DVOJRECENZE: Majk Spirit jako hlas generace Y. Je lepší černý, nebo bílý?

Vydáno 02.10.2015 | autor: Daniel Nádler

Černá a bílá. Taková je aktuální deska Majka Spirita, záměrně rozdělená na dvě části. Spirit na ní mluví o dnešní generaci mladých lidí, takzvané generaci Y. Obě alba vyšla sice už na jaře, přesto podle nás stojí za to se k nim vrátit. Která barva rapperovi sedí víc?

DVOJRECENZE: Majk Spirit jako hlas generace Y. Je lepší černý, nebo bílý? DVOJRECENZE: Majk Spirit jako hlas generace Y. Je lepší černý, nebo bílý?

MAJK SPIRIT
Y BLACK
vlastní náklad
12 trax / 58:31

Tracklist: Teraz je čas, Zbojník, Slovo, Dobyjeme svet, Feel Alright, No a čo?, Tancujj RMX, Robím to rád, Euro Gang, Len Tak, Boh jediný, Bol so tu

Černý Y se veze na vlně moderního pojetí rapu, nechybí četné trapové prvky a obsahuje i spoustu hitů. A také výborných hostů: v písni Len tak se sešli Ektor, Ego a Elpe. Je zajímavé, že zatímco na černou verzi si Majk přizval hvězdou sestavu hiphopových hostů (Otecko, Supa, Delik, Ben Cristovao, Vec a další), na bílém Y tomu tak vůbec není. Hodně se povedla skladba Kvety, nádherná a emotivní - možná dokonce úplně nejlepší píseň z Y Black. 

Majk Spirit si udržuje nejvyšší úroveň co se týče produkce i textového sdělní, takže i tentokrát představuje pomyslný ledovec slovenského rapu. Snad jen song Tancujj je trochu bezduchá tancovačka. Navzdory tomu album boduje moderním a skvěle dotaženým zvukem. Výborná práce dvorních producentů H16 i nováčka Littlebeata je znát. A samozřejmě neopomeňme ani DJe Wiche. S tímto reportoárem bude radost vystupovat! 

Co se týče Y White, nelze si nevšimnout, že je oproti černému předchůdci o něco uvědomělejší a citlivější. Zatímco Y Black možná nemá takovou textovou hloubku, ale vynahrazuje to úderností a dotažeností, na bílé části by se našly i slabiny. Vážnější témata Spiritovi dlouhodobě sedí a umí je podat věrohodně, o tom žádná - vzpomeňme na Nového človeka. Jenomže kromě výtečného, byť rádii už trochu ohraného singlu Primetime by další skladby potřebovaly větší tah na bránu. 


Skoro se až nabízí otázka, zda by nebyl v případě Y lepší koncept jednoho, o něco delšího alba. Utracených peněz za oba disky ale fanoušci přesto litovat nebudou - vždyť songy jako Raj srdca, Masky, Zamotaný či Škůsme to v mieri mají opravdovou hloubkou a nadčasové sdělení. 

Co ale Y White opravdu postrádá, je víc hostů. Hiphopová kultura už si zkrátka zvykla, že rappeři mají v každé druhé písničce nějakého stejně dobrého kolegu. Rapových hostovaček je tady ale pomálu, zato slyšíme hlas Ewy Farne, u níž si nejsme jistí, zda se s náladou songu (i celé desky) zrovna potkává. 

Také produkčně mohla být bílá část o něco nápaditější. Možná už je ale Majk Spirt takovou ikonou a hvězdou českého a slovenského rapu, že na něj zkrátka klademe moc vysoké nároky. Tak jako tak - obě Y za poslech určitě stojí.

ywhite
MAJK SPIRIT

Y WHITE
13 trax / 55:20 min
vlastní náklad

Tracklist: Primetime, Spirit, Generácya, Raj srdce, Ypsilon, Šampuss, Masky, Budúcej, Zlato, Zamotaný, Mama, Skúsme to v mieri, Svetlá

ZKUS TAKY: Majk Spirit - Nový človek, Ben Cristovao - Made In Czecholovakia, H16 - Rýmy, hudba a boh

BEST TRAX:
Len tak, Kvety, Primetime

Verdikt iREPORT.cz:
Y BLACK 5/7
Y WHITE 4/7

text: Daniel Nádler

0,00

čtenáři

hlasuj

Mohlo by Vás zajímat

zavřít