Goran Bregovič rozesmutní Prahu

Vydáno 20.02.2008 | autor: redakce

Goran Bregovič a jeho Svatební a pohřební orchestr s chórem vystoupí 31. března v Praze a zahrají divoké rytmy cikánských a lidových písní.

Goran Bregovič rozesmutní Prahu Goran Bregovič rozesmutní Prahu

Goran Bregovič se proslavil především tvorbou hudby k filmům režiséra Emira Kusturici (Dům k pověšení, Arizona Dream). Při poslechu jeho skladeb absolvujete rychlokurz evropské hudební historie. Zatančíte si v divokém rytmu cikánských a lidových písní z Balkánu, Řecka a Turecka, zasníte se při poslechu rockové balady a nakonec se necháte ohromit andělsky čistými hlasy dětského chóru doprovázeného hudbou ze syntetizátoru.



Díky jeho nenapodobitelnému umění si vysloužil pojmenování „mistr v kombinování nezkombinovatelného“. Jeho multikulturní tvorba je plná kontrastů. Jako potomek Srbky a Chorvata je dokonalým příkladem kulturní mozaiky Balkánu.

Je proslulý jako zasloužilý velvyslanec balkánské kultury. Ve své hudbě spojuje témata lásky a smrti, což je vidno i v názvu orchestru. Při tvorbě hudby se inspiroval umělci z velice odlišných národností a kultur, mezi jinými i dílem Američana Iggy Poppa, Izraelky Ofry Hazy nebo Cesarii Evory z Ostrovů Zeleného Mysu.



Svatební a pohřební orchestr má v repertoáru nejvýraznější skladby z filmů – např. Ederlezi, In the Death Car a Kalašnikov. Bregovič se svým téměř třicetičlenným orchestrem zahraje v pražském Kongresovém centru 31. března.
zavřít