Prouza: inspiruje nás život

Vydáno 30.10.2007 | autor: redakce

Už jsme vás informovali, že legendární Prouza se vrací. V nové sestavě a s novým materiálem. S původní kapelou z 90. let má už však pramálo společného. Odpovídal Karel Mařík.

Prouza: inspiruje nás život Prouza: inspiruje nás život

Skupina v roce 2000 obnovila činnost, ale z původní Prouzy je nyní v kapele pouze jeden člen. Dá se ještě vůbec hovořit o Prouze?
To už je opravdu hodně dlouhá historie. V roce 2000 jsme se dali dohromady s Broňou Svobodou, Láďou Frankem, Dušanem Helštýnem a Borisem Závadou na jednu akci, kterou byla moje svatba. Sešla se tehdy původní sestava kapely z roku 1989. Jediný, o kom jsme neměli žádné zprávy, byl Tomáš Hampel. Koncert tehdy dopadl, nejenom díky svatebnímu veselí, nad očekávání a my jsme se začali scházet častěji a to i ve zkušebně. Původně jsme vlastně vůbec neuvažovali o tom, že bychom pokračovali jako Prouza. Ale začaly vznikat nové skladby, byla tam společná myšlenka, přicházely nabídky na hraní, a i když postupně docházelo během let k další personální metamorfóze, už to tak zůstalo. Vlastně jediným, kdo si pamatuje skutečný vznik a hraje s Prouzou nepřetržitě až dosud je Láďa Franek.



Tomáš Hampel byl svým zpěvem jedním z charakteristických prvků původní Prouzy. Na nové Prouze se nechtěl účastnit?
Myslím, že tuhletu otázku by bylo dobré si položit znovu až po poslechu nové desky. Nicméně o Tomášovi toho mnoho nevíme, patnáct let jsme ho neviděli. Je škoda, že se takhle ztratil.

Nové album Prouzy vychází po dlouhých patnácti letech. Jaké bylo nahrávání? Byl to výrazný rozdíl proti 90. letům?

Tentokrát už jsme si vše nahrávali sami v naší zkušebně ve Frýdku-Místku. Má to řadu výhod, můžeme nahrávat, kdy se nám chce a taky jak dlouho chceme. Současné podmínky se nedají s tím, co bylo kdysi, vůbec srovnávat. Dneska si můžete nahrát desku doslova doma v obýváku. Druhá věc je mix a mastering, na ten jsme si netroufli a jsem rád, že nám s tím pomohli skuteční profíci. Dušan Neuwerth se postaral o mix a hodně pomohl radami s produkcí, o kterou jsme se postarali jako kapela.



Kde jsou inspirační zdroje současné Prouzy?
Těžko říct. Na světě je spousta inspirace. Řekl bych, že se inspirujeme životem.

Jaké koncerty nyní kapela připravuje?

Chystáme několik koncertů k nové desce, ale nebude jich mnoho. Některé odehrajeme společně s Priessnitz. Kdo je propásne, bude muset zase nějakou dobu čekat na další příležitost vidět nás naživo. Vyplatí se sledovat náš web www.prouza.eu.
zavřít