Top 27 velkých koncertů podzimu (I.)

Vydáno 05.10.2015 | autor: Ondřej Bambas

Nejen v klubech se odehrává veškerá hudební zábava. Letos na podzim nás čeká také spousta větších koncertů. Jak se ukazuje, Fórum Karlín začíná být naplno využívaným prostorem a kromě klasických koncertů zde bude uveden také orchestrem doprovozený snímek Kmotr. Na haly si troufá také několik českých kapel včetně Kryštof a Tata Bojs. Jaké další velké koncerty by vám neměly uniknout? Podívejte se v prvním díle našeho přehledu.

Top 27 velkých koncertů podzimu (I.) Top 27 velkých koncertů podzimu (I.)

JOE BONAMASSA
kdy: 5. října – Fórum Karlín, Praha
cena vstupenky: 1700 - 3400 Kč
proč: Kongresový sál mu byl posledně malý. Teď se zdá, že mu bude malé i Fórum Karlín. Po dvou letech se do Prahy vrací newyorský zpěvák a kytarista, který předává krásu blues také mladším generacím. V necelých čtyřiceti letech patří k těm nejlepším kytaristům, což dokazuje i na své jedenácté studiové desce. Rok starou Different Shades Of Blue předvede živě i v Praze. Kromě svých autorských písní si rád bere do parády skladby jednoho ze tří Kingů (Freddie, B.B., Albert), kterým věnoval i jedno celé turné, nebo Tima Curryho, jehož Sloe Gin patří k jeho nejhranějším songům. 

THE GODFATHER LIVE
kdy: 14. října – Fórum Karlín, Praha
cena vstupenky: 1450 - 3500 Kč
proč: Toto je koncert, který se neodmítá. Na jaře tohoto roku jsme měli možnost vidět klasický snímek Psycho s orchestrálním doprovodem. Na velkém plátně byl poté živou hudbou ozvučen velkofim Titanic. Nyní dochází na film Francise Forda Coppoly z roku 1972. Knihu Maria Puza dnes zařazují mnozí z učitelů do povinné četby a mafiánská trilogie zakončená roku 1990 patří do filmového kánonu. Ne nadarmo se první díl (s druhým a třetím v závěsu) řadí téměř ve všech přehledech mezi nejlepší díla světové kinematografie. Svůj podíl na tom má kromě skvělé režie a strhujících hereckých výkonů také hudba, o níž se postaral Nino Rota. Proč si tedy nevychutnat snímek na velkém plátně a navíc v doprovodu Českého národního symfonického orchestru.

JOE SATRIANI
kdy: 15. října – Tipsport Arena, Praha, 16. října – Werk Aréna, Třinec
cena vstupenky: od 790 Kč
proč: Již svou patnáctou studiovou nahrávku letos v červenci vydal Joe Satriani. U nás se dokonce Shockwave Supernova umístila na slušném šestnáctém místě prodejnosti alb. K tomu ještě připočtěte několik EP, živáků a nespočet nahrávek z vedlejších projektů a hostování. Satriani se tak dostal k interpretům jako Blue Öyster Cult, Spinal Tap nebo Steveu Millerovi. Je také součástí projektu Chickenfoot nebo G3, v němž hraje společně s dalšími dvěma prvotřídními kytaristy. Před třemi lety se tak do Prahy dostal ve společnosti Stevea Vaia a Stevea Morse, který se k nám na konci měsíce vrátí, tentokrát ovšem do Ostravy a s Deep Purple. Nyní se můžete těšit na více jak dvacetipoložkový setlist sestavený zejména z novinek, ale chybět nebudou ani klasické hity.

SPIRITUÁL KVINTET
kdy: 15.-19. října – Velký sál Lucerny, Praha
cena vstupenky: 490 - 1690 Kč
proč: The Rolling Stones mohli slavit padesát let své existence, ale co to je proti Spirituál kvintetu. Ten má za sebou již 55 let a u této příležitosti si přichystal jubilejní vystoupení, o která byl takový zájem, že konečný počet koncertů se vyšplhal na symbolickou pětku. A lze očekávat, že všechna budou vyprodána, protože o hudbu z více jak třiceti alb je stále zájem. Po pět říjnových večerů zahrají Lucerně své novější skladby, stejně jako nechají své bývalé členy vybrat své starší oblíbené kousky. Do toho si na pódium pozvou speciální hosty, mezi nimiž nechybí Jaromír Nohavica, Hradišťan a po všechny večery bude přítomna Dagmar Pecková. Více informací na stránkách Lucerny. 

CAMERON CARPENTER
kdy: 25. října – Fórum Karlín, Praha
cena vstupenky: 390 - 690 Kč
proč: Struny podzimu mají také letos rozličný program. Vloni se o ozvláštnění postaral Steve Reich s jeho minimalistickými kompozicemi. Letos si na své přijdou zejména milovníci varhan. Se svou mobilní verzí tohoto kostelního nástroje objíždí Cameron Carpenter celý svět a ukazuje nezasvěceným jeho krásu. Vedle něj je to ale spousta dalších hudebních zážitků, které nám Struny podzimu ve svém dvacátém vydání představí. Na Vítkově zazní hudba Davida Langa, ve Velkém sále Lucerny rozezvučí svůj klavír Jason Moran, o dva týdny na stejném místě zazpívá a ukončí letošní ročník Cassandra Wilson. Pro kompletní program včetně cen lístků navštivte webové stránky Strun podzimu. 

SIMPLY RED
kdy: 26. října – Fórum Karlín, Praha
cena vstupenky: 1490 Kč
proč: Poslední koncert Simply Red měl proběhnout před pěti lety. Alespoň tak to frontman Mick Hucknall nedlouho po zahájení sólové kariéry prohlašoval. S rozlučkovým turné se tak podívali i do Prahy a sem se také nyní vracejí. Třicetileté výročí je prý totiž potřeba oslavit, kromě comebackových koncertů tak připravili fanouškům také nové album nazvané Big Love. Oproti minulému vystoupení teď nebudou ale Simply Red s novým bubeníkem hrát v prostorách velké haly, ale ve středně velkém sále, kde může chytlavý mix soulu, jemného rocku, popu, ale i jazzu vyznít ještě lépe. Simply Red za svou dlouhou existenci vydali úsěpšné singly jako Money's Too Tight (To Mention), The Right Thing nebo Say You Love Me. Nejen ty zazní na nadcházejícím koncertu.

DEEP PURPLE
kdy: 27. října – ČEZ Aréna, Ostrava, 28. října – Zimní stadion, Plzeň
cena vstupenky: 690 - 1090 Kč
proč: I na podzim pokračuje bohatý program kulturního města a nespí ani slezská metropole, tamním fanouškům tak přinese koncerty Deep Purple. Zatímco o necelé dva týdny dříve proběhne v Praze vystoupení jednoho z bývalých kytaristů, Joea Satrianiho, Ostrava a Plzeň si budou moci vychutnat aktuální sestavu, v níž natočila skupina svou poslední desku Now What?!. Deep Purple se k nám vracejí po roce a půl, kdy vystoupili v Pardubicích. O rok dříve zase museli kvůli špatnému počasí o jeden den posunout svou venkovní show ve Slavkově u Brna. Nyní ale hrají v halách, tudíž si na špatné počasí nepřijdou. Dojde tak jistě jak na Smoke On The Water, tak na Black Night.

KRYŠTOF
kdy: 27. + 28. října – O2 arena, Praha
cena vstupenky: 390 - 590 Kč
proč: Je tento rok v české populární hudbě úspěšnější kapely? Vyprodat naši největší koncertní halu se stále nedaří všem interpretům, ale Kryštof, kteří se díky velkému zájmu rozhodli přidat ještě jeden termín, aspirují svou podzimní šňůrou k nejvýdělečnějším koncertním sériím tohoto roku. Co do návštěvnosti se jim může rovnat už asi jen Velekoncert Daniela Landy. Se svou poslední deskou Srdcebeat odstartují své turné 19. října v domácím prostředí, kde museli rovněž jeden termín přidat. A nejinak tomu je v brněnské Hale Rondo. Pokud to máte příliš na východ, po Praze představí svou Vysněnokrajinu Kryštof ještě v Liberci a Pardubicích. Skupina už nám několikrát dokazovala, že živá vystoupení nešidí, posunou tedy nyní laťku ještě výše?

EROS RAMAZOTTI
kdy: 30. října – O2 arena, Praha
cena vstupenky: 990 - 1790 Kč
proč: Dva dny po svých dvaapadesátých narozeninách se do Prahy vrátí Eros Ramazotti. Oblíbený italský zpěvák, který se proslavil již v druhé půlce osmdesátých let. Na začátku devadesátých let se dostal dokonce do prestižních amerických pořadů a kromě rodné Itálie si získal největší popularitu zejména v Německu a Švýcarsku. Českou republiku si oblíbil zejména v posledních letech, kdy se sem za krátkou dobu chystá již potřetí. Tentokrát bude představovat svou nejnovější desku Perfetto, která vyšla tři roky od poslední nahrávky Noi. Letos se Erosovi dařilo i v osobním životě, na jaře se mu narodil syn Gabrio Tullio.

MADONNA
kdy: 7. + 8. listopadu – O2 arena, Praha
cena vstupenky: 1150 - 5760 Kč
proč: Holiday, La Isla Bonita, Like A Virgin. To byla Madonna kdysi. Nyní má srdce rebelky a prohlašuje o sobě, že je „bad bitch". Její poslední nahrávku provázelo před vydáním trápení a umělkyně ji musela kvůli časnému úniku vydat dříve. Prodeje ale probíhaly v pořádku a recenze byly nakonec vesměs pozitivní, v součtu lehce nad průměrem. A jak se ukázalo po ohlášení pražského vystoupení, také zájem vidět ji živě přetrvává. Po vyprodaných koncertech v O2 arene a jednom open airu na Chodově se tak nyní představí Madonna fanouškům dva večery po sobě a asi i nyní bude plno. Současné turné započalo na začátku září v Kanadě. Šlo o výpravnou show, do níž byli zapojeni také světoví návrháři i choreograf, který spolupracoval s Michaelem Jacksonem a Cirque Du Soleil.

TATA BOJS
kdy: 12. listopadu – Fórum Karlín, Praha
cena vstupenky: 1450 - 3500 Kč
proč: Dříve měla kapela ambice stát se tuzemskou hvězdou, namísto vyprodaných O2 aren se ale uspokojila s o něco menšími halami a za jistý mezník lze považovat zdokumentované „ležaté" vystoupení na Letné. Pro rok 2015 si ale pražská parta určila novou metu – Fórum Karlín. A když se řekne A, je dobré dodat B. Proto k ohlášenému turné, které začne 30. října v Jablonci nad Nisou vydávají Tata Bojs album A/B. To je první studiové LP od roku 2011. V mezičase vyšla pouze kompilace Hity a city a na konci loňského roku dvojice singlů Antikvariát a S ní. Ty jsou vedle dalších jedenácti skladeb. Kolik jich asi zazní živě v Karlíně a na zbytku tour?

RÓISÍN MURPHY
kdy: 14. listopadu – Velký sál Lucerny, Praha
cena vstupenky: 880 Kč
proč: Někdo si vzpomene ještě na formaci Moloko. Někteří se zúčastnili povedeného koncertu Róisín ve vyprodaném Roxy. A někdo měl možnost vidět zpěvačku v době vydání nové desky Hairless Toys například na festivalu v Berlíně. Tam jí to ohromně slušelo, a přestože byl důraz kladen na novinky, publikum se dočkalo i starších skladeb. Živě podaná elektronika s excentrickými hudebníky, kdy se pódium na několik desítek minut promění v živý organismus tepající v rytmu disca, electra a jemných funkem nasáklých popových melodií, dává prostor všem. Róisín dává mateřství viditelný pocit štěstí a vůbec to neznamená, že by byla upjatá. Naopak se dokáže ještě více odvázat a za její kostýmy by se nemusela stydět ani Lady Gaga.

THE PRODIGY
kdy: 16. listopadu – Fórum Karlín, Praha
cena vstupenky: 1200 Kč
proč: Pro mnohé bylo ohlášení The Prodigy na letošním Trutnoffě překvapením. Samostatné vystoupení pak už asi mnoho fanoušků nečekalo. Navíc jen pár měsíců po festivalu a v prostorách Fóra Karlín, kde bude rozhodně méně lidí než na posledním pražském koncertu v Holešovicích. The Prodigy se letos vrátili s pozitivně přijatou nahrávkou The Day Is My Enemy a jak ukázala hodnocení jejich trutnovského vystoupení, ani naživo neztratili nic ze své energie. V Praze se naposledy ukázali před šesti lety, následující koncerty proběhly pouze na festivalech. I proto je dost pravděpodobné, že o regulérní show bude velký zájem.

text: Ondřej Bambas

Mohlo by Vás zajímat

zavřít