Divadlo ABC uvede Postřižiny

Vydáno 27.11.2007 | autor: redakce

Jednou z nejočekávanějších premiér Městských divadel pražských v letošní sezoně budou Postřižiny na scéně Divadla ABC.

Divadlo ABC uvede Postřižiny Divadlo ABC uvede Postřižiny

Dramaturg Jiří Janků a režisér Petr Svojtka se již řadu let pravidelně snaží pracovat s texty, které zkoumají rysy české povahy. Proto se rozhodli převést nově na jeviště známou Hrabalovu novelu, kterou diváci znají díky úspěšnému filmu Jiřího Menzela. Jde o impresivní vzpomínání na zdánlivě idylickou dobu počátků republiky, ve kterém se objeví řada typických „pábitelských“ hrdinů na čele se správcem pivovaru Francinem, jeho ženou Maryškou a neopakovatelným strýcem Pepinem.



Režisér Petr Svojtka se rozhodl zahájit zkoušení inscenace stylově a to přímo „na místě činu“, v Postřižinském pivovaru v Nymburce, kde Bohumil Hrabal prožil značnou část svého života a kam také dějově umístil samotnou literární předlohu.
Hlavní role – Francina a jeho krásnou plavovlasou ženu Maryšku, do které je zblázněno celé městečko – ztvární Jiří Hána a Barbora Poláková. Zajímavé je i obsazení kadeřníka Bódi Červinky, kterého si 27 let po uvedení Menzelova filmu, tentokrát na divadle, zahraje opět Oldřich Vízner. Role upovídaného strýce Pepina se ujme Miroslav Vladyka, doktora Gruntoráda Lubomír Lipský.

Premiéra inscenace je naplánována na 9. února 2008.
zavřít