10 prázdnin v českém éteru: Nejvíc letních hitů měl Xindl X

Vydáno 31.07.2015 | autor: Josef Martínek

Prázdniny jsou v plném proudu a i letos už jsme z domácí tvorby, zdá se, našli jejich největší hit. Jaké české či slovenské písničky letěly ve sluncem zalitém období v posledních deseti letech? Podívali jsme se do žebříčků IFPI a dali dohromady jejich přehled. Mimo jiného jsme zjistili, že největším hitmakerem byl Xindl X.

10 prázdnin v českém éteru: Nejvíc letních hitů měl Xindl X 10 prázdnin v českém éteru: Nejvíc letních hitů měl Xindl X

Xindl X rozhovor 2014 05Xindl X měl v posledních deseti letech třikrát největší hit léta

2006: Support Lesbiens - English Stereo

Support Lesbiens v původní sestavě, ještě se zpěvákem Kryštofem Michalem, současným frontmanem Portless, měli v první dekádě třetího tisíciletí na naší scéně silnou pozici. Dnes už jsou sice anglicky zpívající české kapely v éteru běžnou záležitostí, tehdy to ale bylo něco nového. A Supporti sypalli hit za hitem. Jejich prvním singlem na čele domácí hitparády bylo v roce 2004 Cliché. O dva roky později jste celé léto nemohli nenarazit na jejich písničku English Stereo. K dalším oblíbeným kouskům našich dramaturgů tehdy patřilo třeba 1+1 Ready Kirken, jeden z posledních hitů skupiny s Michalem Hrůzou, Chinaski tvrdili, že jsou Vedoucí a Divokej Bill rozprostřel svou Síť. Kryštof zase bodoval s titulní písní později velmi úspěšného alba Rubikon. A na konci prázdnin se Ewa Farna poprvé zeptala Měls mě vůbec rád?


2007: Michal Hrůza - Bílá velryba

Po odchodu z Ready Kirken se Michal Hrůza vydal v roce 2007 na sólovou kariéru. Vydal desku Bílá velryba, která obsahovala třeba duet Píseň kovbojská s Lenkou Dusilovou nebo titulní hit. Ten byl jedničkou rádiového žebříčku téměř celé léto. Hrůza tím započal úspěšnou dráhu sólového zpěváka, která mu přinesla nekončící řadu známých melodií. Kromě Bílé velryby patří k prázdninám 07 i singl Zadarmo Chinaski, který tenkrát uváděl jejich desku symbolicky nazvanou právě 07. Wanastowi Vjecy zase oslavovali 1. letní velkej den, Kabát měl svou Malou dámu a Clou zazářili songem Snowy Wings.




2008: Marek Ztracený - Ztrácíš

Rok 2008 byl rokem objevů. Kromě Tomáše Kluse, jenž se posluchačům svěřoval se svými Pocity, přinesl i Marka Ztraceného. Ten prorazil zásluhou romantické balady Ztrácíš, která se na dlouhou dobu usadila na špičce českého rádiového žebříčku. Ztracený poté vydal pod dohledem Martina Ledviny i stejnojmennou desku. Od té doby představil další dvě alba a nyní dokončuje další. Silnou konkurentkou mu v té době byla i slovenská zpěvačka Katarína Knechtová, jejíž Muoj Bože lákalo na strašidelný film Báthory. A stejně jako skoro každý rok měli svého zástupce mezi nejhranějšími písničkami i Chinaski, tentokrát díky Basama fousama.


2009: Xindl X - Anděl

"Jsem anděl, co tě dostal na povel, ale mám-li tě vzít do nebe, chci z toho něco pro sebe..." bylo ve své době slyšet úplně všude. Průlomový singl Xindla X, ve kterém sázel na vtip a slovní hříčky, udělal z lokálního písničkáře hvězdu, jež během dalších šesti let zasypala rádia mnoha hity. Zpětně tehdy Ondřej Ládek upozornil na svou první desku Návod ke čtení manuálu a vysloužil si i nominaci na Anděla za nejlepší píseň. Cenu mu ale vyfoukla Aneta Langerová, jejíž V bezvětří bylo dalším zásadním singlem léta 2009. Poprvé se prosadil i David Deyl s Teď hned a po boku Mira Žbirky zpívala Tento song drobná Magdalena Šalamounová. Mandrage zase vyhlásili konkurz - Hledá se žena, vzkazovali tehdy.

 

2010: Xindl X feat. Olga Lounová - Láska v housce

Láska v housce, to byla jednoznačně nejhranější píseň léta 2010. A nejpíš nejen léta, ale i celého roku. Spojení Xindla X s Olgou Lounovou o lásce z  fast foodu lákalo na Xindlovu druhou desku Praxe relativity, ze které později vzešel i další výrazný singl Chemie. Bodovali také tradičně Chinaski - tehdy se skladbou Spáč - a ze Slovenska k nám dorazila Kristína s Horehronie. Svoje Schody z nebe vyšlapala Tereza Kerndlová. 


2011: Debbi - La La

Po zimním megahitu Touch The Sun se rusovlasá Debbi vytasila s dalším rozjuchaným popěvkem. La, la symbolizuje léto 2011 i její debutovou desku, produkovanou Martinem Ledvinou. Mimochodem, Debbi měla tehdy v Top 10 nejpřehrávaněších domácích písní hned dva zástupce, neboť i zmíněná hymna Touch The Sun se ještě držela mezi nejžádanějšími. Vedle jejího zajímavě zabarveného hlasu jsme z rádií slýchali Mandrage, kteří oslavovali Františkovy lázně, a dva hity měla Verona. Balada Ztracená bloudím i tehdejší novinka Hey Boy patří dodnes k nejznámějším songům dvoučlenného tanečního projektu.


2012: Celeste Buckingham - Run Run Run

Prázdninám 2012 v Česku kralovali slovenští interpreti - Peter Bič Project volal Hey Now, Ego s Robertem Burianem zase stavěli na heslu Žijeme len raz. Jejich spolupráce mimochodem dosud nasbírala už přes 42 milionů zhlédnutí na YouTube. A zrodila se i hvězda jménem Celeste Buckingham. Ta roztleskaným superhitem Run Run Run dokázala, že v SuperStar se ty pravé talenty často umisťují mimo nejvyšší pozice. Skvělá byla i celá debutová deska Don't Look Back a s písničkou pozěji Celeste zahájila i svou mezinárodní kariéru, když ji do vysílání nasadila jedna z odnoží hudební televize MTV. Špatně si tehdy nevedly ani české hity - většinou se ale hrály ty, které vzešly už ze zimy (Šrouby a matice Mandrage, Ležím v tvé blízkosti Lipa a Debbi), nebo naopak teprve zahajovaly svou cestu éterem. Jako Inzerát Kryštofu, reprezentant pozdější stejnojmenné desky.


2013: Mandrage - Na dlani

První singl z desky Siluety, zatím posledního albového zářezu plzeňských Mandrage, ovládl naše rádia před dvěma lety. Oproti písničkám z předchozí desky Moje krevní skpina měl pochmurnější atmosféru a ubylo i slovních legrácek. Vděčný byl pro dramaturgy i duet dvou slovenských hvězd - Celeste Buckingham a Majka Spirita. Písničku I Was Wrong dostala Celeste od oblíbeného rappera k osmnáctinám. Marek Ztracený si pro změnu pochvaloval Sex s ex a Lucie Vondráčková tančila jako Zombie. A pomalu, ale jistě se rozjížděl singl Cesta kapely Kryštof a Tomáše Kluse. To byl ale hlavně hit následující zimy.


2014: Xindl X feat. Olga Königová - V blbým věku

A zase ten Xindl! Také loni v létě byl jeho singl z domácí produkce tím nejhranějším. Podobně jako čtyři roky předtím se spojil s Olgou - Lounovou vyměnil za Königovou, zpěvačku indie popového projektu ille, a společně si povzdechli, že jsou pořád V blbým věku. Znovu z toho pro Xindla X byla nominace na Anděla - a znovu neproměněná. Hodně slyšet bylo před rokem v tuhle dobu také Zakázané uvolnění Michala Hrůzy, který se tehdy zotavoval z těžkého poranění mozku, ke kterému přišel při potyčce v Ostravě. Ewa Farna skládala Leporelo, Chinaski řešili Hlavolam a k popíjení nabízeli Víno. A dařilo se i Benovi Cristovao s typickým letním songem Sweet Chilli



2015: Kryštof - Ty a já

Prázdniny 2015 jsou v polovině a zatím se zdá, že budou patřit kapele Kryštof. Ty a já, epická balada z červnové desky Sdcebeat, už je z českých písní nejhranější, přestože vyšla teprve před pár týdny. Její videoklip už nasbíral přes 2 miliony zhlédnutí. Klasický letní hit to sice není, ale dobrá písnička se holt neztratí v žádném ročním období. Slýchat můžeme i kapelu Slza, která drží Celibát, nebo Sebastiana, jenž sklízí se songem Toulavá úspěchy už od začátku roku. A pozvolna stoupají i hiphopoví ATMO Music s ochutnávkou z chystané nové desky - skladbou Ráno. Uvidíme, co nám přinese zbytek léta.


text: Josef Martínek


Xindl X rozhovor 2014 12 TOP

 

zavřít