Mandrage pomohou chlapci s dětskou mozkovou obrnou

Vydáno 23.07.2015 | autor: Josef Martínek

Mandrage patří v posledních letech k nejpopulárnějším kapelám u nás, nezapomínají ale ani pomáhat těm, co to potřebují. Koncertem v Příbrami se pokusí zajistit čtrnáctiletému chlapci s mozkovou obrnou finančně náročnou léčbu. Akce proběhne 6. srpna v tamním letním kině.

Mandrage pomohou chlapci s dětskou mozkovou obrnou Mandrage pomohou chlapci s dětskou mozkovou obrnou

Mandrage  2015  01Mandrage připravují novou desku a kromě toho stíhají i pomáhat

Čtrnáctiletý Matouš Grill z Písku trpí dětskou mozkovou obrnou. Rehabilitace je nesmírně zdlouhavá a bolestivá a chlapec ji podstupuje každý den. Největší úspěchy zaznamenal s takzvanou Adeli terapií, která se provádí nejblíže v Piešťanech. Její nevýhodou je však cena 3 000 EUR bez ubytování a cestovních nákladů. Vzhledem k tomu, že ji odborníci doporučují opakovat jednou za 3 měsíce a zdravotní pojišťovny ji nehradí, sahají náklady vysoko nad finanční možnosti rodiny.

Přitom pouze díky ní se Matouš před třemi lety dokázal sám postavit a napřímit a později pomalu začal zvládat chůzi a dokonce i sejde schody, což bylo dříve nemyslitelné. Aby mohl udělat další pokroky, rozhodla se mu pomoci populární kapela Mandrage. "Neznáme mnoho lidí, kteří by tak náročné procedury zvládali. Matouš je ale velký dříč a cvičí co může. Jsme rádi, že jsme dostali možnost mu pomoci," říká František Bořík z Mandrage. Zajímavostí je, že Michal Grill, chlapcův otec, učil angličtinu na gymnáziu, kde dva členové formace studovali.

Kompletní výtěžek z koncertu v Příbrami, který pořádá nadace Chci pomoci, věnují Mandrage nemocnému chlapci. Vstupenky za 350 korun jsou v předprodeji a za stejnou cenu budou až do vyprodání v pokladně kina v den vystoupení. Děti do 13 let mají v doprovodu rodičů vstup zdarma. Lidé z Chci Pomoci uspořádali zároveň sbírku, jejíž výtěžek poputuje tamtéž. Zájemci mohou přispět na transparentní účet 107-8408500267/0100.

tz, jm

zavřít