Scorsese a jeho blues

Vydáno 13.07.2007 | autor: redakce

V pátek 20. července odvysílá Česká televize na svém druhém programu první epizodu sedmidílného cyklu Blues. Začíná se ve 22:00.

Scorsese a jeho blues Scorsese a jeho blues

Autorem projektu je režisér Martin Scorsese, který oslovil své kolegy režiséry, aby natočili celovečerní film o svém pohledu na tento hudební žánr. Cílem nebylo vytvořit kompletní dokument o vývoji a podobách blues, důležitým aspektem byl osobní vztah autorů k tématu a jejich naprosto rozdílné pojetí.



Martin Scorsese je sám velikým milovníkem hudebního stylu, který má své kořeny u afro-amerických otroků a který dal přímý základ jazzu, ragtime i rokenrolu a dalším stylům, a tak se i on ujal režie jedné epizody. Pod dalšími snímky se podepsali Clint Eastwood, Wim Wenders, Richard Pearce, Mike Figgis, Marc Levine a Charles Burnett. Všech sedm epizod se věnuje stylotvorným prvkům, dějinným souvislostem, portrétům vybraných osobností i reflexím v širším kontextu americké hudby, přesto se každá liší tvůrčím pojetím. Například úvodní Scorseseho snímek se vrací k počátkům bluesové hudby a oslavuje styl delta blues, Wenderse zajímalo napětí mezi duchovní a světskou náplní blues a na toto téma rozvíjí vyprávění o třech skutečných bluesmanech, kteří se poprvé setkávají až v tomto filmu. Richard Pearce sleduje hudební dráhu bluesové legendy B. B. Kinga.
Burnett pojal svůj díl jako inscenovaný dokument, Eastwood do snímku vnesl svou dlouholetou vášeň pro piano. Výsledkem je projekt sedmi celovečerních filmů, který chtějí přiblížit blues novým posluchačům a naučit je, ať už poslouchají rock nebo hip hop, lépe mu porozumět.
Jednotlivé epizody vysílá ČT počínaje 20. 7. vždy v pátek ve 22,00.
zavřít