Hradišťan představí Chvění

Vydáno 30.08.2007 | autor: redakce

Nová deska Jiřího Pavlici a Hradišťanu nese název „Chvění“ s podtitulem „Suita Dialogů“ a obsahuje zcela nový hudební materiál a skladby, které zkomponoval Jiří Pavlica.

Hradišťan představí Chvění Hradišťan představí Chvění

Hudební a textové dialogy Jiří Pavlica mistrně rozehrál s Filharmonií Brno (dirigent Petr Altrichter), bubenickou kapelou Jumping Drums, ale mezi nejoriginálnější patří dialog s kapelou ALTAI KAI, která používá techniku hrdelního zpěvu. Jiří Pavlica pak komentuje vznik toho projektu, který je jedním z nejdůležitějších v jeho dosavadní tvorbě.




Stavěním mostů mezi zdánlivě nespojitelným se zabývám snad celou svou hudební kariéru. Projekt Chvění je tedy logickým pokračováním tohoto směřování. Konkrétním impulsem byla nabídka Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK, abych pro ně napsal něco netradičního. Vymyslel jsem si tuto suitu dialogů, do které jsem záměrně zařadil představitele navzájem sobě vzdálených hudebních projevů, abych dokázal, že i oni se umějí domluvit.



První vystoupení mělo obrovský ohlas a inspirovalo k přípravě dalších dvou vystoupení. CD obsahuje záznam společného vystoupení v brněnském Janáčkově divadle z 23. 4. 2007. Jedenáct skladeb je rozděleno do čtyř nosných částí (Dialog Básnický, Dialog s minulostí, Dialog etnický, Dialog s nadějí). Texty tvoří básně Jana Skácela, Vladimíra Holana, Jiřího Brabce či staroslověnský text ze 14. století (Dalimilova kronika).

CD vychází ve dvou edicích, digitálně si jej můžete stáhnout na stránkách www.indies.eu nebo si jej koupit jako kompaktní disk v říjnu.

Skladbu "Altajské nebe" si můžete poslechnout zde.

www.hradistan.cz
zavřít