Václav Marhoul dokončil Tobruk

Vydáno 03.12.2007 | autor: redakce

V pátek 30. listopadu padla poslední klapka nového filmu Václava Marhoula "Tobruk". Film chce připomenout málo známou kapitolu druhé světové války z bojů na severu Libye.

Václav Marhoul dokončil Tobruk Václav Marhoul dokončil Tobruk

Roku 1941 bránili příslušníci 11. československého pěšího praporu Východního po boku Angličanů, Australanů, Poláků a Jihoafričanů přístav na severu Libye před německými a italskými jednotkami. Nepůjde však o filmový popis dané historické události. Václav Marhoul chce ukázat život vojáků bez příkras, vystihnout niterné pocity lidí, kteří se dostali do vypjaté situace.



„Odvaha je síla vůle, které žádný muž nemá nazbyt. Když se používá, brzy se vyčerpá. Odvaha je kapitál, který postupně utrácíme. Jakýkoliv rozkaz pak může být kdykoli příkazem k výplatě z konta, které se blíží nule
,“ popisuje ve svém režisérském záměru.
Začátkem listopadu se Marhoulův štáb vrátil do Česka. „Točili jsme na pěti různých místech. Es Sabria, El Faouar, Kebili, Jebel Tebaga a Djerba. První tři týdny v září jsme točili v Sabrii, kde jsme natočilii 36 minut čisté stopáže filmu.



To reprezentuje 715 klapek, 264 záběrů a 68 obrazů. Koncem září jsme se přesunuli na hlavní natáčecí místo, kterým bylo pohoří Jebel Tebaga, kde se simulovala frontová linie u Tobruku. Tam jsme natočili 52 čistých minut, vytočili přes 22 tisíc metrů materiálu, klapek bylo 1 258, záběrů 530 a obrazů 134
,“ vzpomíná na náročné natáčení Václav Marhoul.

A kdy bude Tobruk k vidění? Od 11. září příštího roku v českých kinech, na Slovensku od 29. srpna.

www.tobruk.cz
zavřít