "Byl to neuvěřitelně velkorysý, milý, bezstarostný chlapík," napsal Kramer. Fontman Masters Of Reality Chris Goss zase Squireho označil za "geniálního mistra harmonie a skladby".

YES V PRAZE

Slavná skupina Yes se spolu se Squirem naposledy v Česku představila loni v pražském Kongresovém centru, kdy potěšila nostalgické pamětníky hudby 70. let koncertem složeným ze skladeb ze svých zásadních alb The Yes Album (1971), Close to the Edge (1972) a Going for the One (1977). Kapela vystoupila v sestavě Chris Squire (baskytara), Steve Howe (kytara), Alan White (bicí), Geoff Downes (klávesy) a Jon Davison (zpěv).

V České republice se Yes zastavili již několikrát. Jejich návštěva Prahy v rámci 35th Anniversary Tour se v roce 2004 stala prvním velkým koncertem v tehdejší Sazka Areně (dnes O2 arena). Yes přijeli v nejsilnější "hvězdné" sestavě, kterou tvořili Jon Anderson, Steve Howe, Chris Squire, Alan White a Rick Wakeman.

squire 2

Vůbec porvé zahráli v Praze v roce 1998, kdy v Malé sportovní hale na Výstavišti oslavili 30 let své existence a představili své tehdy aktuální CD Open Your Eyes. Vedle Andersona a Squireho vystoupili další dva hudebníci z nejvýznamnějšího období existenceYes, kytarista Howe a bubeník White. Ty doplnil klávesista Billy Sherwood.

BASKYTAROU PROTI LSD

Christopher Russell Edward Squire se narodil 4. března 1948 v Kingsbury, na severozápadním předměstí Londýna. Tam začal svou hudební kariéru jako člen pěveckého církevního sboru. V 60. letech experimentoval s LSD, během těžkého období vyvolaných depresí se naučil hrát na baskytaru. Po zotavení už LSD nikdy neužil, zato baskytaru už naštěstí neodložil.

První hudební zkušenosti získal jako člen kapel The Selfs, The Syn a později Mabel Greer's Toyshop. Přes 45 let byl Squire jediným stále se vyvíjejícím členem Yes, kterého se netýkaly personální rošády v sestavě. Hutný zvuk jeho melodické baskytary ovlivnil několik generací muzikantů. Sám vycházel z lásky k jazzu, popové chytrosti The Beatles, melodických nápadů dua Simon & Garfunkel i sborové hudby.

První bubeník Yes Bill Bruford vzpomínal, že i během vyčerpávajícího nahrávání bylo možné zastihnout Squireho ve tři hodiny ráno při práci za mixážním pultem. Muž s pověstí hudebního dříče vedle hraní s Yes vydal i několik sólových alb. A třeba jeho Fish Out Of Water z roku 1975 se dostalo do britské TOP 30. Pod názvem Squackett pak v roce 2012 uvedl oceňované album s bývalým kytaristou Genesis Stevem Hackettem. Hudební kritika Squireho, jehož styl hry na basovou kytaru byl výrazně ovlivněn Johnem Entwistlem z The Who, právem řadí mezi muzikanty, kteří "znovuobjevili" basy v populární hudbě. Tedy po bok vizionářských basáků, jakými jsou Scott La Faro a Charlie Haden v jazzu a místy Paul McCartney v popu.

 

text: Roman Jireš, foto: last.fm interpreta, archiv


squire TOP

zavřít