POST SCRIPTUM (10): Další tažení Česka na Eurovizi. Bude z toho zase ostuda?

Vydáno 03.09.2015 | autor: Simona Knotková

Minulý týden se konalo předávání cen VMA's a nouze opět nebylo o humorné historky. Poněkud jiná soutěž se řešila v našich luzích a hájích: Česko si opět zaslalo přihlášku do Eurovision Song Contest.

POST SCRIPTUM (10): Další tažení Česka na Eurovizi. Bude z toho zase ostuda? POST SCRIPTUM (10): Další tažení Česka na Eurovizi. Bude z toho zase ostuda?

 

1Česko minule zastupovala dvojice Marta Jandová a Václav Noid Bárta


VULGÁRNÍ VIDEO MUSIC AWARDS 2015

Letošní VMA, tradiční ceny hudební stanice MTV, jsou úspěšně za námi. Čtyři z deseti nominací se podařilo proměnit Taylor Swift včetně hlavní ceny za nejlepší video roku. Asi nebude překvapením, že nejvyšší ocenění jí vynesl (přehypovaný a překombinovaný) Bad Blood. Je to ale vcelku jedno, protože média si po show smlsla na úplně jiných tématech, a tak se celý internetový svět bavil tím, že Kanye West bude v roce 2020 kandidovat na prezidenta, Justin Bieber se rozbrečel po pódiové prezentaci svého nejnovějšího songu a Nicki Minaj během vyzvedávání ceny za nejlepší hiphopové video nazvala moderátorku večera Miley Cyrus anglickým výrazem bitch, jehož překlad vzhledem k možnému výskytu dětí mezi čtenáři raději neuvádět. Zůstaňme zkrátka u toho, že to vůbec nebylo přátelské označení ze strany hubaté rapperky. Čím si ho mladší kolegyně vysloužila?

nicki-minajI ona si řekla své ke sporu Minaj/Swift a Nicki označila za - zdvořile řečeno - ne příliš zdvořilou. Což byla chyba, za kterou se jí na slavnostním ceremoniálu dostalo následujícího prohlášení: "A teď zpátky k té bitch, která o mně onehdy v tisku měla plnou hubu keců. Jak se vede, Miley?" I přes prvotní šok se Cyrus s podobným nařčením bez problémů vypořádala a svým dalším moderátorským účinkováním v podstatě Minaj skrytě adresovala, že na výhře vlastně vůbec nezáleží. Zpátky ovšem k Minaj.

Ať už její malý výstup sebevíc okořenil show špetkou kontroverze či příjemně zvýšil hladinu našeho adrenalinu (protože podobné situace samozřejmě všichni z celého srdce milujeme), nic to nemění na tom, že dvaatřicetiletá interpretka se zachovala jako malé umíněné dítě. Nejprve všechny okolo obviní z rasismu, když nemíní nominovat její video na nejlepší počin roku, div se kvůli tomu nepohádá s Taylor Swift, a když ji na její neadekvátní reakci někdo upozorní, rázem vyprskne zlou slinu taky na něho, a to ještě dost nevhodným způsobem. Nicki, takhle se opravdu nechovají zralé a emancipované ženy, tedy takové, mezi které se údajně řadíš.

Jaké tedy byly letošní VMA? Nezasvěcený jedinec by z předešlých řádků mohl říct, že o hudbě očividně ne. A měl by asi pravdu, ostatně jako skoro každý rok.

VULGÁRNÍ VIDEO MUSIC AWARDS 2013

Kdo si vzpomene na dva roky starý ročník, uzná, že i tehdy šla hudba stranou a prim hrála nahota a oplzlé hrátky, konkrétně prostřednictvím vystoupení Miley Cyrus a Robina Thickea. Také k této aféře, která v roce 2013 takřka zastavila dění na Zemi, se Miley letos konečně vyjádřila, a nebylo to zrovna ve prospěch zpěváka. Udivený výraz během twerkování na jeho těle byl prý jenom hraný, protože o všem věděl už ze zkoušek. A skutečnost, že se zpěvačka nestyděla být tak spoře oděná ve společnosti muže, jenž by jí mohl dělat otce? To také není její chyba. "Chtěl po mně, abych byla nahá, jak jen to nejvíc jde," řekla v rozhovoru pro The New York Times. Takže v tom už konečně máme jasno a po dvou letech insomnie nás čeká klidný spánek.


OSTUDNÁ EUROVIZE 2016?

Teď už se ale pojďme opravdu podívat na nějakou muziku s velkým M... Nebo snad opět ne? Řeč je o Eurovision Song Contest, na jejíž kvalitativní úroveň se názory stále rozcházejí. I v případě že nepatříte k těm, kdo soutěž stále vidí jenom jako estrádní přehlídku hudebních bizarností posbíraných ze všech koutů starého světadílu, asi se všichni shodneme v jednom - Česká republika opravdu není jejím nejzářivějším reprezentantem. Ani letos svou účast bohužel nezvážila a Česká televize si také do příštího roku podala přihlášku. Ono v tom totiž budou asi hodně i peníze, ale pod pokličku toho moc nevidím, takže tu nechci tyto věci sáhodlouze rozebírat. (To přenechám lidovým komentátorům, kteří vidí pod pokličku všeho a vždy.)

Nezbývá nám než bláhově doufat, že snad konečně dostane prostor kvalita. Jenže - ukrývá se něco takového vůbec v řadách adeptů na postupující skladbu? Těžko říct.

text: Simona Knotková


2

 

 

 

 

zavřít