Kryštof ve Stavovském divadle

Vydáno 17.12.2007 | autor: redakce

Kryštof své unikátní akustické turné zakončil ve Stavovském divadle. Martina Moudrá se byla podívat, jak se neobvyklý večer vydařil - a vrátila se nadšená.

Kryštof ve Stavovském divadle Kryštof ve Stavovském divadle

KRYŠTOF
15. 12. STAVOVSKÉ DIVADLO, PRAHA



Doznívající akustické turné završila kapela Kryštof v pražském Stavovském divadle. Nejen forma recitálu, ale i domácké divadelní prostředí Krajčovi coby průvodci večera ohromně sedly.



Volná místa v hledišti druhé scény Národního divadla by se dala spočítat na prstech jedné ruky. Koncert, který byl stejně jako ostatní zastávky akustické tour vyprodán dlouho dopředu, dokonce donutil kapelu přidat ještě jedno odpolední vystoupení. Nejen v Praze, ale i během mnoha ostatních zastávek. Na unplugged vystoupení přišli lidé s očividnou zvědavostí v očích, a to nejen proto, že koncerty předcházející pražskému byly kritikou nadstandardně hodnoceny, ale prostě proto, že na koncertech energického Krajča si v sesterské scéně zlaté kapličky málokdo dovedl představit.



Předskokan NiceLand s doprovodnou kapelou stylově na pomezí písničkářství a kytarového popu se výrazově hodil ke komorní atmosféře Kryštofů a, ač to zpočátku nevypadalo na výraznější aplaus, nakonec se vítěz soutěže Coca Cola Popstar dočkal ovací.



Vzápětí se intimně nasvícená divadelní scéna setmí a pódium patří havířovské kapele. Téměř dvě hodiny hraní a spontánního pokecu začínají První veselou: „Je nám vytýkáno, že jsme smutná kapela. Tohle byla naše první veselá písnička. A taky poslední, kterou jste dnes slyšeli. Jsme totiž melancholická kapela,“ komentoval ji Richard Krajčo. Jak se to vezme... Jakkoli pompézní je totiž Stavovské divadlo, večeru nechyběla intimita a komorní atmosféra, umocněná asi i lehkou nostalgií kapely z posledního koncertu svého turné.

Povedla se i komunikace s publikem, které se odvážilo využít možnosti klást kapele otázky (většinou ale mířené na zpěváka). Faktem sice je, že některé mohly zůstat klidně nevyřčeny, protože víc než zajímavé byly samoúčelné. Krajčo se ale představil jako výborný, pohotový bavič, který jedinkrát nezaváhal nejen v debatě (a to i ve chvílích, kdy měl reagovat na absurdní dotazy), ani v hudbě.



Repertoár byl upraven do křehčích aranží, které byly v některých případech lepší než původní verze. Pokřtěno bylo bestofko Poločas, čehož se ujala herecká legenda Vlasta Chramostová, která publikum nadchla vtipnou výměnou názorů se svým manželem Stanislavem Milotou. Všechno do sebe zapadalo a přitom jste měli pocit, že podobných koncertů jste slyšeli málo. Takové zážitky uvíznou v paměti na dlouho a stojí za zopakování.

text Martina Moudrá ilustrační foto Petr Tibitanzl

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít