Béla Fleck: Corea mě zdokonaluje

Vydáno 06.11.2007 | autor: redakce

Ve čtvrtek 8. listopadu vystoupí v pražském Obecním domě legendární pianista Chick Corea a virtuózní hráč na banjo Béla Fleck. Jak se oba hudebníci potkali a jaký je Chick Corea koncertní parťák? Odpovídal Béla Fleck.

Béla Fleck: Corea mě zdokonaluje Béla Fleck: Corea mě zdokonaluje

Kdy a jak začala vaše spolupráce s Chickem Coreou?
Poprvé jsem ho slyšel na střední škole při hodině jazzové hudby. Od té doby mě fascinoval a nepřestával jsem ho studovat. Osobně jsme se poznali poté, co jsem začal hrát s the Flecktones a potkali jsme se na několika festivalech. Chick pak účinkoval na mém albu nazvaném „Tales From The Acoustic Planet, volume one“. Před několika lety mě kontaktoval a zeptal se, zda bych s ním nevystoupil na několika koncertech. A já jsem nadšeně souhlasil!

Banjo není typický nástroj pro jazz. Jak jste na něj začal hrát jazz? Je nějaký rozdíl v technice ve srovnání s bluegrassem?
Jazzové hraní zdokonaluji mnoho let. Čím déle to dělám, tím se cítím být lepší. A vystupování s takovým jazzovým mistrem, jako je Chick, mě nutí k dalšímu zdokonalování. Musím hrát mnohem více na jednotlivé struny a využívat častěji jazzový jazyk.



Co obdivujete na Chicku Coreovi?
Miluji jeho sóla, rytmické a harmonické nápady a jeho skladby. Kdyby mi někdo někdy řekl, že zním jako on, byl bych velmi polichocen.

Jaký je Chick Corea koncertní partner?
Chick je úžasný partner pro duety. Neustále mě inspiruje a dostává ze mě dobré věci. Doufám, že podobně já působím na něj. Má velký smysl pro humor, což vytváří hezký kontrast k jeho „vážnému“ hudebnímu nadání.

Co by měli očekávat návštěvníci koncertu?
Koncert je pro mě skutečná radost. Je to fascinující. Jeden druhému vycházíme hudebně vstříc a v podstatě spolu konverzujeme po větší část vystoupení. Je v tom hodně improvizace. Na druhé straně ale nikdy neztrácíme ze zřetele diváky.

Připravujete s Chickem nějaké pokračování vaší spolupráce?
Určitě!
zavřít