Fun-da-mental spojili muziku a politiku

Vydáno 05.12.2007 | autor: redakce

Pražský koncert Fun-da-mental byl plný zdravě naštvané muziky i politických agitek. Náš redaktor Tomáš Nawar byl u toho.

Fun-da-mental spojili muziku a politiku Fun-da-mental spojili muziku a politiku

FUN-DA-MENTAL

29.11. LUCERNA MUSIC BAR, PRAHA

Don't panic, it is islamic.

Hudba a politika, to jsou pro členy britské skupiny s pákistánskými a africkými kořeny spojené nádoby. Pražský koncert proto nebyl chudý na proslovy šéfa Akiho Nawaze, který agitoval a agitoval. Protože jsem Fun-da-mental doposud viděl a slyšel jen na velkých pódiích, těšil jsem se, jaké to bude v komornějším Lucerna music baru.
Asi pět minut po desáté se na pódium přiřítila celá úderná jednotka elektro-etnického džihádu hlásající mír a zároveň boj proti rasovým a náboženským předsudkům. Úvod patřil údernému hitu z prvního alba Mr. Bubbleman, který odstartoval lavinu rychlých a zdravě naštvaných kousků, kde jsme byli svědky oblíbených cvičení s vlajkou USA.



Celá skupina čítající čtyři MCs, bubeníka a hráče na klávesy dokázala na malém kruhovém pódiu rozjet takový „čardáš“, že jsem se často obával jejich pádu mezi diváky. Hranice mezi fanoušky stejně u téhle akce moc nefungovaly, ve dvou skladbách dokonce Aki vytáhl na pódium několik tancechtivých z prvních řad. Atmosféra tak připomínala DIY tekkno akce, kde se rozdíly mezi umělci a návštevníky programově stírají.
Jednu z mála pomalejších písní, kterou úžasně zazpíval sedící klávesák, kapela věnovala nedávno zesnulému basákovi Paulovi Ravenovi legendárního spolku Killing Joke (Ravenovi se budeme věnovat v REPORTU 1/08, pozn. red.). Tento malý sedící chlapík svým podmanivým zpěvem dokázal navodit velmi autentickou atmosféru mýtického arabského světa. Frontman Aki Nawaz během koncertu tradičně kritizoval jak "naši", rozuměj západní zahraniční politiku, tak politiku islámských fundamentalistů. Velmi obdivně a pochvalně se vyjadřoval k akci naší Antify, která se před pár týdny postavila v ulicích Prahy proti plánovanému pochodu „mladých národních demokratů“.
K závěru koncertu Fun-da-mental nezapomněli na jeden z fundamentů své muziky a vystřihli svou verzi Anarchy In The UK. Ze čtvrtého koncertu této kapely, který jsem navštívil, jsem odcházel opět velmi spokojen a těším se na další.

text Tomáš Nawar foto archiv kapely

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít