HITPARÁDY (6.): Českým rádiím kralují ATMO Music, skvěle se prodávají Led Zeppelin

Vydáno 05.08.2015 | autor: Josef Martínek

Prodejnímu žebříčku sice stále neochvějně vévodí Kryštof, singlové hitparády v Česku ale hlásí změny na vedoucích místech. Dopředu se totiž tlačí rap! Nejhranější skladbu má LunchMoney Lewis, z domácích interpretů zní z rádia nejvíc ATMO Music. Vůbec poprvé. Ve světě se daří The Chemical Brothers, Jill Scott nebo Little Mix.

HITPARÁDY (6.): Českým rádiím kralují ATMO Music, skvěle se prodávají Led Zeppelin HITPARÁDY (6.): Českým rádiím kralují ATMO Music, skvěle se prodávají Led Zeppelin

atmoranoATMO Music mají poprvé nejhranější domácí skladbu

SINGLOVÉ ZMĚNY V ČESKU

Novou nejhranější českou písní je Ráno libereckých ATMO Music. Producent ODD a rapper Beef dokázali v doprovodu zpěváka Jakuba Děkana přeskočit hit Ty a já skupiny Kryštof a z minulého čtvrtého místa mezi domácími písničkami poskočit na první. To se jim povedlo vůbec poprvé v kariéře, neboť jejich předchozí velké hity Andělé a Polety to dotáhly "jen" na druhé a šesté místo. 

V celkovém žebříčku Top 100 náleží ATMO Music čtvrtá pozice, před nimi jsou jen bronzový Avicii s Waiting For Love, na dvojce Lost Frequencies s Are You With Me a vítězný LunchMoney Lewis. Sedmadvacetiletý rapper tak s písní Bills dokázal to, co třeba doma v USA ne - v žebříčku Billboardu byl totiž nejlépe 79. 

Minule kralující Kygo se s Firestone nečekaně propadl až na osmnáctou pozici, zajímavé novinky najdeme v poslední čtvrtině žebříčku. Číslo 76 berou sestry Klára Vytisková coby Klara. a Edna Green s Home, 97. post pak se stejnojmennou písní zabrala stále populárnější kapela Jelen.

plant 02TRIUMVIRÁT POŘÁD V ČELE, POSÍLILI LED ZEPPELIN

V prodejnosti alb se naopak žádné změny nekonají. Už minule jsme naznačovali, že první trojice asi bude dominovat ještě nějakou dobu, a aktuální kolo silné postavení triumvirátu Kryštof - Tomáš Klus - Kabát znovu potvrzuje. Sdcebeat je nejžádanější již potřetí v řadě a posedmé celkově. Že by se rodil kandidát na nejprodávanější album roku?

Zajímavosti je, že v Top 10 se objevily dvě starší desky Led Zeppelin. Co způsobilo tak vysoké umístění nahrávek Presence a In Through the Out Door ze sedmdesátých let? Dvě události - vydání remasterovaných verzí a také koncert frontmana Roberta Planta v Brně (recenze).

SVĚTOVÁ ČÍSLA JEDNA SE NEMĚNÍ

Jestliže u nás jsme měli na čele singlových žebříčků nováčky, ve světě se toho mnoho nemění. OMI už si může být v podstatě jist, že jeho Cheerleader si nálepku "hit léta 2015" uchová - v USA vede počtvrté v řadě a rovněž v globálním pořadí se zatím pokořitel nenašel. Nejvíc na záda mu dle statistik Billboardu dýchá The Weeknd s Can't Feel My Face, bronz má Silento díky Watch Me. Pokud vám je jeho jméno neznámé, vězte, že se jedná o teprve sedmnáctiletého rappera.

V Británii neohroženě vládnou Little Mix, song Black Magic ani tentokrát nikdo nesesadil. Minule jsme sice spekulovali, že přemožitelem by mohl být hit Glitterball projektu Sigma a hostující Ellou Henderson, ten ale nakonec přistál na čtyřce. Druzí jsou Years & Years se Shine a třetí Lost Frequencies zásluhou Are You With Me.

Chemical Brothers 2012NEJPRODÁVANĚJŠÍ JSOU THE CHEMICAL BROTHERS A JILL SCOTT

Years & Years tentokrát jedničku albové hitparády v Británii neudrželi, sesadili je totiž The Chemical Brothers. Tom Rowlands a Ed Simons navazují na úspěch předchozích alb i s novinkou Born In The Echoes a slaví další zlatý zářez. Výraznou novinku představili také Lamb of God, příznivci tvrdé muziky vynesli jejich Sturm and Drang na sedmou pozici - vůbec poprvé se vměstnali do elitní desítky. V USA je to ještě lepší, tam se kapela podívala dokonce na bronzový stupínek.

Jedničku si v zámoří vybojovala žena. Woman - tak se jmenuje nová, již pátá řadovka r'n'b a soulové zpěvačky Jill Scott. Prvním místem zopakovala výsledek čtyři roky staré kolekce The Light Of The Sun. Future si z minulé jedničky s DS2 pohoršil na stříbro.

Tip týdne: Foxes - Body Talk

Kdo loni navštívil pražský koncert Pharrella Williamse, možná si vzpomene na předskakující hvězdičku Foxes. Britská zpěvačka přichystala po loňském debutovém disku Glorious velmi rychle druhou studiovku - pod názvem All I Need má vyjít ještě letos. Prvním singlem se stala příjemná elektropopová hitovka Body Talk. Je roztančená tak akorát, aby zvládla rozvlnit a zároveň nestihla začít otravovat. 

text: Josef Martínek


atmorano TOP

 

zavřít