SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Mitch Lucker (212.)

Vydáno 03.10.2015 | autor: David Stoklas

Mitch Lucker miloval motorky a především svého Harleye. Potetovanému šíleneci, který se proslavil jako zpěvák deathcore kapely Suicide Silence, se ale právě jeho láska stala osudnou. Zemřel na následky zranění po motocyklové nehodě.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Mitch Lucker (212.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Mitch Lucker (212.)


Mitch se narodil 20. října 1984 v kalifornském městě Riverside, kde pak strávil i velkou část svého života. Výrazný podíl na jeho kariéře měl bezesporu jeho bratr, který ho pravidelně zásoboval novou hudbou. Nosil mu nahrávky kapel jako Deftones, Slayer nebo Korn se slovy: "Na, poslechni si to, je to fakt dobrý." Nezůstalo jen u kazet. První formace, kde se začal Mitch hudebně projevovat, byla garážová kapela právě jeho bratra. Ta měla svůj repertoár složený převážně ze skladeb metalcore skupiny Hatebreed. Díky tomu, že Mitch znal zpaměti většinu jejich textů, byl ideálním kandidátem na post zpěváka.

BOKOVÁ KAPELA

Suicide Silence, díky kterým se Lucker proslavil, založili s kytaristou Chrisem Garzau v roce 2002. Zajímavé je, že původně byla tato kapela brána spíše jako bokovka. Nikdo to s ní nemyslel moc vážně. Krátce po jejich prvním koncertě vydali demo a vyhodili jednoho z kytaristů. Další demo nahrávka následovala po dvou letech. Najednou si ale uvědomili, že už nechtějí, aby byli Suicide Silence jen vedlejší projekt a začali ho brát více vážně. Třetí a zároveň poslední demo vyšlo v roce 2006 a opět se šachovalo v kádru. Na debutovou desku si počkali další rok. Alba The Cleansing se během prvního týdne prodalo více než sedm tisíc kopií a díky tomuto číslu se považuje za jednu z nejúspěšnějších debutových nahrávek labelu Century Media.


Otevřela se jim zlatá brána do světa, kterou svým křikem a živočišným projevem roztrhali na kousíčky. Střihli si evropské turné s australskými Parkway Drive či Bury Your Dead. A během perného festivalového léta roku 2008 už pomalu začali lákat na další studiové album, na které pilně sbírali materiál. Nakonec vyšlo o roku pozdějí v červnu a neslo název No Time To Bleed. Lucker se mimořádně vyřádil na textech, které byly silně protináboženské.

PROKLETÝ HALLOWEEN

Třetí deska, na které se Lucker hlasově podílel, vyšla v roce 2011. Na nahrávce The Black Crown ale trochu ztratili na politické nekorektnosti a spíše se zaměřili na osobní věci. V rozhovorech pak prozradili, že album mělo více možných názvů. Mezi nimi například Cancerous Skies, Human Violence nebo Fuck Everything.

Na halloweenskou noc v roce 2012 se Mitch Lucker rozhodl pro vyjížďku na své motorce. Netajil se tím, že má rád rychlou jízdu. "Radši umřu na motorce, než abych žil falešný život", tak zněla jeho životní filosofie.

Během jízdy v městečku Huntington Beach ale Lucker ztratil kontrolu nad motocyklem. Narazil do sloupu pouličního osvětlení a spadl. Motorka pokračovala dále a nabourala do blízkého pick-upu, ve kterém seděly dvě další osoby. Všudypřítomným koledníkům ani posádce auta se nic nestalo. To se bohužel nedalo říct o Mitchovi, který utrpěl velmi těžká zranění, kterým pak 1. listopadu v nemocnici podlehl. Zanedlouho na místě nehody vznikl spontánní pomníček a fanoušci k němu hojně přicházeli zapalovat svíčky.


Lucker se i po své smrti podílel na další desce Suicide Silence, jež se rozhodli pokračovat i po této těžké ztrátě. Kapela totiž použila jeho texty, které stihl napsat dřív, než tragicky zemřel. Krátce po Mitchově smrti navíc Suicide Silence uspořádali sbírku pro vdovu Jolie Carmadella a jeho dceru, které bylo v době nehody pouhých pět let.

text: David Stoklas

zavřít