Respect world music festival 2007

Vydáno 29.05.2007 | autor: redakce

RESPECT FESTIVAL letos oslaví desetileté výročí. Jubilejní ročník zahájila v Paláci Akropolis Marta Töpferová a celý program potvrvá do 15. června. A na koho se ještě můžete těšit?

Respect world music festival 2007 Respect world music festival 2007

Letošní ročník mapuje dva z nejzajímavější trendů budoucnosti. Pouštní blues kočovníků ze Sahary je jedním z kořenů pozdějšího amerického blues, jeho ikonou je loni zesnulý Ali Farka Toure. Letošní program představí Toureho žáka a chráněnce Afela Bocouma a nástupce Tinariwen, skupinu Etran Finatawa z Nigerské části Sahary. Tartit reprezentují "ženský hlas" pouště a spojují ty nejniternější styly s elektrickými kytarami. Toureho odkaz přiblíží unikátní francouzský dokumentární film. Druhým tématem je Club Global, taneční etnické fúze africké či brazilské hudby s elektronikou, které napájí kluby v Paříži, Londýně i Barceloně.



Jejich stálicí je evropsko-brazilská skupina Zuco 103. Jim Murple Memorial navazují s francouzskou lehkostí na jamajské reggae i neworleanský r&b, Sonic Junior kombinuje elektronické i přírodní bicí a je označován za nejprogresivnějšího umělce nezávislé brazilské hudby. Na samostatném koncertě vystoupí legenda afrického rapu, zakladatel průlomové skupiny Positive Black Soul, Didier Awadi ze Senegalu. V rámci festivalu se také ve Španělské synagoze představí polští Krakow Klezmer Band. Pocházejí z té nejspirituálnější líhně evropského klezmeru, zaniklé židovské metropole Krakow.



PROGRAM RESPECT FESTIVAL 2007


St/We 6.6.19,00 – Francouzský Institut Projekce filmu Ali Farka Toure

Pá/Fr 8.6. 16,30 - Ostrov Štvanice: Hlavní program: Téma DESERT BLUES: Afel Bocoum Mali Tartit Mali Etran Finatawa Niger

So/Sa 9.6. 14,00 - Ostrov Štvanice: Hlavní program: Téma CLUB GLOBAL: Ekvator Jim Murple Memorial Francie Zuco 103 Brazílie/Holandsko Sonic Junior Brazílie

12.6.19,00 Francouzský institut Projekce filmu Fangafrika /Didier Awadi a další/

13.6. 20,00 – Španělská Synagoga, Praha Cracow Klezmer Band Polsko 1

5.6. 19,30 – Palác Akropolis Didier Awadi Francie/Senegal

www.respectmusic.cz
zavřít