Na co se těšit v srpnu: 14 tipů iREPORT.cz

Vydáno 01.08.2015 | autor: redakce

Letní prázdniny se přehouply do své druhé poloviny. I v srpnu je ale na co se těšit: 40 let od vydání alba Horses v Praze oslaví Patti Smith, z velkých festivalů láká našlapaným line-upem hlavně maďarský Sziget, milovníci menších akcí zase můžou vyrazit na Natruc nebo Keltskou noc. Pozornost vzbuzuje i dokument o Amy Winehousee vstupující do českých kin. A je toho mnohem víc.

Na co se těšit v srpnu: 14 tipů iREPORT.cz Na co se těšit v srpnu: 14 tipů iREPORT.cz

 pattismithPatti Smith v Praze připomene album Horses




02 natruc 2015NATRUC KOLÍN

co: kolínský festival oslaví osmnáctiny
kdy: 1. srpna v areálu Kmochova ostrova v Kolíně

Festival Natruc letos opustí rozverné období puberty. "Ať si to užije, kluk ušatá! Dospělost je fajn. Našinec se může legálně opíjet do němoty (pozor na metanol), řídit auto na leasing a skoro nikdo ho neotravuje," popřál festivalu zpěvák Monkey Bussines Matěj Ruppert. Nenechte se ale zmást, zábavy a dobré hudby nabídne i přes tak zralý věk přehršel. Celkem na třech scénách se představí stálice i mladá krev české mainstreamové scény. Vystoupí například Atmo Music, UDG, Xindl X, Monkey Bussiness, Vypsaná fixa, Rybičky 48, Škwor nebo slovenští The Paranoid. Zajímavým zpestřením bude vystoupení britské multižánrové skupiny Tribazik, která spolu míchá techno a trash metal. Zajímavým spojením bude vystoupení souboru dechové hudby Kolíňanka se známými skupinami. Podívejte se, jak jim to šlape s Vypsanou fixou.

 

 

PATTI SMITH05 - patti smith 2015

co: americká písničkářka oslaví výročí svého sólového debutu
kdy: 5. srpna, Divadlo Archa Praha

Významná americká hudebnice a jedna z hlavních protagonistek punku a nové vlny se v rámci oslav čtyřiceti let od vydání debutového alba rozhodla vyjet na turné. Pražské Divadlo Archa patří mezi jeho zastávky a česká metropole se tak zařadí po bok měst jako New York nebo Paříž. Album Horses vzniklo na podzim roku 1975 a dá se považovat za velmi vlivný hudební mezník, který ovlivnil tvorbu mnoha dalších muzikantů. "Bude to opravdová, hrdá oslava," prozrazuje svůj záměr samotná zpěvačka.  Spolu s ní vystoupí i dva členové její původní kapely - kytarista Lenny Kaye a bubeník Jay Lee Daugherty.

 

 

 

01-keltska noc 2015KELTSKÁ NOC

co: tradiční krkonošský festival bude slavit kulatiny
kdy: 6. až 8. srpna v Harrachově

Harrachovský festival se letos zařadí po bok akcí, které slaví. A aby těch jubileí nebylo málo, oslavovat zde bude i kapela Tři Sestry, která v podhůří Krkonoš zapije třicetiny. A co ještě nabídne festival, který se pořádá v největší nadmořské výšce? Krom "domácích" Tří sester vystoupí ještě Sto zvířat, Vypsaná fixa, Visací zámek, Krucipüsk, Michal Hrůza s kapelou, Dukla Vozovna, Horkýže slíže, Mňága a Žďorp nebo Alkehol. Návštěvníci si budou moci během festivalu odběhnout do adrenalinové zóny, kde si lze vyzkoušet zlevněný bungee dumping z televizní věže.

 

 

 

fingers UpFINGERS UP

co: restart mohelnického festivalu zaujme kytarami The Wombats i elektrem MØ
kdy: 7. - 8. srpna, Morava Camp Mohelnice

Již pátý ročník festivalu Fingers Up se odehraje v Morava Campu Mohelnice u Olomouce. Tento rok ovšem začíná jinak a na Hanou přiveze spoustu zahraničních interpretů. Velkým lákadlem je určitě skupina The Wombats, která se do České republiky vrací po čtyřech letech, nebo zpěvačka MØ, jež tak nahrazuje své zrušené pražské vystoupení z loňského podzimu. Z dalších jmen stojí za zmínku Fickle Friends nebo Kensington. České barvy budou naopak hájit Prago Union, Vypsaná fixa nebo dvojice kapel No Distance Paradise a Calm Season, která si připravila v doprovodném programu rovněž workshop. Pro více informací sledujte oficiální stránky festivalu.

 

oughtOUGHT

co: objev loňského roku poprvé v Praze
kdy: 8. srpna, Klub 007, Strahov, Praha

Kdo procházel žebříčky nejlepších nahrávek loňského roku, dost možná často narážel na jméno Ought. Kanadská kapela se svým debutem More Than Any Other Day dostala do společnosti umělců jako St. Vincent, Caribou nebo The War On Drugs, kteří u nás letos rovněž vystupují. Čtveřice z Montrealu zatím žádnou velkou skupinou není, neznamená to ovšem, že nemá ambice hrát na větších pódiích. I díky kladným ohlasům serveru Pitchfork vystoupili Ought loni na jeho pařížském festivalu. Podobně jako předloni zbořili strahovskou Sedmičku Cloud Nothings, i tentokrát bude na začátku srpna v klubu horko. Intenzivní post punková nálož s písněmi Pleasant Heart nebo Habit dodá sílu i ochrnutému vozíčkáři.

 

03-sziget 2015SZIGET

co: hvězdy světové hudby za humny
kdy:  10. až 17. srpna v Budapešti

Tomuto obřímu maďarskému festivalu se ne náhodou přezdívá Glastonbury východu. Během týdne, který započne desátým srpnem, se představí taková jména jako Robbie Williams, Florence and the Machine, Ellie Goulding, Kasabian, Limp Bizkit, Kings of Leon, Foals, Avicii a mnoho, mnoho dalších. Letošní ročník Szigetu zpestří i čeští umělci. Na Europe Stage se představí elektroswingová senzace Mydy Rabycad, dále Ghost of You, kteří vyhráli talentovou soutěž, a divadelně-cirkusová formace Cirk La Putyka, jež si pro Sziget připravila speciální prémiová představení.

 

 

 

06 - amy 2015AMY

co: strhující dokument o Amy Winehouse v kinech
kdy: od 6. srpna v kinech

Snímek mapující život a tvorbu slavné britské zpěvačky Amy Winehouse se stal ve Velké Británii jedním z nejúspěšnějších dokumentárních filmů všech dob. Celovečerní dokument má na svědomí osvědčený tvůrčí tým v čele s režisérem Asifem Kapadiem. Diváci mohou kromě živých vystoupení samotné zpěvačky vidět pohled do zákulisí nahrávání skladeb, které ji proslavily, nebo rozhovory s lidmi z jejího nejbližšího okolí. Celý film je vyprávěný texty jejích písní, které se v jeho průběhu budou na plátně objevovat. Snímek Amy měl v Česku premiéru v rámci MFF v Karlových Varech a již 6. srpna se bude konat premiéra v pražských kinech Aero, Světozor a brněnské Scale.

 

 

 

04 - grape 2015GRAPE FESTIVAL

co: multižánrový festival na Slovensku s našlapaným line-upem
kdy: 14. – 15. srpna, letiště Piešťany

Piešťanské letiště opět po roce přiláká tisíce hudebních fanoušků nejen ze Slovenska. Grape festival i letos nabídne velice zajímavý program, vee kterém figurují velice známá jména. Představí se například indie kytarovka Foals, švédský písničkář José González, zpívající divoženka MØ nebo talentovaný belgický producent a DJ Netsky, který představí svůj roztancovaný set. Na své si zde přijdou všichni od fandů kytarové hudby přes dunivou taneční muziku až po hip-hopové rýmování. Pořadatelé opět očekávají velkou návštěvou, a tak by opozdilci neměli s nákupem lístků rozhodně otálet.

 

 

 

overtne fstivalOVERTONE FESTIVAL

co: sympatický jednodenní festival k nám premiérově přiveze Milky Chance
kdy: 15. sprna, Riegrovy sady, Praha

S novým konceptem se představuje festival Overtone. Čtyřikrát do roka na území Prahy a Brna proběhne koncert několika vybraných interpretů zahraniční i domácí scény prezentujících současnou podobu hudebních trendů. 15. srpna vykopávají zajímavě vyhlížející tradici Milky Chance v doprovodu The Asteroids Galaxy Tour, Shannon Saunders a domácích Android Asteroid. V Riegrových sadech, kde se loni odehrál koncert Jamese Arthura, premiérově zahrají Němci vystupující pod názvem Milky Chance. Ti se prosadili singlem Stolen Dance, který dobře charakterizuje jejich svébytné pojetí reggae a elektroniky a s nímž dobyli hitparády. V programu se dále představí nám už známé "asteroidí" skupiny a zpěvačka Shannon Saunders, která nedávno vydala E.P. Instar.

 

 

shamirSHAMIR

co: mladý Američan se hlásí chvíli po vydání debutu o slovo i u nás
kdy: 18. srpna, Lucerna Music Bar

Již loni nalákal povedenými singly On The Regular nebo If It Wasn't True. Jak se ukázalo, jeho debut není tak elektronický jako předešlé EP, přesto se na něm stále najdou taneční kousky. Album ale začíná hezky minimalisticky skladbou Vegas, kterou se hlásí ke svému původu. Podobně jako jsou hravá světla lasvegaských neonů, je proměnlivá i Shamirova hudba. Poměrně nedávno byl oznámen koncert tohoto dvacetiletého zpěváka také u nás. V Praze vystoupí v polovině srpna v klubu MeetFactory, a přestože se nebude jednat o nejmasovější letní koncert, návštěvníci budou mít možnost zastihnout umělce před jeho velkým růstem, který ho dost pravděpodobně nemine. Momentálně těží zejména ze svých největších singlů On The Regular a Call It Off stojících na chytlavém rytmu a typickém pronikavém vysokém zpěvu.

 

 

HIP HOP  KEMPHIP HOP KEMP

co: oblíbená středoevropská hiphopová akce má opět našlápnuto
kdy: 20. - 22. srpna, Hradec Králové

Čtrnáctý ročník hiphopového svátku, na němž se v minulosti objevily i takové hvězdy jako Kendrick Lamar nebo The Roots, sice letos zrušil vystoupení Run The Jewels, i tak ale bude line-up velmi zajímavý. Kromě českých stálic z labelu Bigg Boss nebo slovenských Kontrafakt se na pódiích v areálu královéhradeckého festival parku představí nové tváře Haha Crew nebo Podzemgang. Největšími jmény jsou pak Ghostface Killah s Raekwonem, Mobb Deep nebo Joey Bada$$. Kdo má rád trochu kontroverze, jistě ocení projekt Sodoma Gomora. Nezvyklou podobu rapu naopak předvede Yelawolf míchající žánr s country. Kdo se ještě tradičního srpnového festivalu nezúčastnil, neměl by váhat. Ti, kteří tam již byli, ví, že to stojí za to.

 

 

machacMÁCHÁČ

co: open air na pláži letos pod vedením Madeona a Sandera Van Doorna
kdy: 21. - 22. srpna, Máchovo jezero

Kdo by neznal taneční festival Mácháč, který již po patnáct let baví fanoušky vyznávající trance, techno nebo house. Na pláži u Máchova jezera se letos představí nadějný producent a DJ Madeon, který se před čtyřmi lety ve svých 17 letech zapsal do povědomí mash-upem Pop Culture. V té době už měl na svém kontě remixy pro Pendulum nebo The Killers. Své debutové album ovšem vydal až letos. V programu prvního dne jej doplní Don Diablo nebo Cedric Gervais. Sobotu bude naopak bavit vedle Van Doorna také Goldfish nebo Julian Jordan. Kdo se chce ke konci prázdnin podívat na pláž Klůček, kde v minulosti hráli také Tiësto nebo Carl Cox, měl by si zajistit lístek. Plno bude zřejmě i letos.

 

 

POLYGONPOLYGON

co: oblíbený taneční podnik přiváží tentokrát Levona Vincenta
kdy: 22. srpna, Praha

Polygon není jen obyčejnou taneční party. Polygon je zkušeností, zábavnou hrou a snahou připravit účastníkům ojedinělý zážitek. Poslední dvě nacht edice se odehrávala v Brně a Karlových Varech, klasické vydání proběhlo na Nákladovém nádraží Žižkov. Následující party zatím své místo určení tají, už teď ale víme, že 22. srpna k nám přijede americký DJ a producent labelu Novel Sound Levon Vincent. Po klubové noci v berlínském Berghainu a Tribal Session na Ibize bude pouštět svou minimalističtější verzi techna i nám. Magazín Fact ho označil jako antikorporátního Robina Hooda, kterého techno potřebuje. Za pultem ho doplní Mutuju, Nathan Solo nebo Sinnan. Pro více informací včetně místa konání sledujte facebookový event.

 

 

07 - foals 2015FOALS

co:  britská kytarovka vydává čtvrté album
kdy: 28. srpna

Pětice kolem zpěváka Yannise Philippakise po dvou letech opět navštívila studio. Album, které ponese název What Went Down, se na pulty dostane 28. srpna. Zatím kapela uvolnila dva singly. Rozvernou a radostně znějící skladbu Mountain At My Gates (poslechněte si tady) a pozvolna gradující a naléhavou What Went Down, která dala název celé desce a dle slov frontmana je to prozatím nejanimálnější věc, co zatím Foals složili. Podle těchto dvou stylově protichůdných písní se dá očekávat, že stejně pestré a rozmanité bude i samotné album, z něhož budou moci čeští a slovenští fanoušci ochutnávat čtrnáct dní před oficiálním vydáním na Grape festivalu.

 

 

 

 

text: Ondřej Bambas, David Stoklas, foto: archiv, Facebook umělců a akcí


pattismith TOP

zavřít