RECENZE: Ivo Pospíšil a jeho neobyčejné zážitky

Vydáno 02.08.2015 | autor: Hedvika Pajerová

Vydání knihy Příliš pozdě zemřít mladý se stalo českou literární událostí jara 2015. Vyprávění o svém životě a práci sepsal Ivo Pospíšil, známý hudebník předrevolučního období, společně s Vladimírem Juráskem.

RECENZE: Ivo Pospíšil a jeho neobyčejné zážitky RECENZE: Ivo Pospíšil a jeho neobyčejné zážitky

 

prilis pozdeIVO POSPÍŠIL
PŘÍLIŠ POZDĚ ZEMŘÍT MLADÝ
BIGGBOSS
328 stran, 30 kapitol

Na první pohled zaujme tato kniha už svým vzhledem. Oranžovo–růžovo–zeleno–černobílé desky pokrývá několik citací autorovi blízkých lidí. V nich se čtenář dozvídá o jejich vztahu nebo o názoru na publikaci, kterou právě drží v ruce. Koláž dotváří dobové snímky a jednoduchá titulní strana s názvem knihy a černobílým snímkem. Fotografie a ilustrace jsou zde ostatně velmi důležitým prvkem. V knize jich je několik desítek a výborně dokreslují vyprávění příběhu.

Ten se soustředí téměř výlučně na Pospíšilovy nejaktivnější roky v hudebním světě. Období dětství a dospívání je zmíněno jen okrajově, stejně jako devadesátá léta a současnost. Mezi tím se čtenář seznamuje s Pospíšilovými aktivitami, na pozadí příběhu je vykreslena nelehká předrevoluční doba sledování, zatýkání, byrokracie a občas také strachu.

Autor přináší cenné svědectví o kapelách DG 307, Plastic People of the Universe, Garáž, Půlnoc, Classic Rock'n'Roll Band, Ivanovi Královi a spoustě dalších hudebnících, které v životě potkal. Kromě hraní se totiž věnoval i managementu, promotérské činnosti a produkci. Pospíšil podrobně líčí nejen vznik a dění kolem skupin Garáž a Půlnoc, které měl v jejich nejaktivnějším období na starosti, ale také jejich zahraniční koncerty nebo třeba rekonstrukci a otevření známého klubu Radost FX.

Malou kaňkou na celkovém dojmu jsou jen občasné gramatické chyby a překlepy. Nehudební fanoušci nebo lidé narození kolem revoluce se možná někdy budou ztrácet v záplavě jmen. V knize s totiž objeví stovky osob, jejichž osudy se prolínají. Sledování dějové linie to však neohrozí a v době moderních technologií je dohledání podrobností o neznámém jméně otázkou několika minut.

Příliš pozdě zemřít mladý se čte lehce a velmi rychle. A to i lidem, kteří popisovanou dobu nezažili. Přispívá k tomu nejen otevřený styl vyprávění, ale hlavně autorova nezaujatost k dobovým skutečnostem. I když se v knize čtenář několikrát dozvídá o křivdách, které se Pospíšilovi během života staly, jsou zmíněny věcně a bez sebemenší zášti.



ZKUS TAKY: Jan Pelc  - ...a bude hůř, Ivan Martin Jirous – Pravdivý příběh Plastic People, Vladimir 518 (vedoucí projektu) – KMENY 0

Hedvika Pajerová
6/7

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít