LIVE: Melvins dali ve Futuru lekci z nasazení

Vydáno 27.09.2015 | autor: redakce

Koncerty legendárních, žánry určujících kapel jsou často ruská ruleta. Statut zásadní kapely totiž není nutně zárukou kvality a i velké hvězdy občas zklamou. To ovšem rozhodně neplatí pro Melvins – ti i přes svou rozsáhlou diskografii a pokročilý věk dokázali, že jsou stále soustředěnou skupinou, která dokáže koncertům dát vše.

LIVE: Melvins dali ve Futuru lekci z nasazení LIVE: Melvins dali ve Futuru lekci z nasazení

Melvins Futurum 032Melvins se v Praze předvedli ve výborné formě


A to dispozice koncertu mohly ze začátku vyvolávat otazníky... Dveře se otevíraly v šest, předkapela Big Business, tvořená polovinou Melvins, začínala již v sedm a koncert pak měl trvat pouze do půl desáté. Jak bylo možné odposlechnout mezi brzkými návštěvníky – "Končí v půl desáté, protože to dýl už nevydrží, to je jasný!" Omyl... Již Big Business Futuru ukázali, že mdlého koncertu se bát nemusí. Od prvních momentů hlasité duo zabralo naplno a nakrmilo publikum špinavým, agresivním a pořádně tvrdým stonerem, který se bez kytary a jakéhokoliv dalšího osazenstva s přehledem obešel. Řvoucí, mohutná basa naplnila prostor a spolu s energickou hrou na bicí nenechala vydechnout po celých čtyřicet minut prvního setu. Kdo přišel až na hlavní hvězdu večera, ten těžce prohloupil.

Melvins Futurum 002Po krátké pauze příchod Melvins oznámil hlasitý sampl zakašlání, který zněl velmi povědomě... Po chvilkovém opakování a přelévání do řvoucího hluku k nástupu na pódium spustila z aparatury stará známá klasika Sweet Leaf od Black Sabbath. Bubeník Dale Crover pronesl pár slov a věnoval koncert zesnulé Apačce, která měla koncert původně organizovat... A žádných dalších komentářů ani proslovů jsme se po zbytek koncertu nedočkali a vlastně jich ani nebylo potřeba. Futurem začala bez otálení hřmít hlasitá nálož mazáků, které lze řadit mezi jedny z otců grunge, sludge a podobných alternativních žánrů vzniknutých v letech devadesátých. Motorem celé kapely je dvojnásobná bicí sekce Crover/Willis , která za zrcadlově postavenými bicími soupravami předvádí výkony, ze kterých zůstává rozum stát. Tu doplňuje hřmící basa Jareda Warrena a samozřejmě nezaměnitelné kytarové riffy a účes Buzze Osbourna.

Melvins nejsou virtuózové, jejich hudba je charakteristická prazvláštně svojskými postupy, zahranými s téměř neandrtálsky bezhlavou úderností a naprostým klíčem úspěchu je maximální nasazení a energický přednes, kombinující punkovou energii a metalovou agresi. Vše bylo zahráno naplno, aparáty rozžhaveny doběla, bicí a činely trestány na hranici destrukce. Rychlé písně uháněly svižně vpřed, pomalé kusy dusily zatěžkaným tempem a setlist kombinoval nedávnou a starší tvorbu bez zjevných a samoúčelných preferencí. I poslední deska Hold It In byla zastoupena pouhými dvěma písněmi - kapela raději překvapila zastoupením starých alb Stag či Stoner Witch, nebo coverem old-school punkerů Wipers. Celý koncert se obešel bez jakýchkoliv prostojů a zbytečných řečí, neustále se něco dělo a show tak zůstávala až výjimečně poutavá a strhující.

Melvins Futurum 030


Snad jedinou vadou, co kazila skvělý dojem z večera, byl zvuk. Hlasitost na hranici snesitelnosti je dost možná ve Futuru běžná (pokud lze soudit podle koncertů Melvins a Red Fang), ale klub se tentokrát místy potýkal i s basou. Ačkoliv byl samotný basový zvuk úctyhodný, občas až příliš překrýval zbytek kapely. Na druhou stranu lze určitě pochválit skvělé zvládnutou nálož dvojitých bicích a odpustit mírně utopený zpěv - příliš nevadil, protože Melvins především staví na instrumentální složce.

Že by Melvins končili brzy, protože víc nevydrží? Ani náhodou. Naopak ukázali, že mají v sobě i po 32 letech působení více dravosti, zápalu a energie než mnohé mladé formace. A také předvedli, jak se pořádně hraje naživo. Koncert ve Futuru byl pamětihodným, intenzivně nabitým zážitkem a rozhodně jej lze řadit k zatím nejpovedenějším akcím roku 2015.

text: Jan Čapek, foto: Vendula Haspeklová

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít