Perutě interview: Nejvíc na nás paří naše manažerka

Vydáno 17.07.2015 | autor: redakce

Vyzpovídali jsme Perutě - skupinu mladých hudebníků z Prahy, kteří si už prvním singlem Postavím kolem nás zeď získali srdce fanoušků. Frontmanem kapely je talentovaný Milan Peroutka - syn slavného bubeníka Olympicu.

Perutě interview: Nejvíc na nás paří naše manažerka Perutě interview: Nejvíc na nás paří naše manažerka

 

005Perutě mají spoustu plánů do budoucna

Milane, pojď našim čtenářům pro začátek představit vaši kapelu.

Jmenujeme se Perutě a naše začátky datuju asi tři roky zpátky, kdy jsem během své pracovní stáže ve Španělsku intenzivně pocítil potřebu skládat vlastní písničky. Předtím jsem hrál vždycky coververze, ale najednou bylo tolik co říct. Dal jsem se dohromady s tamními kytaristy a chodili jsme hrát po barech. V Praze mi pak napsal kamarád, že se mu dlouho práší na bicí, a během pár dní jsme dali dohromady celou kapelu. Dnes je nás pět.

Pět členů už je slušný počet. Hrajete spolu v téhle sestavě od začátku, nebo to byl postupný vývoj?

I když bych si to tak klidně přál, všechno má svůj vývoj, a my jsme si časem museli pojmenovat naše vize, o co vlastně usilujeme a co chceme tvořit. Tak se třeba ukázalo, že basák vůbec nechce koncertovat. Na kytaru dnes hraje Šimon, na klávesy Dan, u basy je Michal a na bicí hraje taky Michal. Ale v nahrávkách využíváme i dechové sekce, smyčce, vokály – na koncerty s námi jezdí alespoň v počítači.

Máte před vystoupením nějaký rituál?

Nevím, jestli byste to chtěli vědět (smích). Ale teď vážně, máme mezi sebou několik hlášek, které s každým naším teambuildingem, jak tomu říkáme, prudce vzrůstají. Takže občas komunikujeme jen v hláškách a ostatní nechápou.

007008

Asi spolu trávíte celkem dost času, netrpíte někdy ponorkovou nemocí?

To víš, že jo! Vždycky mám jednoho z kapely nejradši a jeden mě nejvíc štve. A to se pravidelně mění, takovým jednoduchým měřítkem je to, kdo co pro skupinu dělá. Ale hlavně každý jsme nějaký, takže myslím, že se ve výsledku docela dobře doplňujeme, a navíc jsme partička i s naší manažerkou, která s námi na všechny akce jezdí. Vždycky na naše písničky nejvíc paří a už hláškuje vydatně s námi (smích)!

Co považuješ za váš dosavadní největší úspěch?

Asi to, že máme za sebou natočení prvních singlů, klip Postavím kolem nás zeď, podporu stanice Óčko, která byla v dospívání mojí velkou modlou, a že máme komplet sestavený repertoár na koncerty. Také máme před podpisem smlouvy s velkým vydavatelstvím a je prostě skvělý, když jsou kolem nás lidi, kteří naší tvorbě věří spolu s námi.

Vaše písničky jsou čistě autorská tvorba. Pracujete na nich společně, nebo je děláš sám?

Dříve to fungovalo tak, že mi přišel do hlavy komplet nápad s melodií i textem, a na ostatních bylo vymyslet zbytek. Začal jsem ploužáky, pak se to přehouplo do pohodovek a teď chci dělat šťastné energické věci. A taky je textově odlehčit. Pracujeme na tom už více jako tým, třeba Šimon přinese akordy a hraje je pořád dokola, já to neodborně komentuji, dokud v tom neslyším celou skladbu. A finální kabát tomu pak dá bubeník Michal. Je sranda, jak může každá písnička mít úplně jinou úpravu. Na koncertech si tak vyhrajeme s jedním ploužákem, kterému vtiskneme všechny hudební styly, na které si publikum jenom vzpomene.


Dostalo se k nám, že už máte hotový další videoklip. Kdy ho uvidíme a na co dalšího se můžeme těšit?

Máte pravdu, píseň se jmenuje Tudututu a pro mě je to takový manifest pozitivna. Doufám, že to z toho klipu bude stříkat (smích)! Navíc se točil v parku, odkud jsem si odnesl první jizvy a prožil kus dětství. Přišla spousta přátel, tanečníci, sportovci.. strašně se na něj těším! Dál máme v plánu hlavně koncertovat - na podzim se chystá menší klubové turné, chceme se prostě dostat co nejblíž k lidem a hrát jim naše písničky! A samozřejmě další klipy, songy, videa z backstage, blogy, vlogy... Křest chystáme na 5. srpna do pražského KU baru a o den později už bude klip k vidění na YouTube. Buďte v tom s námi!

red, foto: archiv kapely

zavřít