Pavel Callta interview: Rád si povídám s publikem

Vydáno 15.07.2015 | autor: redakce

Pavel Callta se prosadil díky svým klipům na YouTube. Hity jako Naštěstí, Mami nebo Zrzka nemusely projít rádiovým éterem, aby se dostaly k fanouškům. Před nedávnem vydal své první album Momenty. "Byly to celkem nervy, protože jsem původně desku plánoval až na září," svěřuje se v našem rozhovoru.

Pavel Callta interview: Rád si povídám s publikem Pavel Callta interview: Rád si povídám s publikem

 

callta 2Pavel Callta si fanoušky získal i bez podpory rádií

Pavle, před nedávnem jsi vydal své debutové album Momenty. Co o něm můžeš říci?

Je tam patnáct autorských písniček a makal jsem na něm asi dva až tři roky. Většinu těch písní jsem složil až poslední rok, protože jsem měl víc nějaký skládací mód. Jsou tam zastoupeny různé nálady. Hodně lidí si mě představuje jako veselého zpěváka, ale na desce mám hodně depkózních i melancholických písniček. Mixují se tam různé emoce a dá se říct, že je album multižánrové. Nedá se úplně škatulkovat. Jsou tam jak akustické písničky, tak i skladby s většími aranžemi.

Který z žánrů ti je nejblíže?

Baví mě různé žánry. Dříve jsem zpíval i se swingovým orchestrem, stejně jako se ska kapelou. Vždy mě to chytne podle nálady. Třeba rap tam je díky tomu, že mi přirozeně seděl k emocím, které jsem zažíval při psaní songu Mami. A co mi je nejblíže? Asi ten více akustický styl.

A jaké jsou tvé vzory?

Momentálně jedu hrozně Eda Sheerana. Celoživotně mám rád Justina Timberlakea a Robbieho Williamse. Vyrůstal jsem na Red Hot Chili Peppers a taky si často rád poslechnu 30 Seconds To Mars.

Jaké bylo nahrávání desky?

To byly celkem nervy, protože jsem chtěl vydávat desku až v září, ale s managementem jsme usoudili, že by bylo lepší album vydat ještě před létem. Takže jsem se hecnul a s producenty jsme začali opravdu makat. Měl jsem kompletní dema, ale finálně zprodukovaných songů jsem měl asi pět. No a je jich tam patnáct, takže ještě deset jsme jich museli nahrát. Ale zvládli jsme to.


Myslíš, že je na desce znát, že vznikala takhle narychlo?

Nemyslím si to. Dali jsme si na výsledku hodně záležet. Pracoval jsem s opravdovými profíky a navíc jsem hrozný perfekcionista na zvuk. Někdy až moc. Jelikož to bylo moje první album, chtěl jsem, aby bylo všechno hotové na 100 %, takže jsem do toho dal všechno.

S kým jsi na desce spolupracoval?

S producenty, jako jsou Dalibor Cidlinský, Ondřej Žatkuliak, Lukáš Chromek, SadLuck a Ecson Waldes. Text k písničce Naštěstí mi psal Ondra Ládek aka Xindl X. On ani nebyl čas domlouvat nějaké další hosty. Ale mám to v budoucnu v plánu.

Z čeho nejčastěji pramení tvoje inspirace?

Nejvíce ze životních zkušeností, fantazie. Třeba můj poslední song, který jsem včera rozepsal, mě napadl ráno, když jsem se probudil po čtyřech hodinách spánku po koncertě a říkal jsem si, že už mi z tohoto života celkem hrabe. Vznikla z toho písnička, která má refrén: "Už mi z toho hrabe, už mi z toho jebe...'' Texty mě napadají často spontánně.

Pavel Callta  MomentyA jak ten proces pokračuje?

Nejdřív si udělám muziku s nějakým anglickým polotextem, ale linku mám komplet – sloky a refrény. Pak domyslím, o čem ta písnička bude. Aby hudba byla v souhře s textem. To je pro mě hodně důležitý, aby text byl spojený s hudbou. Když mám téma textu, potom mi to píše samo.

Album se jmenuje Momenty. Jaké jsou podle tebe nejdůležitější momenty tvé hudební kariéry?

Asi právě vydání debutového alba a singlů jako třeba Zrzka, Naštěstí nebo Mami. To jsou takové kroky, které mě posunuly vždycky a kousek výše. A teď je pro mne velký krok ten, že jsem podepsal smlouvu na dvě alba s vydavatelstvím Warner Music. Momentálně jsem vypustil další singl, skladbu jménem Terapeut, a připravuji další singl na podzim.

Zmínil jsi, že už máš smlouvu na druhé album. Bude také žánrově rozštěpené, nebo by ses chtěl zaměřit na konkrétní styl?

Rád bych, aby to bylo všechno postavené na akustické kytaře. Nechci žádné velké aranže. My hrajeme ve třech ve složení kytara, basa a malá sada bicích a prý nám to šlape. Možná časem kapelu rozšířím ještě o piano a druhou kytaru.

Kolik ti zbylo materiálu na další album?

Já teď mám vlastně čtrnáct songů, které bych mohl dát na další album, a k tomu ještě za pochodu skládám nové a nové. Chtěl bych mít na výběr tak z dvaceti skladeb a pak si jich vybrat třeba dvanáct.

callta 1Přibliž čtenářům, jak vypadají tvé koncerty.

Je to takové rodinné. Hrozně rád se bavím s lidmi a často si vzpomenu na nějaký životní příběh, takže je hodně prokládám komunikací s publikem. Je to hodně pohodové a energické. Probíhá to tak, že nastoupíme, za pět minut nazvučíme, protože nejsme velká kapela, a začneme hrát. Hrajeme hodinku, a to jak písničky z desky, tak i ty, které budou na té další.

Bude mít album Momenty také křest?

Bude. Proběhne na konci října. Ale rád bych album pokřtil i na menších koncertech v rámci turné.

Tvoje písničky slaví úspěch hlavně na YouTube.com. Máš na to nějaký recept?

Myslím, že skladba musí mít hlavně chytlavý text, aby nebyla třeba jenom o židli. Pak je třeba zajímavý scénář a dobře natočený klip. Ale u žádného videa jsem si nikdy neřekl: "Jo, to pojede, bude to bomba.'' Spíše jsem takový skeptický a potom jsem mile překvapený, když se to líbí. Je to taková chemie, protože nikdy přesně neodhadnete, jestli bude z vaší písničky hit.

Co tě čeká v nejbližší době?

Koncerty a festivaly, třeba Vysmáté léto nebo Sázavafest. Během léta budu skládat nové songy a cestovat. Hlavně plánuju být u vody, jelikož jsem spíš zimní typ, a když je velké vedro jako teď, moc to nesnáším. Nejradši bych se zavřel do ledničky (smích).

text: Jan Mareš, foto: Facebook interpreta, archiv Warner Music

zavřít