LIVE: Nneka v Praze: v úmorném vedru nabalená jak na severní pól

Vydáno 07.08.2015 | autor: redakce

Praha i celá Česká republika zažívá tropické léto. Horko vytvořilo autentickou atmosféru koncertu nigerijské zpěvačky Nneky, která dlouhodobě žije v Německu. Vystoupení v Lucerna Music Baru bylo vydařenou premiérou před českým publikem. Jen by nás zajímalo, zda jí nebylo vedro.

LIVE: Nneka v Praze: v úmorném vedru nabalená jak na severní pól LIVE: Nneka v Praze: v úmorném vedru nabalená jak na severní pól

 nneka danV Lucerna Music Baru panovalo úmorné vedro, Nneka se ale oblékla teple

NNEKA
6. 8. 2015
Lucerna Music Bar, Praha

Pár minut před dvaadvacátou hodinou spustili na kulatém pódiu v Lucerna Music Baru bubeník, kytarista, baskytarista a klávesák intro k písničce Book Of Job, kterou zpěvačka začala interpretovat ještě z backstage. Asi po minutě se konečně objevila na jevišti. "To jí není horko?" ptal se snad každý v sále. I když klimatizace fungovala, bylo neskutečné vedro. Nneka navíc měla asi 4 vrstvy oblečení a na hlavě pletenou čepici "zmijovku", kterou na jednu píseň překryla ještě arabským šátkem – image hvězdy world music byla dokonána.

nneka dan2Koncert trval asi devadesát minut a v setlistu se střídaly akustické skladby, v nichž si vystačila víceméně sama s kytarou, s písněmi, kde naopak dostala kapela velký prostor a občas dospěla až do mírného stádia psychedelie. Každopádně nástrojům dominovala kytara, snad proto, že Nneka své písničky pravděpodobně skládá s kytarou v ruce. Návštěvníci příjemně zaplněného klubu se dočkali třinácti skladeb, z toho šest jich pocházelo z aktuální desky My Fairy Tale.

Největší hit Heartbeat přišel "nečekaně" na konci základní hrací doby před přídavky. Těmi byly dvě novinky My Love, My Love a Pray for You. Při první z nich si zpěvačka nejvíce hrála s publikem a došlo na hromadný zpěv. Druhou zase uvedla dlouhým humanistickým úvodem proti rasismu a xenofobii ve jménu lásky. Nneka se tak i Praze představila jako politicky a společensky uvědomělý člověk, který "bojuje" za spravedlnost.

Muzika nigerijské zpěvačky je velmi eklektická. Jde o alternativní r'n'b, které hodně čerpá z africké a arabské hudby a je velmi ovlivněné jamajským reggae. Nneka na svou první štaci v České republice přilákala poměrně početné publikum, a to přesto, že byla krásná noc, která se dala strávit i jinak.

Zpěvačka si příchozí návštěvníky získala nejen svým hlasem, ale svou přirozeností a autentickým vystupováním. Dokonce i "politická řeč" na konci show nepůsobila toporně. Na celkovém dobrém dojmu se podepsal i fakt, že po celý večer v Lucerně byl výborný zvuk. Lidé, kteří tvoří program třeba Colours Of Ostrava, by se na Nneku měli pro příště určitě zaměřit.

Setlist: Book of Job; Walking; Babylon; Africans; Shining Star; Local Champion; In Me; My Home; Do You Love Me Now; Soul Is Heavy; Heartbeat; My Love, My Love; Pray For You

text, foto a video: Daniel Maršalík

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít