AUDIO: Daniel Landa vydá album Žito. Poslechněte si novou Šmouhu

Vydáno 26.08.2015 | autor: redakce

Daniel Landa dokončil natáčení svého nového alba Žito, kterým utne šestiletou pauzu mezi studiovými deskami. Vyjde v den Landova Velekoncertu v pražských Letňanech 12. září. Do běžné obchodní sítě se dostane ihned poté. Poslechněte si novou verzi písně Šmouha.

AUDIO: Daniel Landa vydá album Žito. Poslechněte si novou Šmouhu AUDIO: Daniel Landa vydá album Žito. Poslechněte si novou Šmouhu

dan landa live2014 02Daniel Landa očekává na svém Velekoncertě několik desítek tisíc lidí

Posledním studiovkou Daniela Landy bylo album Nigredo (2009). Potom vydal pouze soundtrack k filmu Tacho a záznamy svých koncertů. Na novince Žito si Landa opět napsal hudbu a texty sám, výjimku tvoří pouze úvodní buditelská lidová píseň Bývali Čechové a adekvátně tvrdý "nářez" To je válka! (hudba Noid, text Landa). Deska má překvapivě živý, aranžérsky pestrý a přitom nekompromisně energický rockový sound, jakým si Landa získal posluchače už na svých prvních a asi nejslavnějších sólových titulech Valčík a Chcíply dobrý víly. Je to i díky skvělé doprovodné kapele, složené z osvědčených muzikantů (Tomáš Vartecký, Miloš Meier, Jakub Antl, Kája Mařík atd).

Najdeme tu prý tzv. "jasné vypalovačky", jako je nová, koncertní verze hitu Šmouha a Modrá obálka nebo Kejklířovo díkůvzdání, dále hrdé historické odkazy na české velikány - Neklidné nebe, Král Karel, i sugestivní mystické songy, inspirované poselstvím dávných run - Uruz, Lagu, Raidó. Zvlášťní pozornost si zasluhuje jedna z nejsilnějších melodií, jaké kdy Landa napsal – Česká krajina. Interpret sám se ovšem zdržuje jakéhokoli komentáře k albu: "Netřeba nic dodávat, všechno jsem vyjádřil veršíky a hudbou a album tak mluví samo za sebe."

V obdobném duchu Landa poskládal i čísla pro připravovaný VELEKONCERT na letišti v oražských Letňanech 12. 9. 2015, kde se dle vývoje předprodejů očekává návštěva kolem 30 tisíc fanoušků. Speciální písňová sestava v podobě Landova curriculum vitae, vybraná z celého dosavadního repertoáru pouze pro tento koncert, má v podtextu nepsaný a nevyřčený motiv: "Cokoliv o sobě řeknu, obrátí se proti mně. Nechci už nic vysvětlovat, všechno je v mých písních."

tz, jm

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít