Před třiceti lety zemřel Elvis Presley

Vydáno 20.08.2007 | autor: redakce

Letos je tomu přesně třicet let, co zemřela kulturní ikona 20. století a král rock 'n' rollu - Elvis Presley. Připomeňte si s námi jeho největší hity.

Před třiceti lety zemřel Elvis Presley Před třiceti lety zemřel Elvis Presley

Jako jeden z prvních použil zrychlenou fúzi country a rhythm and blues (rockabilly), čímž dal vzniknout žánru, který koncem 50. let pobláznil celý svět. Elvis Aaron Presley se narodil 8. ledna 1935 v Memphisu ve státě Tennessee. V roce 1956 oficiálně vyšla jeho první deska Elvis Presley, která se po deset týdnů držela na prvním místě amerického žebříčku prodejnosti. Na albu se nachází i skladba, kterou napsal Ray Charles s Renaldem Richardem "I Got A Woman".



Ještě před tím ale uchvátil Státy svým singlem "Heartbreak Hotel", který držel po osm týdnů první příčku v Billboard Pop Singles Chart a po padesáti letech se singl vrátil znovu na první místo, to když byla v roce 2006 vydána jeho reedice. Skladba se stala natolik oblíbenou, že ji později zahráli na svých koncertech desítky muzikantů a skupin (Led Zeppelin během tour v roce 1972, Guns N' Roses s Axl Rosem v 80. letech nebo Bill Clinton na saxofon během prezidenstkých voleb v 90. letech).



Další trefou do černého a odstartováním nové etapy 60. let byla přezpívaná balada z roku 1927 od Lou Handmana "Are You Lonesome Tonight?". Hned po vydání se usadila na prvním místě Billboard pop chart.



Elvisovu filmovou kariéru odstartoval muzikálový western Love Me Tender, ke kterému vznikl i soundtrack se stejnojmennou hitovkou.



V roce 1958 Presley rukuje na vojnu do Friedbergu v Německu. Po návrtatu ze služby jeho popularita pomalu klesá, nastupují Beatles, rokenrol má svoje zlaté časy za sebou a Elvis čeká na rok 1969, kdy se mu daří comeback se "Suspicious Minds".



Roku 1977 (16. srpna) je nalezen ve svém domě Graceland v Memphisu mrtvý se svou novou snoubenkou. Následně se jeho sídlo proměňuje v muzeum a stává se po Bílém domě nejnavštěvovanější budovou Spojených států amerických. Ale spousta jeho fanoušků stejně věří, že Elvis žije!
zavřít