Britská ska legenda The Beat v Praze

Vydáno 10.02.2008 | autor: redakce

Skanking Pragga, která se uskuteční 25. února v Lucerna Music Baru, přivítá britskou legendu 2tone, reggae a new wave ska The Beat.

Britská ska legenda The Beat v Praze Britská ska legenda The Beat v Praze

"Je to pro nás událost, jejich song Mirror In The Bathroom byl úplně první ska singl, který jsem měl," vzpomíná Simon Ruffskank, frontman kapely The Chancers, která na akci také vystoupí. The Beat vznikli v Birminghamu v roce 1978 a právě zmíněným singlem v Británii brzy prorazili.
V době vysoké nezaměstnanosti a vzmáhajícího se rasismu přinášeli myšlenky o jednotě a smíření. Jejich úspěch byl podtržen chemií mezi dvěma hlavními zpěváky, Davem Wakelingem a jamajským toasterem Ranking Rogerem.



Právě druhý z nich je vůdčí osobností současné formace The Beat. V době své největší slávy The Beat objížděli turné společně s Davidem Bowiem, The Police, REM či The Clash. Sting s oblibou nosí jejich tričko a mluví o nich jako o jedné ze svých nejoblíbenějších kapel. Právě s ním po rozpadu původní formace Ranking Roger spolupracoval, podobně jako s původním kytaristou The Clash Mickem Jonesem a dalšími významnými osobnostmi světové hudební scény.



V současné formaci kapely působí také jeho syn Ranking Junior, který se vydal v otcových stopách a před dvěma lety se blýsknul jako host v hitovce Boys Will Be Boys od britských The Ordinary Boys. The Beat se na koncertě v České republice představí vůbec poprvé. Na festivalu Skanking Pragga dále vystoupí The Chancers a zbytek večera bude patřit dýdžejům ze soundsystemu Rude Bohemians BOSS.
zavřít