Eurotrialog: festival s příchutí vína

Vydáno 30.08.2007 | autor: Marek Pros

Devátý ročník regionálního festivalu Eurotrialog přilákal do Mikulova i letos stovky lidí. Na místě byl i náš kolega Marek Pros. Situaci nesledoval ze Svatého kopečka, ale přímo z centra dění.

Eurotrialog: festival s příchutí vína Eurotrialog: festival s příchutí vína

Eurotrialog
23. - 26. 8. Mikulov


Podmanivá lokace festivalu vytrhuje hodinám ručičky, čas jako by se zastavil a poutní místa, lemující přírodní amfiteátr pod Turoldem, dodávala alternativnímu programu historicko-magický šmrnc. Devátý ročník festu Eurotrialog v Mikulově už dopředu hlásal, že i letos bude „k vidění a slyšení spíše nekomerční hudba, často alternativního zaměření.“ Tak se i stalo a pro oba účely se program rozdělil do dvou programových bloků, čímž se vytvořila příjemná dramaturgická diverzita.

Na hlavním pódiu totiž hrály kapely divácky přijatelnější (Dan Bárta & N.O.D., Lenka Dusilová, Sto zvířat) a v provizorně postaveném šapitó se střídaly partičky spíše alternativní (První hoře, Krch-off).



Pro publikum nejvděčnější vystoupení předvedli rozSkákaní Sto zvířat, intimně putující Traband s novým (výborným) repertoárem, téměř osmdesátičlenný ansámbl Mandelbrotovy kostičky pod vedením ústředního génia skupiny Ester Kočičkové či punkově poetiční První hoře.

Mediálně protlačovaná účast Dana Bárty s jazzovým orchestrem N.O.D Štěpána Smetáčka dopadla podobně jako Lenka Dusilová nebo experimentální projekt tria Monika Načeva, Michal Pavlíček a DJ Five velmi rozpačitě. Z velké části za to mohlo i rutinně-laxní nasazení interpretů.



Eurotrialog se snažil nesoustředit veškerou sílu na hudební stránku, koncerty začínaly až v pozdních odpoledních hodinách, a byl tudíž dostatek času prozkoumat řadu mikulovských památek jako Svatý kopeček, Kozí hrádek, židovskou čtvrť nebo Ditrichštejnskou hrobku, v níž v neděli proběhl varhanní koncert Filipa Topola ze Psích vojáků.

Eurotrialog potvrzuje, že si i po letech zachovává svůj v dobrém slova smyslu staromódní přistup a patří k regionálně nejvýznamnějším kulturním akcím. Na viděnou příští rok v Mikulově na jubilejním desátém ročníku.

text Marek Pros

www.eurotrialog.cz

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít