HITPARÁDY (5.): Prodávají se Kryštof, hvězdy Colours Of Ostrava a smrt

Vydáno 29.07.2015 | autor: Josef Martínek

V domácích ani světových žebříčcích toho uprostřed prázdnin mnoho nového není. Kromě toho, že největším světovým hitem stále zůstává Cheerleader OMIho a nejprodávanější desku v Česku mají znovu Kryštof, tak stojí za povšimnutí spíš to, jaký vliv mají na hitparády úmrtí a velké festivaly.

HITPARÁDY (5.): Prodávají se Kryštof, hvězdy Colours Of Ostrava a smrt HITPARÁDY (5.): Prodávají se Kryštof, hvězdy Colours Of Ostrava a smrt

Aneta Langerová 2014 Olga Špátová 2Aneta Langerová se s deskou Na Radosti skvěle prodává už od loňského listopadu. Nyní se znovu vrátila do Top 10 žebříčku

KRYŠTOF V ČELE, VPŘED JDOU MRTVÍ I HVĚZDY COLOURS

Kryštof i tento týden prodali nejvíc CDček. Jejich Srdcebeat tak podruhé vítězí v souboji s Tomášem Klusem, jehož deska Anat život není vedla dva první červencové týdny. Ani třetí místo se nemění - Kabát a Do pekla / Do nebe. Vzhledem k tomu, že v létě mnoho potenciálních lamačů žebříčků nevychází, i vzhledem ke skutečnosti, jaké postavení Kryštof, Klus a Kabát na domácí scéně mají, lze očekávat, že na první tři místa ještě nějakou dobu nikoho jiného nepustí.

Čtvrtá je Radůza se speciálním balíčkem knihy a CD Marathon - příběh běžce. Z novinek zaujmou na sedmé příčce The Chemical Brothers s Born In The Echoes. Konec první desítky pak obstarávají osvědčené domácí tituly - jak osmí Chinaski s Rockfield, tak devátá Aneta Langerová zásluhou nahrávky Na Radosti se v popředí pohybují už od loňského podzimu. Anetě k návratu do Top 10 možná pomohlo i chválené vystoupení na festivalu Colours of Ostrava, které prý bylo tak žádané, že ucpalo i cestu ke stage. Polepšila si i další domácí zpěvačka, která v Ostravě koncertovala - Lenka Dusilová s Baromantikou minule v Top 100 vůbec nebyli, ale najednou je jejich album V hodině smrti 45.

report03

Lenka Dusilova 2014-01 06

Že byly Colours událostí, která hitparády skutečně ovlivnila, potvrzuje i pohled na 52. pozici, kam se vyšvihl Mika s červnovou novinkou No Place In Heaven. Ani ji ještě před týdnem žebříček vůbec neregistroval. Jen hlavní headlinerku Björk (reportáž z jejího koncertu) bychom v pořadí hledali marně. Je vidět, že i když v první den přilákala přes 30 tisíc lidí, její hudba pro masy stále není.

Ještě víc ale prodává smrt. Kytarista Ota Petřina, který nás nečekaně opustil v polovině července, se na 53. místě zjevil jako Super-robot. O něco výš jsou pak Amy Winehouse a Kurt Cobain, dva členové klubu 27, o nichž vyšly hojně diskutované dokumenty. Back To Black britské zpěvačky si to z nuly namířilo na číslo 42, Cobainova Nirvana je jen o dva stupínky níže s výroční edicí legendárního alba Nevermind.

 

kryštof ty a jaTŘI ČESKÉ PÍSNIČKY MEZI NEJHRANĚJŠÍMI

V našich rádiích je poměrně klid. Ke změně na vrcholu sice došlo, nicméně Kygo už s Firestone na jedničce byl a nyní se na ni už poněkolikáté vrátil. Madcon, šampioni minulého kola, se s Don't Worry přesunuli na dvojku a bronz bere LunchMoney Lewis díky hitu Bills.

Potěšující je skutečnost, že v Top 10 aktuálně bodují hned tři české písničky. I když až na jejím chvostu. Osmí jsou Kryštof s Ty a já, následuje je z devátého místa Slza se singlem Celibát a elitní desítku uzavírají Chinaski s hitem Každý ráno. K zemětřesení nedošlo ani na Slovensku, naši sousedé z éteru pořád nejčastěji slýchají sestavu Major Lazer, DJ Snake a MÖ, která stojí za hymnou Lean On.

V USA VLÁDNE HIP HOP, V BRITÁNII ELEKTROPOP

Ve světě je nesestřelitelným letním hitem OMI a Cheerleader. Remix z dílny Felixe Jaehna se pořád drží v čele globální hitparády i na prvním místě pořadí amerického Billboardu. O pár řádků výš zmíněná hitovka Lean On je ve světě druhá, bronz uzmul stále stoupající The Weeknd s Can't Feel My Face. Ten už je v USA dokonce druhý. Hned dva singly v Top 10 tam má rapper Fetty Wap. Už dobře prověřený kousek Trap Queen je šestý a nově mu ze sedmičky dýchá na záda i následovník My Way.

Co se prodejů desek týče, Američané nejvíc kupovali novinku dalšího hiphopového zástupce Futura. Jeho třetí řadová deska DS2 je první, která zakotvila až na čele. A kromě toho se vyšvihla i na jedničku celosvětového žebříčku s prodejem 127 tisíc kopií. Jen o sedm tisíc méně jich udala japonská formace Dreams Come True s kompilací The Best! Watashi No Dorikamu. Dvě očekávané novinky sledovaného týdne - Tame Imapala a The Chemical Brothers - dopadly různě. Australší rockeři Tame Imapala se s Currents dostali na číslo tři (třetí jsou i v Británii, čtvrtí v USA), to The Chemical Brothers vyslali svoje Born In The Echoes jen do druhé desítky, konkrétně na třináctku.

V Británii tento týden ke změnám na nejvyšších pozicích nedošlo. V albech podruhé vedou Years & Years s elektropopovým debutem Communion, v singlech se zase na výsluní znovu vyhřívají děvčata s Little Mix. Podle odhadů by ale příští týden mohla mít silnou konkurenci v podobě spolupráce projektu Sigma a Elly Henderson. 

Tip týdne: Sigma feat. Ella Henderson - Glitterball

Drum'n'bassová dvojice Sigma a zpěvačka Ella Henderson, která kdysi soupeřila s Jamesem Arthurem v X Factoru, patřily loni na britské scéně k velkým kometám roku. Sigma poslala na vrchol tamní hitparády hity Nobody To Love a Changing, Henderson slavila úspěch s písničkou Ghost a také s následným debutem Chapter One. Jejich spojení nabízí chytlavou taneční hudbu doplněnou o výborný ženský hlas - tedy to, co je v posledních letech znovu v kurzu. Podle průběžných výsledků song v aktuálním kole britského žebříčku šlape na paty vedoucím Little Mix. Dočkají se dvě vycházející britské hvězdy dalšího #1 zářezu? 

text: Josef Martínek


Aneta Langerová TOP Olga Špátová

 

zavřít