Rock DJ (11.): Martyn Starý z Holden Caulfield a Luno

Vydáno 19.07.2015 | autor: Hedvika Pajerová

Martyn Starý je něco jako renesanční muzikant. Hraje na kytaru, zpívá, ale také skládá texty i celé písně, pracuje jako zvukař a hraje jako DJ. V rozhovoru jsme si povídali o jeho hudebních i nehudebních aktivitách. Dozvíte se například, jak podle něj funguje svět.

Rock DJ (11.): Martyn Starý z Holden Caulfield a Luno Rock DJ (11.): Martyn Starý z Holden Caulfield a Luno

 

martyn2Martyn Starý se stíhá věnovat několika hudebním projektům i studiu


TEMNOTA A POPÍČEK

Hlavní hudební projekty, ve kterých sám účinkuje, má Martyn v současné době dva. Jedním z nich je známá kapela LUNO složená ze samých zkušených muzikantů, v níž hraje na kytaru. "Částečně jsem se věnoval i klávesám, ale ten song, kde jsem na ně hrál, už jsme ze setlistu vyřadili. A navíc máme klávesistu," vysvětluje. "Naše zpěvačka Ema Brabcová je zasněná, éterická žena a celý LUNO hraje na ni, aby ona mohla ve své poloze vyniknout," říká a dodává, že Ema se nedávno stala podruhé maminkou, LUNO tedy aktuálně hraje méně. Martyn se kromě kytary věnuje i sociálním sítím. "V kapele jsou starší lidi, co moc neuměj s těma internetama," směje se.

Druhým projektem je jeho vlastní formace Holden Caulfield. To je čtyřčlenná pražská indie parta, která funguje od roku 2009. "Holdeni jsou víc popíčkový, Luno je temnota," srovnává. Holden Caulfield jsou pro Starého srdeční záležitostí a to se odráží i na práci, kterou pro ně dělá. "Skládám písničky, píšu texty, hraju na kytaru, zpívám, starám se o komunikaci jak s fanoušky, tak s médii." V letošním roce se Holden Caulfield daří skvěle – po loňském vydání debutové desky kromě prvního většího turné vystupovali na spoustě festivalů včetně jedné z hlavních scén Colours of Ostrava. Plány do budoucna mají také konkrétní podobu: "Během podzimu budu jezdit natáčet desku do Vídně k Tomovi Marshovi, to je bubeník z kapely IAMX, který nám album bude produkovat."

 

STUDENTSKÝ ŽIVOT

Martyn hned na úvod vysvětluje, že kromě studia a hudby nemá v podstatě na nic víc čas. A právě škola ho v současné době hodně zaměstnává: "Horko těžko dokončuji bakalářský studium na ekonomce a budu pokračovat dál. Baví mě být student a vzdělávat se," říká a dodává, že se jeho škola s hudební oblastí nemíjí – vybral si totiž studium oboru Arts Management na Vysoké škole ekonomické.

 

martyn1Jeho hlavní pracovní činností je pomoc skupině Mandrage, které dělá monitorového zvukaře. I když zmiňuje, že je to skvělá práce, při které navíc tráví čas s nejlepšími kamarády, hned vzápětí dodává, že mu na ni v poslední době zbývá méně času než dříve, právě kvůli přibývajícím koncertům s Holden Caulfield. A jak se vlastně člověk ke spolupráci s Mandrage dostane? "Ke všemu, co dělám, jsem se dostal přes večírky. Opil jsem se na správném místě ve správný čas se správnejma lidma. A přijde mi, že takhle funguje svět, někdy to stačí," směje se Martyn. "Ve volném čase rád piju víno a koupil jsem si Vespu," dodává.

POUŠTĚNÍ JE DOBRÝ NÁPAD

"Od M-klubu ve Valmezu přišel s nabídkou koncertu Holden Caulfield i požadavek na afterparty. Mně to v tu chvíli přišlo jako dobrej nápad. Nakonec jsem hrál do osmi do rána," vzpomíná na to, jak se vlastně dostal k DJingu, neboli k "pouštění", jak sám říká.

Nabídku koncertu společně s afterparty prý většina promotérů uvítá, ale jeho záměr dát dohromady "Holden DJs" se zatím nesetkává s pochopením ostatních členů. "To bychom se museli zapojit všichni. A když na místě nespíme, tak ani afterparty nejde dělat."

 

CO ZNAMENÁ VIDĚT NA PLAKÁTĚ MARTYN STARÝ?

"Lidi můžou, doufejme, čekat dobrou párty a věřit, že si to užijeme," říká muzikant se smíchem. Svoje sety přizpůsobuje hlavně náladě v klubu, a tak může zaznít vlastně cokoliv od kytarových vypalovaček až po tvrdší elektroniku, právě podle atmosféry večírku. "Je škoda se stylově omezovat a jet si jen to svoje. Když mám songy pouštět lidem, jde o to, aby měli dobrou párty."

Jeho sety ale přece jen nějaké jistoty mají: "Pokaždé začínám písničkou Let's Make Out od Does It Offend You, Yeah a končím Not in Love od Crystal Castles." Co se týká času hraní, ten se většinou pohybuje kolem 2 – 3 hodin. "Někdy je to dýl, někdy míň, ale těžko říct. Na té afterparty čas běží úplně jinak. Prostě dokud se paří, tak hraju," směje se.


Vzhledem k tomu, že si nedrží žádný styl, odpadá mu také pečlivá příprava na DJská vystoupení. Kromě zabalení controleru, počítače a externího disku se složkami s hudbou, je jeho rituál jednoduchý: "Připravuju se tak, že začnu po koncertě hodně pít a ono se to pak nějak samo stane..."

VÝJIMEČNÉ POUŠTĚNÍ

DJing bere Starý spíš jako oddechovou záležitost a odlišnou zkušenost: "Je to pro mě svým způsobem výjimečný. Jinej pocit pódia, než znám důvěrně z hraní s kapelama." A to je také důvodem, proč nehraje v žádném pražském klubu jako rezidentní DJ. "V jednom období mě holky z QOTA zvaly do Chapeau Rouge, ale nebylo to moc pravidelné. Nechci, aby se to pro mě stalo rutinou, je to spíš sváteční bonus."

Ať už jde o LUNO nebo Holden Caulfield, je na Martynovi vidět, že se svým projektům věnuje s láskou a pečlivostí. Nezáleží na tom, jestli jde o skládání hudby a textů nebo o ostatní činnosti. A protože se to při jeho mladém věku zase tak často nevidí, můžeme si být jistí, že o Holden Caulfield i dalších jeho projektech v budoucnu ještě hodně uslyšíme.

 

NEJBLIŽŠÍ TERMÍNY S KAPELAMI:

22. 7. Kulturní léto, Havlíčkův Brod – Holden Caulfield
1. 8. Natruc, Kolín – Holden Caulfield
4. 8. LUNOC 2015, Přibice – LUNO, Holden Caulfield
6. 8. Letní kino, Příbram – Holden Caulfield
7. 8. Fingers Up!, Mohelnice – Holden Caulfield
14. 8. Airport Piešťany, Piešťany – LUNO

více informací:
Facebook Luno
Web Holden Caulfield

 

 

Příště: Tomáš Konůpka (Android Asteroid, MyDy Rabycad)

text: Hedvika Pajerová, foto: archiv umělce

zavřít