LIVE: Smrtislav na plné Náplavce oživil českou poprockovou tradici

Vydáno 24.07.2015 | autor: Hedvika Pajerová

Zdaleka ne všichni hudební nadšenci si už stihli všimnout pražské party, která si říká Smrtislav. Ta se dala dohromady teprve v roce 2014. Ale už o sobě dává důrazně vědět - v zimě vydala povedené EP a naposledy se předvedla koncertem na zaplněné pražské Náplavce.

LIVE: Smrtislav na plné Náplavce oživil českou poprockovou tradici LIVE: Smrtislav na plné Náplavce oživil českou poprockovou tradici

 Smrtislav 3Smrtislav přilákal na Náplavku stovky lidí

SMRTISLAV
Náplavka, Bajkazyl, Praha
23. 7. 2015

V čele čtveřice zdatných muzikantů stojí frontman Tuzex. Prošel už několika úspěšnými kapelami, mezi které patří například Sunshine. Ti svoji činnost prozatím uzavřeli v roce 2014. Tuzex byl v minulosti také nepostradatelnou součástí skupin Scissorhands nebo Super Tuzex Bros., kde hrál společně s Matyášem Vordou, bubeníkem Mandrage. V současné době je kromě Smrtislava, kde zpívá, také kytaristou legendární české EBM party Vanessa.

Ani ostatní členové nepatří mezi neznámá jména: role kytaristy se ujal Jakub Zachoval známý z projektů Super Tuzex Bros. nebo Lus3, na basu hraje Tomáš Jungvirt z Landmine Spring nebo Fly Fly Fly a post bubeníka obsadil Michal Mach ze City Lights.

Na Náplavce se před podnikem Bajkazyl sešly stovky lidí - určitě jich bylo mnohem víc než 300 přihlášených na oficiální facebookové události. Když kolem deváté zahájil večer Smrtislav první skladbou, dav se semkl kolem pódia a během následující hodiny z něj muzikanty nepustil. I navzdory improvizovaným podmínkám hraní na chodníku si Smrtislav dokázal pohlídat zvuk, který se celou dobu držel na slušné úrovni. Zpěvákovi bylo bez problémů rozumět, což je u českých textů zásadní.

Smrtislav 4

Smrtislav 8

Za svoji poměrně krátkou historii nahrála formace EP se čtyřmi skladbami, které na Náplavce také zazněly: 2 000 000 světelnejch let, Terapie Tmou, Skrytej talent a singl V noci se mi zdálo, ke kterému vydal Smrtislav v únoru videoklip. Ze songů, které zatím vydány nebyly, došlo například na skladbu Sama doma s vtipným textem: "Ptá se mě potřetí, jestli tam nemusí, když ráda sukně nenosí, ale mě pak s radostí vykostí..."

Mnozí ve Smrtislavovi vidí třeba nové Wanastowi Vjecy, což je přirovnání, které určitě není mimo mísu, na druhou stranu se ale rozhodně nedá mluvit o pouhé kopii. Tuzex a spol. spíše navazují na vkusnou českou poprockovou tradici a zaplňují tak prázdná místa na scéně. Naživo je zvuk tvrdší než na studiových nahrávkách - o to lepším zážitkem jejich koncert je. Na podzim slibuje Smrtislav další koncerty a svoje křídla tak pravděpodobně rozprostře i mimo Prahu. Těšme se na to.

 

text: Hedvika Pajerová, foto: Šárka Versiganová

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít