POST SCRIPTUM (13.): Populární Last.fm se blíží ke svému konci

Vydáno 24.09.2015 | autor: Simona Knotková

Poloviční sebevraždu plánují podstoupit kanadští alternativci Viet Cong. Nechtějí nadále vystupovat pod jménem, které je proslavilo, a vymyslí si nové. S podobnou strategií se před nějakým časem vytasila také sběrna poslouchacích statistik Last.fm.

POST SCRIPTUM (13.): Populární Last.fm se blíží ke svému konci POST SCRIPTUM (13.): Populární Last.fm se blíží ke svému konci

last-fm-logoCo dělat, když něco funguje? Samozřejmě to změnit, učte se od Last.fm


VIET CONG UŽ NEBUDOU VIET CONG, MĚNÍ NÁZEV

Kanadská post-punková kapela Viet Cong chystá do budoucna změnu jména. Na svém Facebooku dále osvětluje důvody, které ji k tomuto kroku vedly: "Během turné jsme měli hodně cenných hovorů o našem jméně s lidmi z vietnamské komunity. Když jsme se dozvěděli, co toto jméno pro ně znamená, rozhodli jsme se pro jeho změnu. (...) Jsme kapela, která chce dělat muziku a hrát ji pro naše fanoušky. Nejsme tu kvůli tomu, abychom jiným způsobovali bolest nebo jim připomínali zvěrstva minulosti."

Změna názvu není v hudebním světě nic neobvyklého, tedy pokud mluvíme o změně v době, kdy interpret či kapela ještě není v širším povědomí posluchačů. Vymyslet nový titul, poté co se ten starý stal značkou, pod níž vás ostatní poznávají, je spíše raritou. Za všechny vzpomeňme například zpěvačku Nataliu Kills, která se od letošního roku prezentuje jako Teddy Sinclair. (Zde však za změnou stály poněkud jiné důvody, více v Post Scriptu 2.)

 

Stanovisko kanadských muzikantů je sice pochopitelné, ale řady fanoušků stejně zamrzí a nový název pravděpodobně ani nepřijmou. A je škoda, že nad uměleckou svobodou vyhrála přehnaná korektnost, která se nosí především v dnešní době. Nebo si snad někdo taky myslel, že Joy Division byli v sedmdesátých letech skutečně stoupenci nacistického režimu?


RIP LAST.FM

Nevím, kolik z vás tam ještě je, ale byli jsme tam snad všichni, co hudbu milujeme. Last.fm. Kouzelný program, který sledoval, pardon, scrobblil veškerou vaši poslouchací aktivitu a sestavoval vám osobní žebříčky. Nejposlouchanější interpreti, nejposlouchanější skladby a nejposlouchanější alba. Nadto vám doporučoval hudbu přesně podle vašeho vkusu. Informoval vás o koncertech z okolí. Nových počinech vašich oblíbenců. Songy a interprety jste si mohli pomocí tagů označkovávat. Na profilech jednotlivých umělců jste se mohli seznamovat s dalšími podobně naladěnými posluchači z celého světa. Last.fm vám samo doporučovalo uživatele, k nimž jste po hudební stránce měli nejblíže. Samotnou kapitolou pak byly zdejší skupiny, které z Last.fm kromě internetového rádia a hudebního katalogu dělaly také velkou komunitu příznivců hudby.

Bohužel. Jako řada jiných serverů, které si nedokážou vystačit s pouhým faktem, že vše funguje, se pustil do inovace a před několika týdny nám představil beta verzi nové designu. A ten je zoufale špatný. Vzhled teď ponechejme stranou, nové Last.fm hlavně pozbývá skoro všechno, proč byl tak výjimečný. Předně zanikly skupiny. Úvodní strana vám teď nenabízí úhledně srovnaná doporučení, ale nepřehledný chaos všeho v jednom. Snaha přiblížit se podobně neuspořádaným sociálním sítím? Špatná snaha. Dále zmizela oblíbená boční lišta v profilu. Psali jste si blog? Hodiny a hodiny psaní zmizely v prázdnu. Nyní už nemáte přátele, ale další kopu followerů. Vaše soukromá abecední knihovna neexistuje. Žebříčky v profilu se zmenšily, tisícovky naposlouchaných songů se minimalizovaly na ten první, který teď máte na úvodní fotce. A s výpisem negativ bych mohla ještě pokračovat.

Pro navrácení staré verze koluje po internetu už petice, ale bylo by naivní myslet si, že ji vůbec bude brát někdo na vědomí. Vývojáři jen tak nezahodí měsíce práce a jako i mnoho jiných portálů budou těžit z pohodlnosti uživatele, který si stejně na všechno postupem času zvykne. Last.fm má coby internetové rádio vzhledem ke streamovacím službám jako Spotify už ale na kahánku a právě nešťastně zvolená renovace může být onou poslední ránou. Z obří databáze hudebních nadšenců se teď zkrátka staly jenom bezduché statistiky. A já už podruhé v tomto textu musím konstatovat - velká škoda.

text: Simona Knotková


 

last-fm-logo2

 

 

 

 

 

 

zavřít