Tomáš Doležal interview: Festival s nejlepším výhledem? Keltská noc!

Vydáno 03.08.2015 | autor: redakce

Keltská noc má před sebou dvacátý ročník. Pod skokanskými můstky v Harrachově bude živo od 6. do 8. srpna. Vše podstatné o letošním hudebním i doprovodném programu nám prozradil organizátor Tomáš Doležal aka Ing. Magor z kapely Tři sestry.

Tomáš Doležal interview: Festival s nejlepším výhledem? Keltská noc! Tomáš Doležal interview: Festival s nejlepším výhledem? Keltská noc!

 

Tri sestry 2015  01Na Keltské noci nemohou ani letos chybět Tři sestry

Dvacátá Keltská noc, třicetiny Tří sester. Chystá se v rámci festivalu nějaká společná oslava těchto kulatin?

Tři sestry slaví celý rok. Nenapadá mě, jak by šlo technicky slavit společně, ledaže by přišel osobně jemnostpán Krakonoš.

Areál se oproti jiným festivalům netradičně rozprostírá na doskočišti mamutího můstku v Harrachově. Jak byste uspořádání areálu popsal těm, co zde nikdy nebyli?

Pódium stojí na místě diváckých tribun při závodech v letech na lyžích, takže muzikanti přes publikum hledí na mamutí můstky, zatímco diváci za pódiem vidí malebné harrachovské údolí a hřeben Krkonoš na hranicích s Polskem.

Spočívá v prostředí harrachovských můstků nějaká výhoda, něco, čím je podle vás festival výjimečný?

Jde doslova o festival s nejlepším výhledem.

Jelen 02Tomáš Doležal doporučuje návštěvníkům skupinu JelenLine-up spoléhá hlavně na osvědčená jména české scény. Je přesto nějaký nováček na festivalu, který by podle vás návštěvníkům určitě neměl uniknout?

Jelen!

Jaký bude doprovodný program? Prý si budou moci zájemci mimo jiného skočit i bungee jumping.

Ano, kromě bungee jumpingu je přímo v areálu dětský koutek, chill out zóna, čajovna, hokejisté si mohou zastřílet na branku a vyhrát účast v zápase proti HC Stará Kovárna v září letošního roku. Kemp pro stanující, včetně sociálního zázemí, přímo přiléhá k areálu, takže návštěvníci mohou celý víkend strávit "na kopci".

Jak byste zhodnotil vývoj, jakým Keltská noc za dvacet let prošla? Co se podle vás od prvního ročníku nejvíc změnilo?

Místo konání se měnilo už třikrát, ale v Harrachově jsme snad našli domov. Původní nadšení přetrvalo, ale přibyla profesionalita. Co se nezměnilo a snad nezmění, je genius loci. Krkonoše jsou mým druhým domovem. Fanánek se sem nedávno dokonce přestěhoval nastálo.

Jaké má festival plány do budoucna? Chystají se nějaké novinky, nebo je pro vás stávající podoba ideální?

Letos máme poprvé dvě pódia, takže v hlavním čase se budou interpreti střídat a muzika bude znít takřka bez přestávky. To chceme zachovat i do dalších let.


Jaký moment vám ze všech ročníků Keltské noci nejvíc utkvěl v paměti?

První vystoupení Jardy Uhlíře někdy před třinácti lety. Čtyřtisícový sbor hřmící unisono po hřebenech: "Krávy, krávy, jak si vlastně povídáte? Krávy, krávy, krávy, jakou máte řeč?..."

Vy sám jste už letos řadu festivalů s kapelou Tři sestry navštívil. Která akce se podle vás nadmíru podařila? Překvapí vás po letech hraní na festivalech vůbec ještě něco?

Atmosféra je pokaždé jiná, skvělá byla letos v květnu v Braníku na výročním koncertě Tří sester. Doufám, že ji za pomoci Krakonoše i skvělých diváků na Keltské noci překonáme.

red, foto: archiv

zavřít