Znovu hledáme SuperStar: Jak dopadlo 6 dosavadních vítězů?

Vydáno 30.08.2015 | autor: Josef Martínek

Kolotoč SuperStar se po dvou letech od posledního ročníku znovu rozjíždí. V neděli 30. srpna uvedou televize Nova a Markíza čtvrtou sérii společného hledání budoucí hvězdy. Česko pozná celkem už svou sedmou SuperStar. Kolk z nich se ale skutečně prosadilo? Připomeňme si jednotlivé vítěze i poražené.

Znovu hledáme SuperStar: Jak dopadlo 6 dosavadních vítězů? Znovu hledáme SuperStar: Jak dopadlo 6 dosavadních vítězů?

zebrik 65 20150315 1209519464Aneta Langerová je nejúspěšnější vítězkou SuperStar. Na snímku z předávání letošních cen Žebřík, kde získala 3 trofeje


1. ročník (2004): vítěz - Aneta Langerová


Před 11 lety se historicky první českou SuperStar stala Aneta Langerová, 17letá introvertní dívka z Říčan. Dodnes je vnímána jako nejúspěšnější účastnice všech řad. A není to jen kvůli tomu, že první sezóna byla v televizi opravdovým fenoménem a ty další už se jí ani zdaleka nepřiblížily. Langerová měla hned na první desce Spousta andělů své největší hity Voda živá a Hříšná těla, křídla motýlí. Se získáním respektu u hudebníků to sice zpočátku měla těžké, postupem času si však přesvědčivě vyšlapala vlastní cestu a dnes patří k nejvýraznějším osobnostem domácí scény. Stvrdila to i loňskou mimořádně povedenou deskou Na Radosti, za kterou obdržela 3 ceny Žebřík a 4 Anděly.


A co další tehdejší finalisté? Stříbrná Šárka Vaňková a bronzový Sámer Issa se stali hlavně hvězdami bulváru, zato Tomáš Savka se prosadil v muzikálech, na jaře dokonce získal cenu Thálie za nejlepší mužský výkon.


2. ročník (2005): vítěz - Vlastimil Horváth

Podobně jako Aneta Langerová, ani Vlasta Horváth nebyl nablýskanou hvězdou, jakou si asi představovali šéfové soutěže. Diváky si získal silným hlasem, ten ale v pozdější kariéře prodat moc nedokázal. Vydal sice tři desky, tu poslední loni po osmileté pauze, z očí široké veřejnosti ale prakticky zmizel. 

O něco lépe na tom je v pořadí druhý Petr Bende, i ten má už ale své nejúspěšnější "posuperstárovské" roky za sebou a dnes hraje hlavně pro jasně vymezenou fanouškovskou základnu. A ti další? Vzpomene si ještě dnes někdo na snědého medika Aliho Amiriho nebo na poprockerku se zajímavým hlasem Gábu Al Dhábbu? Zato Tomáš Klus, kterého porota vyrazila už v rané fázi, je dnes pojem.


3. ročník (2006): vítěz - Zbyněk Drda

Nesmělý blonďák s image pohádkového prince, to byl Zbyněk Drda, vítěz třetí řady. Také jeho hvězdná kariéra ale skončila dřív, než vůbec začala. Pohled do očí byl název jeho první desky z roku 2007. Pokud vydal nějakou další, byla tak bezvýznamná, že o ní ani nevíme. 

Ze třetí série, která se potýkala se špatnou sledovaností, jež měla za vinu následnou tříletou pauzu mezi jednotlivými ročníky, stojí spíš za zmínku Bára Zemanová. Zrzka s rockovou duší sice nevymetá přední příčky hitparád, své publikum si ale našla a pravidelně koncertuje s kapelou. Aktuálně bude k vidění třeba 5. září na Radbuza festu v Dobřanech.



1. česko-slovenský ročník (2009): vítěz - Martin Chodúr

Po třech letech bez hledání televizní hvězdy se fenomén SuperStar vrátil. Češi a Slováci se spojili a našli zpěváka s velkým hlasem - Martina Chodúra. Ten zažil slibný rozjezd kariéry, první deska Let's Celebrate se výborně prodávala a Martin získal i nějakou tu cenu, včetně Žebříku za Zpěváka i Objev roku. Druhé album Manifest si ale vydal sám a úspěch se už neopakoval. Nyní je nadaný interpret ve fázi hledání. Těžko říct, jestli mu přízeň fanoušků zajistí taneční singl, který nedávno představil.

Opravdová SuperStar se ale přece jen v tomto ročníku našla. Ben Cristovao. Idol dnešní mladé generace, zpěvák, který má statisíce příznivců na sociálních sítích, miliony zhlédnutí videoklipů. A jako jeden z mála účastníků všech ročníků věděl, jakým směrem se vydat. Zmiňme ještě stříbrného Mira Šmajdu, Debbi nebo Moniku Bagárovou či Markétu Konvičkovou, kteří se také občas připomenou nějakou tou novinkou. 



2. česko-slovenský ročník (2011): vítěz - Lukáš Adamec

Jedním z nejzapomenutějších vítězů je Lukáš Adamec. Diváky si získal výrazným rockovým hlasem i charismatem. Nějaký ten muzikál i singl proběhly, žádné terno to ale nebylo. Adamec tak vystupuje alespoň s kapelou Siempre.

Lépe si vedla stříbrná Gabriela Gunčíková. Deskami Dvojí tvář a Celkem jiná potěšila rockové fanoušky a loni se dokonce vydala do světa. Stala se zpěvačkou Trans-Siberian Orchestra a vystupovala v zámoří. Nyní chystá svou třetí řadovku. Samostatnou kapitolou je pak Celeste Buckingham, která sice vypadla poměrně záhy, zato dnes o ní slýcháme velmi často. Po úspěchu na Slovensku i v Česku rovněž pracuje na mezinárodní kariéře a dříme v ní obrovský potenciál. Fanoušky si našel i Martin Harich, tehdy přezdívaný jako "slovenský Justin Bieber", který ale postupně roste v šikovného muzikanta. A štěstí tehdy zkoušel - byť neúspěšně - i písničkář Voxel, který se později dokázal prosadit i bez soutěže.



3. česko-slovenský ročník (2013): vítěz - Sabina Křováková

Trochu potrhlá a stoprocentně svá divoženka s hlasem jako zvon, tak se zapsala do povědomí diváků zatím poslední vítězka Sabina Křováková. Nepočítáme-li týden po finále vydanou desku Sabina s coververzemi, vlastní album ještě nemá. To se ale prý brzy změní, tak si počkejme, s čím nás zpěvačka, která nadchla třeba interpretací hitu Cry Baby od Janis Joplin, překvapí.

Stříbrný Štefan "Itcho" Pčelář se sympaticky vrátil do sestavy kapely Jamestown a pozornost posluchačů si získává s ní. Aranžérsky pestrá a vyzrálá deska Divadlo bláznov z loňského roku měla na Slovensku úspěch a skupina jí letos představila třeba i na festivalu Hrady CZ. 

text: Josef Martínek, foto: Petr Tibi


zebrik 65 20150315 1209519464 TOP

 

 

zavřít