Tata Bojs vydají desku A / B. Bude prý více přístupná

Vydáno 21.09.2015 | autor: redakce

Deváté řadové album Tata Bojs dostalo mnohoznačný název A / B. Kapela jím navazuje na loňský dvojsingl Strana A. Novinka, na kterou si fanoušci museli počkat dlouhé čtyři roky, vyjde 9. října. Měla by prý být více posluchačsky přístupnější.

Tata Bojs vydají desku A / B. Bude prý více přístupná Tata Bojs vydají desku A / B. Bude prý více přístupná

 Foto Salim Issa 2015Nové album Tata Bojs vyjde 9. října


"Nemyslím si, že bychom se vědomě rozhodli pro nějaký konkrétní zvuk. A už vůbec ne z hlediska jeho případné přístupnosti. Je to spíš tak, že zvuk si vybere nás. Respektive písničky si řeknou. Je ale pravda, že se nám chtělo na desce použít trochu víc elektroniky, ochutit ji osmdesátkovým zvukem. Ale takovým tím současným osmdesátkovým zvukem,"
 komentuje to Mardoša a Milan Cais dodává: "Ač jsme měli na začátku nějakou zvukovou vizi, byl jsem vlastně poměrně překvapený, jak se album vylouplo v docela poslouchatelnou popovou desku."

Neznamená to však žánrové kotrmelce nebo nájezd do středního proudu. Na albu čítajícím celkem třináct nových písní uslyšíte například samply z komunikace letu kosmické lodi Apollo 13 nebo z vysílání stanice Hlas Ameriky, stejně jako skvostnou trubku Oskara Töröka, Parťákovy smyčce, Yellow Sisters, Doubravánek, dav z letošního vystoupení Tata Bojs na Colours of Ostrava nebo Jana Buriana a Marka Ebena. 

Tradčně zajímavý bude i obal alba. "Na začátku byla Mardošova kresbička, kde byl název Tata / Bojs rozepsaný do devíti polí ve čtverci s lomítkem uprostřed, což se mi moc líbilo a chtěli jsme to použít pro titul spolu s kresbou na motivy Rubikovy kostky, ale pak se ukázalo, že to moc nefunguje dohromady. Tak jsme ten můj akvarel nakonec nechali čistý a s typografickou variantou se pracuje odděleně. Za důležitý považuju i to, jak se jednotlivá barevná pole v kresbě rozpíjí a vpíjí sama do sebe. Můžeme to vnímat jako prolínání nás samotných v kapele nebo i hudebních stylů, kterých se dotýkáme. A ten červenej stejkanec tam taky není náhodou," usmívá se Milan a vysvětluje genezi obalu.

K nové desce se váže i turné, které odstartuje 30. října a bude čítat celkem 13 zastávek včetně vizuálně a scénicky nejplnějšího koncertu 12. 11. v pražském Foru Karlín.

tz, jm

zavřít