LIVE: Ought na neurčitém mejdanu v neurčitém městě

Vydáno 11.08.2015 | autor: Ondřej Bambas

Do Prahy zavítali poprvé kanadští Ought. Díky loňské desce More Than Any Other Day se zařadili k nejsledovanějším kapelám alternativní scény. Za měsíc navíc vydají studiovou novinku. A jejich zdejší návštěva dopadla na výbornou.

LIVE: Ought na neurčitém mejdanu v neurčitém městě LIVE: Ought na neurčitém mejdanu v neurčitém městě

ought-1-ws-710

OUGHT
007, Strahov, Praha
8. 8. 2015

Už se stalo tradicí, že každoročně v době polského festivalu Off přijede do Prahy i některá ze zúčastněných kapel. Po Cloud Nothings nebo Deafheaven se letos podařilo Landmine Alert ukořistit Ought. Po koncertu pro několikatisícový dav vystupují v klubu pro sto padesát lidí.

Ought hrají specifickou formu post-punku, velice jemná a minimalistická struktura vynikla hned od začátku živého setu. Ve skladbách Pleasant Heart nebo The Weather Song z úvodu byl každý soustředěn na svůj nástroj, které šlo díky mírnějšímu nazvučení dobře rozpoznat. Zajímavé bylo sledovat Matta Maye hrajícího na klávesy, kdy víceméně celou dobu simuluje druhou kytaru. Skvěle naživo zněla také baskytara Bena Stidworthyho. Největší ohlas si získala skladba Today, More Than Any Other Day, kdy se na refrén rozezpíval celý kotel. Pro kapelu nečekaný moment je na chvíli vykolejil tak, že se do zpěvu vloudil i drobný úsměv. Vystoupení mělo díky dobré interakci až do konce slušnou atmosféru a Ought se možná i díky tomu vrátili na přídavek Waiting.

Nová deska Sun Coming Down má vyjít 18. září a z odehraných ukázek je znát, že Tim Darcy neubírá ze svého aristokratického projevu ani tentokrát. Jeho opakování veršů, jako například v novém singlu Beautiful Blue Sky, přidává písním na naléhavosti, instrumentální závěr už celou hru jen barvitě dokreslí.

Nejúspěšnější singl Habit ukázal, že vygradovat se dá skladba i na minimu prostoru. A party lze udělat kdekoliv, i když je to pro vás nové místo ("And you can't wait for it to take a way a bit of time; in a nonspecific party, in a nonspecific city; or anywhere"). Žádná nadbytečná póza, jen poctivě odehraný a odzpívaný koncert v bosých nohách s prořídlými ponožkami.


Tyto malé koncerty, které ocení několik fanoušků a čas od času se na ně dostane někdo díky doporučení, zanechávají ve festivalové sezóně, kdy se pořadatelé předhánějí, kdo má větší návštěvnost, obtisk příjemného večera, že se pak do klubu rádi vrátíte. A to navzdory nepříjemné výhni, kterou dav v podzemí dotvořil. Naopak, zpocené tričko je na venkovním vzduchu chladivě příjemné.

text: Ondřej Bambas

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít